Holivudski spektakli ne bi nikada bili kompletni da nisu imali vrhunske kostime, koje smo u nekim filmovima pamtili daleko više nego određene scene, dijaloge, pa i radnju.

Bilo da vam je najomiljenija garderoba ona koju je Cher Horowitz nosila u Cluelessu ili Givenchy kostimi koje je Audrey Hepburn nosila u legendarnom Breakfast at Tiffany's, ni Great Gatsby, ni Moulen Rouge, Romeo + Juliet ne bi bili tako večni da glavni junaci nisu nosili spektakularnu odeću!

Mi smo pokušali da svedemo listu na 35 najboljih. Pročitajte u nastavku koji su to najstylish filmovi u istoriji sedme umetnosti:

1. A Single Man: Sve što dođe iz radionice Toma Forda mora da bude otelotvorenje eponomnog šika, a ovaj rediteljski debi slavnog dizajnera je upravo to: remek-delo.

2. Funny Face: Zabavni kostim koje je nosila Audrey Hepburn u pomenutom filmu nadmašili su sam film, postavši legendarni filmski kostimi.

3. The Royal Tenenbaums: Ako se niste zaljubili u krzeni kaput koji Gwyneth Paltrow nosi tokom celog filma, onda definitivno jeste u sportski kombinezon koji je nosio Ben Stiller.

4. Black Swan: Znate da je u pitanju neka ozbiljna drama čim Rodarte stoji iza svih kostima koje je Natalie Portman nosila u filmu.

5. Coco Before Chanel: Biografska priča o možda i najvećoj dizajnerki u istoriji mode mora da obiluje najstajliš tvid kostimima koje je upravo Coco proslavila.

6. Breakfast at Tiffany's: Koja devojka nije bar jednom pokušala na nekom maskenbalu da skine prepoznatljiv look Audrey Hepburn ispred famozne zlatare, u dugačkoj crnoj haljini, sve sa punđom i niskom bisera?

7. American Gigolo: Pa ko je mogao bolje da obuče Richarda Gere, od Giorgia Armania? Smooth seksepil.

8. Clueless: Najstajliš film iz devedesetih u kom je Cher nosila slip haljine, bele košulje, karo suknje i sokne.

9. Bonnie and Clyde: Negativci nikada bolje nisu gledali, niti je iko sem njih nosio tako dobro šešire!

10. Marie Antoinette: Sofia Coppola je uspela da napravi malo remek-delo u kom su bile samo dve zvezde: Kirsten Dunst i kostimi čija je izrada koštala preko 40 miliona dolara!

11. Blue Jasmine: Ovo je najstajliš kostim iz prethodne godine u kom je Cate Blanchett nosila modele s potpisom Caroline Herrere i Chanel dok se za luksuzne detalje pobrinula kuća Hermès.

12. Gone With the Wind: Svako ko može od zavesa da napravi haljinu kakvu je napravila Scarlett O'Hara, zaslužuje neku vrstu nagrade!  

13. Rear Window: Prelepa Grace Kelly glumi Lisu Fremont koja nikada nije obukla jednu haljinu dvaput. Eh, kad bismo i mi imali garderobu koju ima ona, ne bismo ni mi!

14. The Wizard of Oz: Crvene, lakovane cipelice spadaju u najpoznatije filmske cipele koje su nedavno prodate za neverovatnu sumu na aukciji.

15. Cleopatra: Možda Cleopatra nije mogla da odoli Marku Antonyju, ali nismo mogli ni mi njenim fantastičnim i krajnje autentičnim kostimima. Btw, ovaj film je tada (1963) bio najskuplji film ikada snimljen, a većina para je potrošena za opremu, kostime i rekvizitete.

16. Legally Blonde: Elle Woods možda nosi tokom celog filma isključivo pink garderobu, ali kakva je to odeća.

17. Amélie: Novi nivo pariskog šika.

20. Sabrina: Tri reči: ta bela haljina. Tri dodatne reči: Hubert de Givenchy.

20. Atonement: Još jedan film čiju slavu je ukrala jedna, sada već legendarna haljina — prva zvezda filma, smaragdnozelena Keirina haljina.

21. The Great Gatsby: Dvedesete nikada nisu bile ovoliko zabavne, atraktivne i stajliš.

22. The September Issue: Kada Anna Wintour otvori vrata svoje kancelarije u magazinu Vogue, vaše je da sednete, slušate i gledate André Leon Talley kako igra tenis u Louis Vuittonu.

23. Romeo + Juliet: Šekspirova drama imala je zanimljiv miks sa stilom koji je bio aktuelan na kraju 90ih u Kaliforniji.

24. Flashdance: Kada je Jennifer Beals spustila svoj džemper otkrivši golo rame, i mi smo to uradili, What a feeling!

25. Sex and the City: Carrie Bradshaw nosi venčanicu s potpisom Vivienne Westwood. Da li je stvarno potrebno još nešto da kažemo?

26. Grease: Bilo da ste voleli Sandru Dee ili Sandy, one duboke spandeks, sjajne pantalone su bile komad koji ste morali da imate.

27. Pretty Woman: Ovo ne biste stavili na listu? Velika greška. Ogromna.

28. Confessions of a Shopaholic: Jer Rebeccina garderoba je tolikooo dobraa.

29. Moulin Rouge: Glamurozne kan kan haljine i ona spekakularna crvena kosa. Nicole nikada nije bila lepša!

30. Annie Hall: Androgen look koji je lansirala Diane Keaton je govorio ovo: baš me briga za sve!

31. Shakespeare in Love: Jedino što volimo više od Gwyneth Paltrow u nekom modernom autfitu, je Gwyneth Paltrow u kostimiranoj haljini.

32. The Devil Wears Prada: Miranda Priestly — to je sve što treba da znate!

33. Belle de Jour: Zašto donji veš ne može svima tako senzualno da stoji kao prekrasnoj Catherine Deneuve?

34. Anna Karenina: Romantična garderoba iz 19. veka bila je jedina svetla tačka osrednje filmske ekranizacije legendarnog romana ruskog romanopisca.

35. Scarface: Film možda jeste slavan zahvaljujući sjajno odigranoj ulozi Al Pacina, ali da se ne lažemo, ona svilena haljina koju je nosila Michelle... koji je to bio momenat.