Totalno Pomračenje Meseca biće Ovnu 8.10. u 12.51  sati na 15. stepenu Ovna  u konjukciji  sa retrogradnim Uranom i  trigonu  sa  Jupiterom u  Lavu  i Marsom u Strelcu. 

Veliki  vatreni  trigon  prati ovo  Pomračenje, tako  da će nam promene koje dolaze doneti  veliko uzbuđenje ili napetost.  Ono što je izvesno, jeste da su velike promene na putu. U početku  sve može  biti naglo, neočekivano,  ali  moguće je  da se pojavi i bolja intuicija koja će  vam pomoći  da odlučite kako  da postupate. Ma kako u početku sve izgledalo neizvesno, ili  neočekivano, kako je Mesec  pod  uticajem Marsa,  on  deo  velikog  trigona,  to  nešto  vodiće pre ka nečemu dobrom. On će kod  mnogih  ipak  dovesti, nakon većih promena do preokreta koji je povoljan, jer je Mars u  trigonu sa  Mesecom  i Uranom sa jedne  strane, a  sa  druge  u  trigonu  sa Jupiterom u Lavu i sekstilu  sa Suncem u Vagi. Ovo  se odnosi na neke aktivnosti vezane za strance, ili putovanja, ili obrazovanje,  ili sport, ili neke  društvene promene i reforme, koje će  osetiti mnogi. 

Bez obzira na propratne  promene  raspoloženja i pojačanu psihičku  osetljivost koja  prati  dane oko Pomračenja i  na  dan Pomračenja u pre podnevnim  satima, ova dešavanja  vode  ka nekim pozitivnim  promenama, koje će  se  doći  već koji dan posle Pomračenja, kada će se osetiti uticaj velikog  trigona Urana,  Jupitera i Marsa u vatrenim znacima. 

Mnogi od  nas  osetiće  već u  danima pred  Pomračenje  razdražljivost, napetost, nemir ili nervozu. Kod nekih će  biti i depresivnosti, kod drugih povećani osećaj pravde i iskrenosti ili  povećana borbenost prema drugima. Nastoje da  ne reagujte nepromišljeno, naglo, brzopleto, jer  to može  da  donese  probleme i  to pre  svega u  odnosima  sa  drugima.  Nastojte da budete što možete više taktični, umereni, uravnoteženi, koliko  god to  možete. Ako imate neku planetu između  12-18  stepena u Ovnu, Vagi,Raku, ili Jarcu, a posebno Sunce ili Mesec između  10-20.,  ili podznak (Asc ili Dc, Ic, Mc)  u kardinalnim znacima  vi ćete  osetiti jače ove  promene.

Promene koje nastupaju mogu poput oluje da promene vaš život. Budite  spremni  na iznenađenja, ili  situacije koje  donese  osećaj neizvesnosti,  ili  napetosti. Da  bi  ste ublažili ove uticaje već od 6,  7.  i tokom  8. primenite i  neki  vid  opuštanja. To vam može  biti od koristi  da  se bolje osećate i umanjite  napetost. Kako ćete  to postići odaberite  sami, ali  kako će Pomračenje  biti u Ovnu  dobar  način  da  to postignete je  neki  vid  fizičku aktivnost, ili  fizička rekreacija,  ili bavljenje se nekim dinamičnim kreativnim radom u koji ćete ulagati ovih  dana  više energije. Sve jedno u šta ulažete energiju,  važno je da nastojite da negativnu energiju ne usmerite prema drugima.

Ako vam je stalo do veze, posebno partnerstva, jer je Sunce u Vagi i ne želite da ga prekinete, ne dozvolite da izgubite kontrolu nad  emocija, naročito  da se ne  prepustite ljutnji i  posvađate na dan Pomračenja, jer posledice tada neće biti male, a do pomirenja ćete teže doći. Nastojte da kontrolišite izlive emocija, posebno ljutnju koja može da pređe u bes ili uzbuđenja koje je prisutno kada je Pomračenje Meseca u Ovnu  8.10. posebno nastojte da se mnogo više kontrolišite u popodnevnim satima 12-14 sati, jer stvari mogu lako da se otmu kontroli. Idealno bi bilo da nastojite da pomirite različitosti kako u sebi, tako i u odnosima sa drugima, da bi umanjili napetost. Nastojte da energiju, koje ima više u dane pre Pomračenja, više trošite, da budete aktivniji i pre svega da završavate nešto što ste radili prethodne dve nedelje. Da ne bi došlo do zdravstvenih problema, posebno glavobolja, psihičkih poteškoća, problema kod uroloških oboljenja ili kožnih, pijte nešto manje tečnosti i jedite toplu i kabastu hranu, najbolje mahunarke. Manje koristite voće i slatkiše. Na taj način ćete sprečiti nagomilavanje tečnosti u organizmu, koje mogu da dovedu do otoka i uspore rad pojedinih organa, posebno bubrega.

Dana 7.10. i 8.10. dobro bi bilo da budete više fizički aktivni, da se krećete. Tih dana, korisno je da ako vas nešto navodi na borbu ili takmičenje, to usmerite na borbu sa nečim negativnim u sebi, da pokušate da odbacite neku lošu naviku, ili neku svoju osobinu koja nepovoljno deluje pre svega na odnose sa drugima, a ne za vaše lično dokazivanje i preterano isticanje sebe i svojih potreba.

Nakon Pomračenja Meseca predstoje nam dani kada ima više izazova neočekivanih događanja, iznenadnih preokreta. Ti preokreti bi mogli  da budu pozitivni, posebno ako na  taj način nešto  završavate  7. 10.  dođe  do preokreta,  onda će i  8. 10. na  dan Pomračenja  biti  manje napetosti. Nastojte  da  8. 10.  ne  započinjete ništa  novo,  a ako  to novo bez  vašeg napora i aktivnosti  dođe, onda  je  dobro  da  ga dočekate  bez otpora i nastojte da se što  brže prilagodite  nastalim okolnostima.

Venera u  Vagi će  na  dan Pomračenja  biti  u  kvadratu  sa Plutonom u Jarcu, što može   da  dovede  da  se  u nekim ljubavnim vezama i posebno partnerskim pojavi pojačana posesivnost, ljubomora,  ili osećaj  gušenja, ili neki  vid  pritisaka ili kontrole ili zabrane. Zahtevi  drugih mogu  biti pojačani. Što  više  taktičnost pokažete i  umerenosti uravnotežnosti, to ćete  uspeti lakše  da prebrodite ove izazovne aspekte, koji  lako mogu  da  dovedu  do  naboja, a  ponekada,  do  totalne promeni ili  do prekida u  partnerskim odnosima. Osećanje  emotivne  boli ili povređenosti  biće  kod nekih  prisutni.  To može  da dovede  da  se nešto  promeni, ili odbaci,ili  završi kako  bi nakon toga  bilo  lakše. Ovo  nepovoljno  može da  se odnosi  na  finansijsku  situaciju kod  nekih, da dovede  do nekih gubitaka, zato izbegavajte i velike  troškove ili ulaganja.

Ni  u  danima  nakon  Pomračenja  neće  biti  mira u  emotivnim odnosima, a posebno partnerskim. Venera  ulazi  10, 11. 10. u opoziciju  sa Uranom u Ovnu. Napetost i suprotne želje  mogu  nepovoljno delovati  naročito na    partnerske i ljubavne odnose,  ali i na  druge  vrste odnosa. Ljubavni avanture i izazovi  su nešto  što  može  da  poneke da privuku, ali  oprezno  sa tim, jer   veze koje  počinju oko Pomračenja Meseca, sa  nepovoljnim aspektima Venere  ne nose  stabilnost, ni harmoniju u  vezi, već  uzbuđenje,  strasti i privremeni  zanos. Sačekajte  da uticaji Pomračenja prođu, nedelju  dana  posle, jer  tada su  planetarni uticaji  Venere izuzetno  dobri za  ljubav, ili  kod   nekih za zaradu.

Astrolog i bioenergetičar: Svetlana Milenković-Filipović, više informacija na Facebook stranici autorke