Sve što posedujete treba da se ukapa u vaš trenutni život. Što ne podrazumeva veličinu koju ste nosili pre tri godine ili odeću koju ste obožavali u gimnaziji. Opšte pravilo je da sve ono što niste obukli 18 meseci treba da leti napolje. Ukoliko ste u nekom tranzitom periodu, dajte sebi još 12 meseci. Idealno bi bilo da svoju garderobu kontrolišete sezonski da biste imali jasnu sliku o tome šta najviše nosite i šta vam je zapravo potrebno. 

Ponekad izvadite svu garderobu iz ormana. To vam daje jasnu sliku toga šta posedujete i u kojim količinama. I verovatno ćete sami sebe šokirati onim što vidite. Trebaće vam tada kutije sa natpisima – Zadržati, Prekrojiti, Skloniti i Pokloniti. Sva garderoba treba da se nađe u jednoj od ovih kategorija.

Ako ne možete da se odlučite šta gde pripada, tražite pomoć. Birajte tu osobu pažljivo. Pozovite nekoga ko je u stanju da vam da iskrenu kritiku, nekoga koga sutra nećete kriviti zbog toga što ste nešto poklonili, a onda se predomislili kada je već bilo kasno. Možda ćete shvatiti i da neke stvari mogu da se kombinuju zajedno, a da to vama nikada nije palo na pamet.

Idite u "bezbednu" kupovinu. Ako odlazite u šoping da biste oraspoložile sebe, a ne da kupite ono što vam je zaista potrebno, bolje je da ostanete kod kuće. Jer je verovatno najveći sadržaj stvari koje imate u ormanu upravo iz takvih kupovina. Razmislite pre nego što krenete i odredite šta vam tačno treba i šta apsolutno želite da imate ove sezone. Ta jedna "bezbedna" stvar može biti skinny jeans, crne cipele ili određeni karmin, jer je to uvek potrebno. Sledeći put kada krenete u šoping, postavite sebi iskreno pitanje Da li mi je to zaista potrebno?, kao i U poređenju sa drugim sličnim stvarima koje već imam, šta je tako posebno u vezi sa ovom, zbog čega bi trebalo da je kupim? Ako je odgovor Ništa, vratite je nazad.

Radite sa onim što imate. Šoping na slepo je glavni razlog zašto završimo sa gomilom nepotrebih stvari. Kupujemo stvari za koje nemamo jasnu sliku kada i kako ćemo ih nositi. Korišćenje punog potencijala onoga što imate će vam uštedeti vreme, novac i prostor u ormanu. Zapitajte se: Šta će ovaj komad da učini za moj outfit i kako ću ga kombinovati sa onime što već imam? Ako ne možete sebi da odgovorite na to pitanje, ili shvatite da je potrebno kupiti bar još tri komada da biste imali sa čime da uklopite datu suknju, vratite je.