Svaka priča ima početak, sredinu i kraj, ali ne nužno tim rasporedom - kaže Jean-Luc Godard i ja mu verujem. 

Postojale su neke priče u mom životu koje su se odmah završile, a da nisu ni počele. Neke su počinjale od sredine. I evo jedna se završila, samo da bi ponovo počela. Osećam da će svaki čas, zazvoniti telefon, mada izvesnije poruka na četu i on će se vratiti u moj život. To je taj period u godini kada sve miriše na lubenice. Kada je ušao rekao je da ne misli da odlazi. To vam je tako sa platonskim ljubavima. Oduvek sam bila sklona epsko lirskim platonskim maratonima i epopejama u mnogo nastavaka - možda se to može čak nazvati i talentom za neopipljivo. Dobro došli u „Imaginarijum gospođice Lu“.  

Taj osećaj prema Amore Platonico subjektu može se opisati i kao neka neverovatna povezanost i neprepričljiva bliskost, kao da se poznajete minimum tri života unazad. U nekim segmentima vidljiva je i veoma prisutna izuzetna fizička privlačnost, ali do realizacije fizičkog kontakta nikad ne dođe jer tako je najpametnije i to je prvo pravilo. Volim kada imam po glavi osećaj da sam pronašla svog senzualnog i odlučnog soulmejta, tada se osećam kao da mi je Kosmos poslao nekog čuvara - otelotvorio ga u stvarnosti.

Onako kada život počne da boli i da bude neudoban - VOILA! - pojavi se neko sa kim završavate rečenice i jednostavno ne možete da se rastanete. Spavate i budite se sa mislima koliko je taj neko veliki car i zahvalni ste u ime čovečanstva što postoji. I nije to zaljubljenost - to je opčinjenost. I oboje ste svesni da do materijalizacije te veze nikad neće doći jer je to nemoguće zbog milion razloga, a pre svega jer bi prestala biti uzvišena, platonska ljubav. Ljubav koja potpuno oslobađa. 

Pored slobode, ovog avgusta važno je pronaći svoj talisman. Nekog ili nešto što će usporiti kraj leta i učiniti ga vatrenocrvenim i veoma uzbudljivim. Dosta je bilo tirkizne i akvamarin nijanse dajte crvenu i plamenu narandžastu! Vreme je za neku avanturu, onu o kojoj smo zimus maštali da će nam se desiti, a onda na tu snohvaticu potpuno zaboravili. Zato su tegle sa željama dobre. Svaki dan zapišeš po želju, pa jednog dana kada je otvoriš, krene zabava, ozbiljna.

Neverovatno koliko se tih želja ispuni samo od sebe. Za želje vam je inače ključno da ih stvarno želimo i da ne očekujemo od drugih da nam ih ispune. Mada priznajem, ideja o Dedu Mrazu me ne napušta, lepo je iznenaditi druge ispunjavanjem želja na koje nisu mnogo obraćali pažnju kada su ih izgovarali. Ljudi se jednostavno oduševe i kada shvate da ih zaista slušate, a kamoli kad im ispunite neku želju koju ni sami nisu shvatali preozbiljno. 

Mislim da je jedan od najvećih uspeha u ovom civilizacijskom trenutku kada osvojite nečiju pažnju. Mnogo smo rasejani, pažnja nam je rascepkana, slaba i dekoncentrisana. Brzo se zasitimo i želimo novu senzaciju - dok kažeš keks. Misli se igraju sa nama, po mozgu skrolujemo slike u maksimalnoj brzini i rezoluciji.

Nemirni smo i ne drži nas mesto, ne mislim na ono gde sedimo, nego na ono gde mislimo. Koliko li je samo strpljenja sada potrebno uložiti na to da se nekom privuče i zadrži pažnja u ovom galimatijasu svega. Možda, kada je bučno treba šaputati ili je to glupa ideja? Uvek sam verovala u snagu „underdoga“, u one koji nisu u prvim redovima, nego su više po čoškovima. Jasno vam je da me je palila ideja da pobedi Island na EURO2016.  

Hoću da kažem da ovog avgusta valja dati šansu nekom novom da ga dobro upoznate. Radoznalost će spasiti ovaj svet. Zadatak je sticanje novih prijatelja na kraju leta, deliti sa novim ljudima koji su vam zanimljivi neke ideje o tome kako može da se popravi svet ili promeni frizura. Pričati velike teme, šetati duge šetnje, raditi stvari u svom gradu koje nikad pre nisi radio, a pitao si se kako li je to. Otkriti neki neistraženi deo sebe, to je isto bitno uraditi jer ko zna na kakvim talentima počiva naša ličnost, a koji su bili potpuno zanemareni.

Eto, na primer otkrila sam da sam neviđeni stručnjak za uzgajanje lavande i za musake, a da mi je to neko rekao pre samo šest meseci, rekla bih mu da je lud.

Koji je tvoj skriveni talenat - kada otkriješ - zapiši ovde.  _______________________Volim da čuvam tajne. 

Tekst: Luna Lu