O, Neptune, ti vlasniče moćnog torza, vladaru mora i oluja - šta li nam spremaš za jul? Molim te da budemo bose, da osetimo pod stopalima da je zemlja okrugla i da pulsira. Da nemamo frizure - ni peglane kose, ni lokne, da su nam kose raspuštene, sa gdi-gdi  kojom pletenicom. Onako kao Brigitte Bardot iz faze kada se nikad nije češljala, pa slana šetala po ulicama San Tropea sa bagetom i buketom lavande u rukama, dok je školjka žulja u malom zadnjem džepu šortsa. I Neptune, molim te da nam se ne mota milion nepotrebnih sumnji u i po glavi i da se samo smešimo Buda osmesima, filmski trepćemo, ponekad i namignemo, onako kao Anna Karina u francuskom filmu.

I nek nam intuicija bude jaka, jer stomak uvek zna, od početka vremena. Pre nego što mozak odluči kako dalje da is/komplikuje - džigerica šalje jasne signale. Posle sve postaje naporno, ali taj prvi signal je - ili nešto JESTE ili NIJE. Ili zaklecaju kolena, stegne se grlo, porumene obrazi, zavrti se u glavi - dese se sve one intenzivne senzacije kojima onomatopeja može glasiti - wa wa woom ili za za zoom ili se brate sestro ne dogodi NI-ŠTA. Ovo se odnosi na sve - bilo da je reč o nekom novom gelato ukusu, bilo da je reč o koncertu na nekom od festivala brojnih & raznobojnih ili pak o Nekom ko je spreman da s njim baš podelite neku Lekciju ovog leta. I Neptune, direktore uzburkanih ogromnih voda, dopusti nam da budemo hrabre i neustrašive i da uvek možemo da kažemo šta mislimo - brzo, duhovito i sa sigurnošću, onako kao kada znamo o čemu pričamo i kada smo sigurne jer smo o tome dobro razmislile, a zašto i to ne reći, iskusile. Iskustvo je uvek seksi. Nikad nisam bila obožavateljka Sirena - ćute, foliraju kako moraju da zavise od nekog i navlače mornare. Za razliku od Muza - e, njih obožavam. Ah, te divne inspiratorke koje obogaćuju živote, natapaju suva pera sočnim mastilom, teše i šapuću - kako će sve biti u redu čim se napaćena duša naspava i onda, u san, kao u sklonište uljuljka..

One su pune razumevanja i svakolikih znanja. One znaju šta je empatija. Njima su posvećeni najlepši Shakespeareovi soneti, to je bio njegov način da im zahvali za sve drame ovog sveta koje su uz njega rimovale noćima... Dakle, zauzvrat - čovek ih mora poštovati, diviti im se i ne prisvajati ih. Dobro, tu i tamo ih darivati, ali ne materijalnim sitnicama & drangulijama - nego novim saznanjima, spoznajama i senzacijama. Sa Muzama vam je večna razmena dobara u pitanju. I to je priličan fer-plej. Tante za vamte. I nikad ne pokušavaj da prisvojiš Muzu! A, ne! Ona je svima dostupna, a niko je ne poseduje. Dakle, dragi neprikosnoveni Neptune, daj nam pozitivne energije da sve zamađijamo svilenom puderastom prašinom koja svetluca i da nađemo izvore mira koji nam pomažu da akumuliramo energiju. Ovog jula ne želim da me ništa steže, da mi ne bude neudobno, a pogotovo ne da mi nije zabavno. Neka život bude težak, takav mu je zadatak, ali bar da bude zabavan.

Pustite nas, ljudi, teških priča na sto stepeni. Vreme je da se kupi nova pletena korpa, da se skemba kostim i mali peškir i pod OBAVEZNO faktor za zaštitu od sunca i da se svako malo sklizne na najbliži gradski bazen ili na najbližu obalu reke, Adu, Štrand, kupalište - kako god kome zgodno - samo da može da se – šmugne. Važno je samo da je voda i da si sam sa sobom na nekoliko minuta od svih obaveza. A onda uđeš u vodu i u njoj ostane sva problematika ovog sveta, telo se opušta i zateže, svako je ponovo na trenutak dete kad je u vodi. Unutrašnja devojčica ili dečak su tad slobodni da se igraju i da izađu iz ljušture bojnih oklopa - na sigurnom su. A dete u tebi srećno, znači da si srećan i ti. Jednostavno je.

I Neputne, hvala ti unapred za sve uspomene koje ćemo kreirati ovog leta, mi i naša unutrašnja deca zajedno i uigrano - to se prepoznaje na onoj fotografiji koja bez analize ostaje u memoriji telefona - onaj neki trenutak kada ste sami sebi detinjasti, a odrasli - to je taj balans na kome treba raditi ovog leta. I smejati se, svemu i svakome, i sebi. Od onog što te plaši praviti viceve, baš kao što sam ja pokušala da pripitomim Neptuna ovim pismom. Car si, Neptune, probaj da nam ne ispuniš, čikam te.   

Tekst: Loona Loo

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija