Njen donji veš nikada nije rasparen, i dalje može da stane u svoju mini-suknju iz 1988. i ima razmak između butina. Ustaje u šest ujutru da bi stigla na jogu, pije dve litre vode dnevno i može spokojno da meditira a da joj misli ne remeti dilema šta će spremati za večeru. U jednom dahu elokventno će diskutovati o krizi u Siriji, dok će u drugom trenutku opušteno ćaskati o najnovijoj Chanel kolekciji. Njen muž je neodoljiv, bogat i nikada mu neće narasti pivski stomak! Njihova deca su pametna i lepo vaspitana. Kada se piše to-do lista, sa nje se zaista sve uradi. Ona sve vreme drži sve pod kontrolom i pritom je apsolutno savršena dok to radi.

Da li vam ovaj opis zvuči poznato? Ako ste odrasli čitajući ženske časopise i gledajući sapunice, onda vam ovaj uvod možda i nije bio potreban. Superžena je žena zbog koje smo se dugo osećale loše. Uživajte u narednim redovima koji će zauvek pobiti mit o njoj.

Evo o čemu se zapravo radi: da je superžena iskrena, priznala bi vam koliko je pre-pre-pre-premorena. A da smo, recimo, mi potpuno iskreni, priznali bismo da je druženje sa njom dosadno toliko da je to ponekad zastrašujuće. Uostalom, zar se ljudi ne povezuju tako što otkrivaju svoje slabe tačke? Ako nam ne pokažete neku, kako da znamo da niste robot?

Sva sreća da s druge strane postoji još jedna žena – anti-superžena. Ona odvažno juri kroz život, konstantno se sudara i sapliće. Neki od naših omiljenih izmišljenih karaktera upravo su te anti-superžene, počevši od simpatično nespretne Mindy Kaling, preko spletene i zapletene Mirande Hart, do samodestruktivne Hannahe Horvath iz serije Girls. One nam pokazuju da je svaku neprijatnu situaciju koje se fina superžena boji, anti-superžena dovoljno jaka da prihvati. Kada bismo morali da biramo sa kojom bismo od ove dve žene želeli da provedemo ceo dan, bez sumnje bi to bila anti-superžena. Njene slabosti i gafovi su ono što je čini neodoljivom, a nas privlače njene priče, kojima možemo satima da se smejemo dok nam se maskara sliva niz lice.

Vreme je da prihvatimo devojku koja nikako ne može da ukroti svoju kosu, koja podriguje posle piva, koja kasni na poslovni sastanak i, dok seda, shvata da nema ni hemijsku sa sobom. Ako je prihvatimo takvu, to ne znači da ćemo napustiti naše snove i ambicije, ili da ćemo se odreći onoga u čemu smo najbolje. Ne, to samo znači da ćemo se odreći ideje o savršenstvu (iskreno, ko uopšte zna kako to savršenstvo treba da izgleda) i da nećemo skrivati svoje mane i sve ono neadekvatno što svi u sebi nosimo. Upravo nas to čini interesantnim. To nas čini ljudima. I to nas čini prokleto zabavnim i neizostavnim u bilo kom društvu.

Ne možemo da se ne zapitamo da li je dostizanje savršenstva isključivo ženska opsesija. Bacite pogled na mušku populaciju i videćete sasvim drugačiju realnost. Koliko često se muškarac jede jer je propustio trčanje, jutarnji čas joge ili nije dostigao dnevni unos vode? Ta misao, faca koju ste upravo složile, to je odgovor. A kada muškarac nešto zabrlja, zar nije tačno da želi da što pre to izgladi i pređe preko svega?

Gospođica Savršena bi mogla da nauči lekciju ili dve od gospodina Ležernog, a lekcija je sledeća: prekinite da vodite računa o svojoj pojavi, neka haos vlada s vremena na vreme. Ideja da imate sve dok stižete da uradite sve veoma je dobra, ali ju je nemoguće ostvariti.

Dakle, pridružite nam se dok sedimo za stolom isflekani hranom od ručka, dok deca ostaju budna do kasno, a onaj izveštaj za posao leži negde zaturen iako je rok sutra. Možemo da sednemo i na kauč, igramo igrice i gledamo serije dok sudovi leže neoprani. Ili hajde da popijemo previše vina i rano legnemo.

Poenta je: šta god da radite, radite to bez krivice ili potrebe za izvinjavanjem. To smo što smo i baš tako nam se sviđa. S iskrzanim lakom od prekjuče.

5 načina da oslobodite anti-superženu u sebi

- Slučajno bacite u smeće svoju to-do listu za pijacu i prespavajte subotnje jutro
- Doručkujte čokoladu
- Izađite iz kuće bez grudnjaka
- Padnite na jogi
- Proturite dostavljenu hranu gostima kao sopstveni specijalitet

    Tekst: Jasmina Avramov