Ana Ćurčin

Bavila se muzikom još u tinejdžerskim danima, ali nije imala hrabrosti da u potpunosti realizuje svoje ambicije. Završila je studije menadžmenta u scenskoj umetnosti u Moskvi. Nakon dugogodišnje pauze, uz podršku najbližih prijatelja krajem 2012. održala je koncert u KC Gradu. Usledio je niz nastupa zahvaljujući nezavisnim inicijativama (Zaokret, Attic Session, Kišobran, Projekat Femix, Americana Fest) koji su je afirmisali kao umetnicu. Iako odaje utisak povučene osobe, njen vokal je snažan, a autorska muzika jednostavna i iskrena. Muziku shvata kao svojevrsnu artikulaciju emocija i svega što je okružuje. 

S obzirom na to da je po profesiji menadžerka u scenskoj umetnosti, smatra da je u krizi kulture u kojoj se naše društvo nalazi muzika inspiracija za budućnost i neko novo uzbuđenje, u kojem je publika podržava. Iako nema precizan plan, teži da ozvaniči svoju muzičku karijeru snimanjem albuma u najskorijoj budućnosti. 

PageBreak

ELLE favoriti domaće alternativne scene
On Tour

Ivana i Vlada upoznali su se na Ikinom koncertu 2009. i brzo i lako se dogovorili da za početak zajedno pokušaju da napišu jednu pesmu. Jedna pesma brzo je prerasla u dve, dve u tri i tako nastaje akustični bend On Tour. Marko, koji svira mandolu, pridružio im se godinu dana kasnije: "Ne bih rekao da da nisam mislio da je zauvek." Probe imaju u trpezariji ili na terasi.

Zasad jedini album izašao je u novembru 2012. godine. U pitanju je timski rad, kojem Marko najviše doprinosi u aranžmansko-sviračkom pogledu, a Ivana i Vlada u kompozitorskom: "Pesme nastaju svakodnevno, a mnogo toga ode u đubre i pre nego što se napiše do kraja."

Vole da nastupaju u manjim klubovima. Kako kažu, idealna je publika od stotinak ljudi. Melanholija tada zvuči toplije.

PageBreak

ELLE favoriti domaće alternativne scene
Straight Mickey and the Boyz

Miki/Bole/Danilo

Odavno se u Beogradu nije čula svirka neke dobre rokenrol trojke. Straight Mickey and the Boyz to jesu, i zato se razlikuju od svega na novoj muzičkoj sceni.

Oduvek su Miki i Danilo svirali zajedno, ali kada ih je sasvim slučajno u jednom studiju čuo Bole i odmah poželeo da s njima svira, bilo je jasno da su stvari legle na svoje mesto. Iako već dve godine prže po Srbiji i regionu, zapravo su još uvek samo demo bend jer nemaju nijedno zvanično izdanje. Doduše, nedavno su u Rijeci kod Mateja Zeca (LET3) snimili nov matarijal, ali čeka se jesen da izdanje ugleda svetlost dana.

Kako vole sirov, neupeglan zvuk i istu takvu svirku, u studiju uvek snimaju live, bez dodatnih nasnimavanja. Uživaju da improvizuju, stoga im pesme nikada ne zvuče isto, a često ni sami ne znaju kuda će ih to u svirci dovesti. Njihovi fanovi reaguju na sve to i zato na koncertima samo od njih, fanova, zavise forme pesama i njihova dužina trajanja.

Slušaju različitu vrstu muzike, ali se uvek spontano nađu na šezdesetim i sedamdesetim i kažu da su u sebe usisali sav entuzijam i duh toga doba, kao i energiju te muzike. I to ih inspiriše.

Za Mikija, Boleta i Danila BIGZ je nešto najbolje što se desilo u Beogradu. Funkcionišu po principu svi za sve: zajedno prave muziku, pišu tekstove, svi pevaju, puno pričaju o muzici i, što je najvažnije, puno sviraju, skoro svakoga dana. Zbog toga kažu da ih na okupu ne drži samo entuzijazam već i ogroman rad. Žive za muziku, a trude se da i žive od nje.

Nadamo se da će Straight Mickey and the Boyz biti pravi nastavljači dobre tradicije sviranja rokenrola u trojci, još od doba Pop mašine.

PageBreak

ELLE favoriti domaće alternativne scene
Stray Dogg

Dušan/Marko/Jelena/Ana/Relja/Vlada

Dušan je komponovao pesme sam, a kada je dobio priliku da svira pred većom publikom, odlučio je da okupi muzičare kako bi sve zvučalo kako treba. Njegova tadašnja devojka Ana završila je muzičku akademiju i svirala violinu. Pomogla mu je ona, njena drugarica s klase Jelena i još jedan momak, koji je svirao u gitaru.

Pre dve godine nastupili su u KC Gradu kao predgrupa Chinawoman i tada je sve krenulo. Danas, bend Stray Dog broji šest članova. Probe imaju u Bigzu, kao i većina bendova, ali ih ne možete često čuti u Beogradu: "Sviramo samo naše, autorske stvari i imamo plan da Beogradu ne nastupamo više od dva-tri puta godišnje. Da bi imao publiku koja hoće da te sluša kada praviš koncert, ne možeš da sviraš svake nedelje."

Frontmen i osnivač Stray Doga Dušan (zvani Dukat) jedini je muzički neobrazovan u bendu. Jedino on ne zna da čita note i ta ga malo plaši, ali sluša najrazličitiju muziku, kao i svi u grupi: "Mislim da je za muzičara važno da se ne zatvara previše. Iako mi stvaramo jednu vrstu muzike, bilo bi klaustrofobično kada bismo i slušali samo jednu."Tokom celog jula bend će biti na proputovanju i moći ćete da ih slušate širom Srbije.

Iako imaju ambicije da sviraju na nekim festivalima u Engleskoj, do sada su nastupali samo u regionu: "Kada smo vozom putovali u Zagreb, naš bivši bubnjar Uroš (iz benda Threesome) na granici je shvatio da je zaboravio pasoš. Mi smo nastavili dalje, a on je ostao da sedi u Šidu. Kasnije ga je pokupio zagrebački bend koji se vraćao iz Beograda i doneo mu pasoš. Od tada, kao bend imamo izreku Šid happens."

PageBreak

ELLE favoriti domaće alternativne scene
Virvel

Tijana, Dejan i Zoran su neobično obični ljudi: nežni, slobodni, svoji, baš kakvi bi trebalo da budu da bi bili rokenrol bend koji svira tako osobenu muziku. Ta nežna, sanjiva muzika severnih sunaca i linčovske estetike stil je za sebe. Zato ne vole da ih stavljaju ni u kakvu žanrovsku fioku.

Bili su u različitim bendovima, ali kada su se konačno sreli u ovoj postavi, magija se desila. Svirali su za svoju dušu i bez ikakvog opterećenja. Muzika koju su slušali i sve što su do tada znali pokuljalo je iz njih. Iako su nastali kao off projekat, ubrzo su došli do svog prvog izdanja. Oni se pojave na probi i jednostavno sviraju, bez ikakvog uobličavanja i zato kažu da ta muzika jeste blesava jer je potpuno intuitivna. Teme kojima se bave dolaze spontano i sve je u trenutku. 

Iz muzike Virvela izbijaju radost stvaranja i sloboda jer, kako kažu, nisu napravili nijedan kompromis. Bije ih glas da ne vole medije, dok oni samo pružaju otpor površnosti, jer ne vole način na koji se pristupa njihovoj muzici. Vole da sviraju i svirali bi stalno; vole svoje fanove koji se bude uz njhovu muziku. Dvoje su se tako smuvali i slave dan Svetog Virvela.

U sopstvenoj izdavačkoj kući Rapaneli records imaju izdanja: Virvel, Sa dna, Sibir, a trenutno je u pripremi Šta ako bude sutra, s aktuelnim singlom A da se to nikada ne dogodi.

Ta vrlo lična, romatična muzika in blue raspoloženja i nežan Tijanin vokal deluju apsolutno terapeutski. Zato, lečimo se zajedno s Virvelom, i kako kaže jedan njihov fan: "Neka dobri duh Virvel traje."

Tekst: Beba Jovanović i Branislava Kostić