Iza vitke, graciozne i na prvi pogled krhke siluete ove mlade 26-godišnje kreatorke krije se harizmatična osoba snažnog karaktera.

Kratka kosa, coupe à la garçon  i prodoran pogled, podvlače i afirmišu njen jedinstven stil. Marine Serre zna sta hoće i uvek je dosledna svojim idejama, a uz to ume i da rizikuje. Benoît Béthume, modni konsultant koji podržava Marine od početka, priseća se : „Marine nije bila impresionirana modnim miljeom, a nije ni danas. Pragmatična je, brza, inteligentna, sa preciznom idejom o svom radu.“

Iako su to njeni prvi koraci u zvaničnom kalendaru modnih revija u Parizu, Marine Serre može da se ponosi svojim već solidnim CV-om. Posle diplome stečene u belgijskoj skoli za dizajn La Cambre u Briselu, Marine dobija prvi posao: ugovor od godinu dana kod Balenciage uz Demnu Gvasaliu, provokativnog gruzijskog art direktora. Marine je takođe „prošla“ kroz velike modne kuće kao što su Dior, Martin Margiela, Alexander McQueen. U proleće 2017. dobila je prestižnu nagradu LVMH i 300.000 evra, a takođe bila je i finalistkinja festivala mode Hyères sa zapaženom kolekcijom Radical Call For Love. 

Smele kompozicije, kao i neobične kombinacije - svilene marame različitih motiva i sportski modeli od tehničkih materija karakterišu ovu prvu kolekciju koja deluje neobično i veoma zabavno. Njene kreacije uzburkale su francusku modnu scenu i bile su potrebne samo dve sezone da joj čitav modni svet padne pod noge. Prilikom revije održane 27. februara 2018. na pariskom Fashion Weeku, čitava modna elita preselila se u Aubervilliers, prilično udaljeno predgrađe Pariza, sto je već neuobičajena stavka!

Kolekcija Marine Serre, Manic Soul Machine, jesen/zima 2018. prikazana je u neutralnom belom enterijeru kao idealnom kontrastu za fantastične i futurističke modele. Radi se o jednoj hibridnoj kolekciji pod znakom Upcycling: new-functionalist Future Wear koja virtuozno pretvara staro u još lepše i kvalitetnije novo! Ušuškane,  rafinirane, pojednostavljene kreacije u  kombinaciji sa elastičnim sportskim detaljima za još slobodniji pokret!

Marine Serre rođena je 1991. u mestu Brive-la-Gaillarde, Corrèze, u skromnoj porodici. Pre nego sto je postala dizajner, Marine je ozbiljno trenirala tenis, od treće do šesnaeste godine u ekipi juniora Francuske i potom upisala primenjenu umetnost. Iz tih mladih godina sačuvala je ljubav prema sportskoj odeći i sportswear zauzima važno mesto u njenom radu. „Snalazila sam se sama“, kaže Marine,  „izražavala sam se kroz ono što sam nosila : vintage odeću jakih motiva sa oversize bluzama, starim trenchom, lila džemperom, prince-de-galles blejzerom, cipelama iz plakara svojih roditelja. Eksperimentisala sam direktno na Stockmanu, sa starom odećom, platnenim poštanskim torbama, sklapala sam suknje od trenerki i raznih materijala, zabavljala sam se, ali sam i puno radila.“

Gajila je neki sopstveni i naizgled „ sumnjiv ukus“, nije se bojala sintetike ni uskog džinsa sa visokim strukom. Sa 18 godina, Marine upisuje školu mode u Marseju gde se inspirisala Street artom, a potom je primljena u poznatu belgijsku školu La Cambre à Bruxelles. Uporno je učila engleski da bi mogla da radi za Alexandera McQueena koji je bio njen prvi idol i inspiracija. Primljena je u njegovu ekipu na staž 2010, skoro u isto vreme kada je dizajner tragično nestao. Nastavlja da stiče iskustvo u kućama Margiela i Dior uz Rafa Simonsa kao art direktora…

Modeli Marine Serre mogu se naći u Concept Storeu The Broken Arm u Parizu. Romain Joste, osnivač tog multitrend mesta podvlači : „Niko nije znao za Marine Serre, ali smo prodali sve njene modele.“ Dover Street Market et Opening Ceremony u Londonu takođe  su naručili modele iz njene kolekcije. Danas se njeno ime čita na svim usnama, posebno od kako je osvojila nagrade: Galeries Lafayette i ­Festival d’Hyères Prize u maju 2017, kao i veoma prestižnu LVMH Prize.

U saradnji sa robnim kućama Galeries Lafayette, 26. aprila izlazi kolekcija ­Capsule ekskluzivno proizvedena po modelima sa Festivala Hyères: kombinezoni od likre „lepe“ se kao druga koža i kombinuju sa providnim haljinama, leggings sa elastičnim pojasom i mini tee-shirtima sa karakterističnim motivom croissana  ili obrnutog meseca, kao znak protesta na nedavne atentate u Parizu i Briselu. Cena svakog od 17 modela, u prodaji u svim Galeries Lafayette, ostaće pristupačna: od 49 do 149 evra. „Veoma sam nestrpljiva da vidim kako će žene nositi moje modele“, kaže Marine koja zna koliko je važna praktičnost odeće koju treba nositi na ulici i u različitim situacijama. 

Danas Marine želi da uspori ritam i da u mirnijim okolnostima sprema svoju drugu kolekciju SS19, predviđenu za kraj septembra. 

Sa takvom zrelošću i profesionalizmom, zaista je teško zamisliti da je ova mlada dizajnerka izašla iz škole pre samo godinu i po dana! Odlučna je da izgradi brend koji će se igrati sa odećom uključujući njenu fizičku, materijalnu, kulturnu, futurističku i dream-like dimenziju !

Tekst: Snežana Gerbault 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/