Nicole Kidman australijska je glumica rođena 20. juna 1967. godine u Honolulou (Havaji). S obzirom da su joj roditelji Australijanci i da je rođena na Havajima, Kidmanova ima dvojno australijsko i američko državljanstvo

Karijeru je započela u Australiji, gde je glumila u više serija i filmova, pre no što je postala međunarodno poznata zbog filma "Days of Tunder" (1990). U njenoj dugogodišnjoj karijeri zabeleženi su veliki svetski blokbasteri poput filmova "Australia" (2008), "Cold Mountin" (2003), "Moulin Rouge!" (2001), i filma "Hours" (2002) za koji je dobila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Zaštitno je lice „Nintendo-a", a bila je i zaštitno lice parfema Chanel broj 5, a 2003. godine dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Pored glumačke karijere, Nicole je poznata i po humanitarnom radu. Od 1994. godine je Ambasador Dobre Volje za Unicef, a od 2006. takođe i za UNIFEM. 2007. godine dobila je najviše civilno priznanje od australijanske vlade, za doprinos scenskim umetnostima i humanitarnom radu za zdravlje žena.

Karijera

Nicole prvi put stupa na scenu 1983., kada je imala samo 15 godina. Reč je o spotu za pesmu "Bop Girl". Krajem iste godine dobija malu ulogu u tv seriji "Five Mile Creek", kao i uloge u filmovima "BMX Bandits" i "Bush Christmas". Do 1989. usledilo je još manje značajnih uloga.

Prvu značajnu ulogu, Nicole je dobila 1989. godine. U filmu "Dead Calm" tumači lik Rae Ingram, pored Sama Neill-a i Billy Zane-a. Glumica je dobila svoje prve kritike, koje su bile pozitivne. Sledeće godine sa Tomom Cruisom igra u filmu "Days of Thunder", zatim u filmu "Billy Bathgate" za koji dobija svoju prvu nominaciju za Zlatni Globus. 1992. godine igrala je u Ron Hauardovom "Far and Away" a 1995. u blokbasteru "Batman Forever".

Međunarodna priznanja stižu tek posle filma "To Die For", snimljenog 1995. godine. Za svoju interpretaciju dobila je nekoliko značajnih filmskih nagrada, među kojima i Zlatni Globus. Kasnih devedesetih snima filmove sa nekim od najzvučnijih holivudskih imena: "The Peacemaker" sa Gerogom Clooney-em, "Practical Magic" sa Sandrom Bulock i poslednji film Stanleya Kubricka "Eyes Wide Shut" sa Tomom Cruisom.

Film "Moulin Rouge!" joj 2002. godine donosi nekoliko novih nagrada, uključujući i drugi Zlatni Globus, kao i prvu nominaciju za Oskara. Iste godine snima vrlo uspešan horor "The Others", za koji četvrti put biva nominovana za Zlatni Globus.

Istorijska drama "Hours", (u kome glumi sa Meryl Streep), snimljena 2002. godine, njen je najbolji film u dotadašnjoj karijeri, pošto za njega dobija neka od najvećih priznanja koja se dodeljuju filmskim zvezdama. Za ovu ulogu (interpretaciju Virginie Woolf) dobila je prvu nominaciju za Nagradu udruženja glumaca, prvu nominaciju za Nagradu filmske kritike, Srebrnog medveda, treći Zlatni Globus i svoj prvi Oskar za najbolju glavnu glumicu. Time je postala prva osoba iz Australije, koja je dobila ovu prestižnu nagradu američke filmske akademije.

Do kraja 2005. godine snimila je još nekoliko potpuno različitih filmova: "Dogville", "The Human Stain" sa Anthony Hopkinsom, "Cold Mountin"  sa Jud Lawom za koji je dobila još jednu nominaciju za Zlatni Globus.

"Birth" za koji ponovo dobija nominaciju za Zlatni Globus, kao i nominaciju za nagradu Zlatni Lav na filmskom festivalu u Veneciji. Njeni filmovi iz 2005. "The Interpreter" i "Bewitched" nisu privukli toliku pažnju, koliku je te godine imala njena reklama za parfem "Chanel No. 5" čije je Nicole zaštino lice.

Te godine oborila je rekord kao najplaćenija glumica za reklamu po minutu, jer je za ta tri minuta (koliko traje reklama za parfem) dobila čak 12 miliona dolara. Iste godine na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih javnih ličnosti zauzela je 45. mesto.

U periodu od 2004. do 2005. godine, se na listi 100 najplaćenijih glumica istog magazina, našla na drugom mestu (iza Julie Roberts), sa 17 milona dolara po filmu. Sledećih godina je snimala još filmova (nažalost, manje uspešnih), pozajmljivala je glas za crtane filmove, postala zaštitno lice "Nintendo-a".

Ogromnu medijsku pažnju 2008. godine privlači filmom "Australija". U ovoj istorijskoj sagi, ona tumači lik gospođe Sarah Ashley, koja sa Droverom (Hugh Jackman), uprkos ratu, pokušava da se izbori za njihovu ljubav. To je drugi najskuplji australijski film svih vremena, koji je na međunarodnim projekcijama zaradio oko 211 miliona dolara.

Privatni život

Nicole se udavala dva puta. Njena veza sa Tomom Cruisom započela je na snimanju filma "Days of Thunder", 1990. godine. Venčali su se na Badnje veče (po gregorijanskom kalendaru 24. decembra) 1990. u gradu Teluride, Kolorado.

Usvojili su dvoje dece, kćerku Isabelu Jane (rođenu 1992) i sina Conora Anthony-ja (rođenog 1995). Rastali su se nakon svoje 10. godišnjice braka.

U tom periodu glumica je bila tri meseca trudna i imala je spontani pobačaj. Tom je podneo zahtev za razvod u februaru 2001., a glumac je kao razlog naveo nepomirljive razlike.

Decu koju je usvojila sa Tomom ne viđa već godinama, a sumja se da je razlog taj što su oni pripadnici sajentološke crkve, a ona nije i da je takav odnos u tom slučaju nemoguć. Često se spekuliše to što ih u intervjuima ne spominje, ali ni kada prima nagrade.

Razlozi za prekid braka nikada nisu bili dostupni javnosti. Za časopis "Marie Claire" Kidmanova je rekla da je imala vanmateričnu trudnoću. U junu 2006. za magazin "Ladies' Home Journal" izjavila je da još voli Cruisa: „On je bio ogroman; i još uvek je. Za mene, on je bio samo Tom, ali za sve ostale on je bio ogroman. Bio mi je divan. I ja sam ga volela. I još uvek ga volim.“ Pored toga, rekla je da je bila šokirana u vezi sa razvodom.

Nicole je izjavila i kako je njihov zajednički život bio "savršen" i da joj je zbog toga bilo užasno teško kad su se razveli.

Neke od njenih veza proprađenih medijski bile su one sa Robbie Williamsom (sa kojim je snimila duet "Something Stupid"), muzičar je potvrdio da su bili u kratkoj romansi na njenoj jahti leta 2004. godine. Zatim, sa Adrien Brody-jem, mada to nikada nisu potvrdili i sa Lenny Kravitz-om od 2003.  do 2004.

Svog drugog muža, kantri pevača Keitha Urbana upoznala je u januaru 2005., a već naredne godine par se venčao.

U braku sa Keithom, Nicole je dobila dvoje dece, ćerku Sundey Rous 2008. godine i drugu ćerku Faith Margaret preko surogat majke 2010. godine.

U emotivnom intervjuu pre nekoliko meseci, pevač je otvoreno pričao kako je izgledao njegov život pre nego je upoznao sadašnju suprugu. Naime, Keith je mladost proveo u raljama zavisnosti o drogi i alkoholu i otkrio da ga je ljubav slavne australijske glumice spasila od samog sebe.

Na vrhuncu svoje karijere muzičar je živeo načinom života koji je poprilično daleko od onog koji vodi danas. Naime, 50 - godišnji kantri pevač godinama je bio teški zavisnik o alkoholu i drogama, a to se reflektiralo na sve ostale aspekte njegovog života. Tako je sve do fatalnog susreta s Nicole vodio besmislene ljubavne veze u kojima bi se potpuno distancirao.

"Pre braka sam bio jako loš u vezama. Nisam mogao da se predam jednoj osobi, ali sam istovremeno pisao ljubavne pesme - izjavio je Keith i priznao da se zavisnosti rešio tek kada je pre 11 godina oženio Nicole Kidman.

Naime, iako je posrnuli muzičar već u par navrata pokušao s lečenjem, glumica je uzela stvari u svoje ruke i samo četiri meseca nakon venčanja organizovala intervenciju. U svom je naumu uspela s obzirom da Keith nikada više nije posegnuo za bilo kojom vrstom opijata.

"Nicole je u moj život stigla kao anđeo s neba čija me je ljubav u poslednjem trenutku izvukla iz pakla zavisnosti."

Zanimljivosti

Nicole je po veroispovesti katolička hrišćanka, ali se povremeno bavila sajentologijom (dok je bila u braku sa Tomom Cruisom).

2006. godine javnost je bila iznenađena njenom javnom osudom Hamasa i Hezbolaha, i podrškom Izraela, u Izraelsko-libanskom sukobu.

Bavi se humanitarnim radom. Od 1994. godine je Unicefov Ambasador dobre volje. Novčano je pomagala ugroženu decu sa svih meridijana.

Učestvovala je i u kampanji protiv raka dojke (njena majka je 1984. godine imala isto oboljenje), a od 2010. godine aktivan je borac protiv nasilja u porodici i za zaštitu prava žena i dece.

Bila joj je dodeljena glavna uloga u filmu "Panic Room", ali zbog povrede noge, primorana je da ulogu prepusti Jodie Foster.

Očekivalo se da ona tumači lik Hanne Schmitz u drami "The Reader", ali je zbog trudnoće morala da odbije ponudu. Kate Winslet rado prihvata ulogu i za nju dobija Oskar.

Izvor: Stil.rs