Donatella Francesca Versace italijanska dizajnerka, aktuelni podpredsednik Versace grupe, kao i glavni kreator ovog brenda intrigrira već godinama javnost. Sestra ubijenog dizajnera od čije smrti se prošle godine navršilo 20 godina, poseduje 20 % udela u poslu koji je njen brat Gianni pokrenuo 1978. godine.

U nastavku pročitajte najzanimljivije činjenice o slavnoj dizajnerki: 

1. Bila je veoma bliska s bratom

Donatella je rođena 2. maja 1955. godine u Reggio di Calabria u Italiji, kao najmlađe dete od četvoro u porodici. Njena mama je bila krojačica, a njen stariji brat Gianni često je radio u porodičnoj prodavnici. Starija sestra Tina preminula je kada je imala 12 godina od posledica izazvanih tetanusom. Nakon Tinine smrti, Gianni i Donatela su postali veoma vezani i nerazdvojni, te su svo slobodno vreme koristili da se druže i upoznaju zajedno nove ljude. Sudeći po članku objavljenom u Newsweek reports, brat ju je uvek savetovao kako da se obuče. 

2. Gianni joj je predložio da postane plavuša

Kada je imala 11 godina, Gianni joj je predložio da se ofarba. Ingrid Sischy u knjizi koju je napisala sa Donatellom, istakla kako je Gianni bio opsednut prelepom plavušom i italijanskom pevačicom Patty Pravo i želeo je da njegova sestra bude nalik na njegovu omiljenu heroinu. 

3. Studirala je strane jezike

Donatella je pohađala fakultet u Firenci, studirajući strane jezike. Pripremala se da bude profesorka, ali i tokom studija dolazila je u Milano da pomogne bratu u stvaranju kolekcija. 

4. Giannijeva muza

Biografi slavnog dizajnera su u više navrata istakli kako je Donatella bila Giannijeva muza i da je takođe bila inspiracija za parfem Blondie. Gianni je posebno cenio njene kritike. Porodični prijatelj Guisi Ferre je izjavio kako je Donatella bila veoma kritična, dok je njen brat vičući često govorio: Hoćeš da ubiješ moj duh, moj uspeh? 

5. Versus linija

Ne samo da mu je bila inspiracia, već je na poklon dobila čuvenu mladalačku Versus liniju, marku koja je lansirana 1989. godine i koja je posvećena mlađoj publici. Tokom godina mnoge ličnosti su nosile komade iz ove kolekcije uključujuči pevačicu M.I.A i Zayna Malika. 

PageBreak

6. Majka dvoje dece

Pre 38 godina Donatella se udala za modela Paula Becka sa kojim ima dvoje dece - sina Daniela i ćerku Allegru. Njenoj ćerci, Gianni je ostavio pola svog bogatstva, a časopis The Guardian je izneo tvrdnju da je Daniel nasledio njegovu umetničku kolekciju. 

7. Preuzela posao kada se Gianni razboleo

Poznato je da je Gianni imao rak uha malo pre atentata, te je Donatella već tada nezvanično preuzela posao. 

8. Bliska je sa pevačicom Lady Gagom

Zajedno su sarađivale na više projekata, a sigurno da su najupečatljiviji kostimi rađeni specijalno za turneju Born This Way. Takođe, performans koji je Gaga izvela na poluvremenu Super Bowl je realizovan uz modu pomoć dizajnerke koja je bila u Gaginom okruženje dok se pripremala.

9. Čuvena J. Lo haljina 

Kada se J.Lo pojavila na 2000. godine na dodeli Grammy nagrada svi su gledali u nju. Naravno glavni krivac je čuvena haljina, dubokog dekoltea sa vrlo egzotičnim jungle dezenom, koju je dizajnirala upravo Donatella. 

10. Saradnja sa Givenchy 

Ovaj saradnja ogledala se u tome što je dizajnerka specifičnog izgleda pozirala za kampanju jesen/zima 2015., ali za prestižnu francusku modnu kuću Givenchy. 

11. Veliko poštovanje prema bratu

Donatella je nastavila da poštuje svog brata kroz brend i posle 20 godina od njegove tragične smrti. Versace’s Spring 2018 kolekicja, poznata kao The Versace Tribute Collection, nastala je u njenu čast a uveličale su je na Milano Fashion Weeku udarne i omiljene manekenke kreatora: Cindy, Naomi, Claudija, Christy i Carla. 

12. Ne odobrava seriju "American Crime Story"

Uprkos velikoj euforiji koja vlada oko serije The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story, porodica Versace ne odobrava seriju. Donatellu će igrati Penelope Cruz koja je izjavila da je tražila dozvolu od dizajnerke i da ju je dobila.

apratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/