Šetale su pistama u svim svetskim metropolama iz sezone u sezonu, pojavljivale se u spotovima, na svim mogućim naslovnim stranama magazina, u reklamama za sve: od kozmetičkih proizvoda, preko donjeg veša do pića.

Neke su imale duži mandat od ostalih, a neke se i dalje uspešno bave modelingom. Međutim, ono što je možda najvažnije jeste činjenica, da su sva ova lica koja su se pojavila 80-ih utrla put zvezdama iz modne industrije koje su se pojavile nakon njih.

Zato smo odlučili da im posvetimo jedan omaž u vidu osvrta i odamo počast ovim svojevrsnim gigantima u svetu modelinga, ali i da saznamo gde su i šta trenutno rade sada.

Cindy Crawford

Pre no što je postala majka svoje mini verzije, Kaie, devojka iz Ilionoisa bila je pionir ere supermodela. 1982. godine osvojila je prestižnu nagradu na Elite's Look of The Year takmičenju. Bila je zvezda brojnih modnih kampanja, a najpoznatije su možda one koje je uradila za Revlon, Gap, Escadu i Pepsi. Bila je takođe miljenica Giannija Versacea, ali i voditelj popularne MTV emisije House of Style.

Pored toga što budno motri na prve modeling korake svoje ćerke, Cindy je ovih dana posvećena i svom brendu Meaningful Beauty - liniji kozmetičkih proizvoda protiv znakova starenja. Nedavno je učestvovala u projektu brenda Re/Done koji je izbacio na tržište kolekciju inspirisanu vintage stilovima.

Brooke Shields

Rođena Njujorčanka pojavila se na filmskoj sceni još davne 1978. U pitanju je vodeća uloga u ostvarenju Pretty Baby, kada je glumica iamla svega 13 godna. Potom je 1980. usledila čuveni film The Blue Lagoon, a naredne godine Endless Love. Brooke je imala nepunih 14 kada se pojavila na naslovnoj stranici američkog izdanja magazina Vogue, i tako postala najmlađa ženska osoba koja se pojavila na naslovnici čuvenog časopisa. Nedugo nakon toga postala je i zvezda kontroverzne Calvin Klein reklamne kampanje za donji veš, koju je radio slavni modni fotograf Richard Avendon. 

Naime reklama je postala čuvena ne samo zbog pojavljivanja mlađahne i prelepe Brooke, već prvenstveno zbog rečenice koju ona izgovoara u reklami: "Želite li da znate šta stoji uizmeđu mene i mojih Calvin farmerica? Ništa!" Zbog čega je ova reklamna kampanja zabranjena na nekolicini televizijskih mreža, koje su smatrale kako je nedolična. 

Kasnije, lepa Brooke posvetila se glumačkoj karijeri na televiziji, te je trenutno možemo videti u 19. sezoni serije Law and Order: Special Victims Unit.

Christie Brinkley

Plavokoa devojka iz Mičigena, postala je poznata krajem 70-ih i početkom 80-ih kada se pojavila na čak tri naslovne strane tada vrlo popularnog magazina Sports Illustrated.

Smatra se jednim od najpoznatijih lica iz perioda 80-ih, čemu govori u prilog i činenica da se pojavila na preko 500 naslovnih strana i ušla u istoriju sa neverovatnih 25 godina staža kao lice američke kozmetičke kuće CoverGirl.

Christie je takođe poznata po tome što je inspirisala svog bivšeg muža Billy Joela da napiše jedan od njegovih najvećih hitova  "Uptown Girl,"ali i po pojavljivanju u ovom spotu u stajlingu u duhu osamdesetih. Danas, Christie poseduje nekoliko različitih kompanija, od kojih je napoznatija ona kozmetiča sa njenim imenom, zatim liniju ekstenzija za kosu, kao i brend penušavih organskih vina.

Elle Macpherson

Zanosna Australijanka najpoznatija je po svom nadimku "The Body", koji je zalužila nakon fantastičnih pet naslovnica urađenih za Sports Illustrated. Šetala je pistom za sva velika imena, od Azzedine Alaïa, preko Christiana Diora do Thierry Muglera. Pojavila se na naslovnicama mnogih poznatih časopis, a od toga u nekoliko navrata na Elle naslovnicama. 

Danas, nekada poznato lice modnog sveta poseduje nekoliko upsešnih biznis kompanija, uključujući liniju donjeg veša sa njenim imenom, kao i kompaniju WelleCo koja je fokusriana na brigu o wellness-u.

Iman

Somalijska lepotica postala je popularna zahvaljujući svom egzotičnom izgledu. Iman je bila muza praktično svima, od Halstona do Yves Saint-Laurenta, koji ju je jednom priliko opisao kao "ženu iz snova", posvetivši joj kolekciju "Afrička kraljica". Ova dugonoga lepotica bila je redovan model na pistama za Bill Blassa, Calvin Kleina i Oscara de la Rentu, da bi se 1992. godine udala za Davida Bowiea i odlučila da se malo posveti svom privatnom životu.

Nedugo nakon toga Iman je lansirala na tržište kozmetiku sa njenim imenom, nudeći veći broj boja i senki za žene sa tamnom kožom. Posle toga lansirala je i svoju liniju aksesoara za HSN, pod nazivom Iman Global Chic. Danas većinu vremena posvećuje svom radu za interancionalna udruženja koja se bave humanitarnim radom.

Paulina Porizkova

Čehinja prepoznatljive delikatne lepote, pojavila se na naslovnici magazina Sports Illustrated 1984. sa svojih 18, i postala druga žena u istoriji magazina (nakon gore pomenute Christie Brinkley) koja se na naslovnici pojavila dva puta za redom. Bila je zvezda kampanja za Estée Lauder, Maybelline, Escadu i Chanel. 1989. udala se za Rica Ocaseka, frontmena grupe The Cars.

Par je i dalje u braku i imaju dvojicu odraslih sinova, a  Porizkova nas i dalje zapanjuje svojim sjajnim izgledom na Instagramu.

Tatjana Patitz

Manekenka nemačkog porekla bila je poznata kao deo legendarne velike petorke supermodela. Bila je redovna pojava u Vogue-u, pojavivši se na naslovnici američkog izdanja, kao i onim internacionalnim, dok je dve uzastopne naslovne strane imala 1989. pod novo izabranom urednicom Annom Wintour. Tajana je bila muza legendarnog fotografa Herba Rittsa, a radila je kampanje za Calvin Klein sa ništa manje poznatim Bruce Weberom, te reklamu za Revlon pred objektivom Richarda Avedona.

Veliki ljubitelj životinja, a posebno konja i dalje uživa u jahanju kao omiljenom hobiju, te je nedavno svoje jahačke sposobnosti iskazala i u reklami za Gloria Vanderbilt jeans.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/