Marija Eva Duarte de Peron, supruga argentinskog predsednika Huana Perona, do danas je jedna od najkontroverznijih figura u istoriji zemlje u kojoj je živela, piše Glossy.

U vreme kada se žene nisu previše mešale u politiku, ona je iskoristila svoj položaj da poboljša uslove u kojima su živeli radnici, borila se za njihovo dostojanstvo i posebnu pažnju obraćala na prava žena. Štaviše, upravo je ona lobirala da pripadnice nežnijeg pola dobiju pravo glasa u Argentini, što se i dogodilo 1947. godine, a potom i osnovala prvu žensku političku stranku - Peron.

Ipak, nikada nije postala političarka u punom smislu te reči, a tokom svog kratkog života (preminula je u 33. godini) učinila je mnogo za prava običnih, malih ljudi i žena čiji glas niko nije želeo da čuje.

Iako je preminula veoma mlada, svako njeno pojavljivanje u javnosti postajalo je svojevrsna vest. Eva Peron, koju svi pamte po nadimku Evita, bila je i te kako svesna pažnje koju je privlačila na svakom koraku, pa je brinula o svakom detalju svog izgleda.

Budući da je u Buenos Ajres došla sa snovima o karijeri na filmu, ne čudi što je do kraja života, u svakoj situaciji, izgledala kao diva s velikog platna. Postavila određena pravila kada je u pitanju pojavljivanje prve dame neke zemlje u pratnji supruga na važnim političkim skupovima.

Postala je prva supruga predsednika čiji je stil pokazao da se ženi možemo diviti istovremeno zbog njenog uticaja, moći, inteligencije i odanosti idealima koliko i zbog ženstvenosti i modnog ukusa - čak i tokom strogih četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

Obožavala je poslovne suknje s potpisom Christiana Diora, divila se elegantnim šeširima i u svakoj prilici izgledala tako da bi se i vodeće plavokose zvezde Holivuda posramile u njenoj blizini. Međutim, posebno mesto u Evitinom srcu zauzimale su cipele, mnogo pre nego što su one postale toliko obožavane da je maltene oformljen kult elegantnih ženskih salonki koji je danas na snazi.

Supruga Juana Perona čak je u predsedničkoj rezidenciji odvojila jednu veću prostoriju za svoju kolekciju cipela, među kojima su dominirali modeli otvorenih prstiju. U jednom trenutku, imala je čak 200 pari skupocenih cipela, a mnogi veruju da to nije bio konačan broj.

Nosila je udobne mokasine, jednostavne salonke, sandale s platformom... sve u skladu s prilikom, i uvek uspevala da ih ponese sa spontanošću i lakoćom kakva je i danas retka u slučaju prvih dama. Najviše je cenila italijanski brend Perugia, zatim modele modnih kuća Miguel, Mc Taylor i Maggio & Rossetto.

Danas je njeno ime često asocijacija na pop ikonu Madonnu, koja ju je odigrala u sada već kultnom filmu Evita iz 1996. godine i koji i danas drži rekord po broju kostima koje je glavna junakinja promenila. Procenjuje se, naime, da je Madonna promenila čak 85 odevnih kombinacija, a tu je, između ostalog, bilo 35 šešira, 45 pari cipela i 46 pari minđuša.

U muzeju Evita, osnovanom u njenu čast u Buenos Ajresu, danas se mogu videti mnogi lični predmeti slavne i voljene prve dame, a među njima i njene kolekcije cipela i šešira koje privlače hiljade turista iz celog sveta.

Tekst: Tamara Sorak (Glossy)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/