Dve godine. Toliko je prošlo od momenta kada je Dakota Johnson lansirana u novu filmsku zvezdu i to zahvaljujući ulozi za koju je postojala opšta (svetska) licitacija - mlade, stidljive studentkinje Anastasije Steele, glavne junakinje erotskog bestselera "Fifty shades of grey".   

Iako filmska ekranizacija pomenutog naslova nije doživela očekivani uspeh (i pored vidne histerije velikog broja žena), produkcija je odlučila da nastavi sa snimanjem nastavaka. Prvi "Fifty shades darker" stiže nam u bioskope početkom februara (beogradska premijera biće 8. februara) bacajući fokus opet na kontroverzno delo i Dakotu i prezgodnog Jamie Dornana koji glumi tajanstvenog, posesivnog i zavodljivog Christiana Greya.

Koliko se Dakotin život promenio od ovog trenutka pokušala je da sazna ekipa američkog Vogue magazina. Dakota, kojoj je otac Don Johnson, očuh Antonio Banderas, baka Tippi Hedren a majka Melanie Griffit, sigurno je bila predodređena da uplovi u svet glume. Takav gen za glumu se sigurno ne nalazi u krugu od 6000 kilometara.  

“Ponosna sam na taj prvi deo. Kul je to priča, kao i ekipa sa kojom sam radila. I scene seksa nisu mi teško pale. Njih doživljavam kao neki izazov za glumca da se distancira, uživi maksimalno u ulogu. Jedini je problem što generalno mislim da morate da se povežete sa partnerom, da proradi hemija (naravno, samo na platnu) između vas da biste mu verovali u potpunosti i da biste se prepustili i opušteno uradili delikatne scene tokom kojih ste krajnje eksponirani. Tu nema šminke, odeće, ničega. Samo vi i vaše telo."

foto: Instagram / djjdisreal

Na pitanje da li će prestati da snima scene seksa u trenutku kada njeno telo ne bude više mlado i vitko, Dakota odgovara da ne zna...

"Ne možete da snimate scene seksa obučeni u grudnjak i gaćice. Budimo iskreni i realni, ko još vodi ljubav obučen? Tako da ću najpre, vođena liberalnom evropskom ekipom glumaca i dalje snimati, bez obzira na činjenicu da celo moje telo oseća silu gravitacije." 

foto: Profimedia

"Fifty shades of Grey" su učinile da Dakota postane neko čija kretanja u stopu prate paparaci..

"Ne osećam se dobro u masi. Ne prija mi, ali moram da prihvatim da će tako od sad da bude. Jedino na šta ne mogu da se navikem je ta hladnoća kojom ljudi mogu da te dočekaju i pogledaju kao da znaju sve o tebi i da imaju pravo da sude o tvom životu, rečima, delima. Po prirodi sam nežna, tiha osoba koja je u prvom dodiru pristojna i ljubazna.  

"Tender" je zapravo omiljena reč mlade glumice koja ju je istetovirala na svoju podlakticu u tattoo studiju kod Dr.Woo-a. Druga tetovaža je rezervisana za LIGHTLY, MY DARLING, deo izveden iz knjige Aldousa Huxleya. 

Johnson koja je rođena u Teksasu, zbog posla oba roditelja često je menjala mesto stanovanja, škole i dadilje što je kod deteta prouzrokovalo asocijalno ponašanje. Takav način života je uslovio da Dakota krene na terapiju u dobi od samo tri godine.

"To je bila odluka mojih roditelja, ali dobra jer sam tako uspela da prebrodim i njihov razvod koji je bio prilično turbulentan sa optužbama sa obe strane, ali i mamin novi brak koji je takođe uneo promene u moj život. Škola je bila u neku ruku izazov da pobedim strahove i fokusiram se na nešto drugo, ali sam oduvek mrzela da učim. I to je bilo normalno jer nisam videla poentu da idem na školu a onda zato što moj očuh snima Evitu u Budimpešti, časove pohađam u hotelskoj sobi!"    

foto: Profimedia

U tim trenucima Dakota se okretala filmovima. Upravo su oni bili njena uteha i beg od konstantne selidbe i gubljenja konktakta: Mary Poppins, Home Alone, Beetlejuice i opus Bernarda Bertoluccija i Johna Cassavetesa.

Pored filmova, tu je bio i balet na koji je Johnson krenula u dobi od 16 godina.

Nastavak na sledećoj strani...

PageBreak

Kada je prelomila da će da bude glumica? Kada je shvatila da joj je to u genima, ali da je film stvarno zanima. Da li je neko od njene familije uticao na ovu njenu odluku?ž

"Ja lično nisam Melanie pritiskala da postane glumica, a znam da nije ni ona Dakotu. Prosto, nismo takve majke. Takođe, nikada nismo pričale o lošim aspektima posla. Inače nisam dobra u davanju saveta, iako sećam se da sam joj rekla kako je u životu najbitnije pronaći balans, odnosno raditi nekoliko različitih stvari kroz život, ne vezivati se za jedan posao, jedan hobi. Marnie, jedan od mojih Hitchcock filmova bavio se temom dečje traume. Tu vidimo koliko određene situacije i dešavanja u životu deteta mogu da utiču kasnije na karakter i život jedne ličnosti. Što se tiče Dakotinog filma, moram priznati, nisam ga pogledala. Ne znam zašto, pravo da vam kažem," rekla je Tippi Hedren, baka glumice i jedna od omiljenih glumica Alfreda Hitchcocka.  

Pre sedme umetnosti Johnson je zarađivala kao model u srednjoj školi koju je pohađala u Santa Monici, prvom mestu u kom se glumica sa porodicom zadržala nekoliko godina za redom. Nakon srednje je probala da se upiše samo na jednom univerzitetu - Julliardu, ali nakon nekoliko audicija shvatila je da ne želi da pohađa slavnu umetničku školu već da se okuša po filmskim audicijama. Locirala se u Los Anđelesu, gde je uspela sebi da obezbedi manju epizodnu ulogu u filmu The Social Network.  

Nakon što je među mnoštvom glumica izabrana za ulogu Anastasije Steel, njena cena u Holivudu je porasla pa smo je nedavno gledali u rimejku filma La Piscine (1969) u ulozi koju je tada glumila Jane Birkin. Ovaj film je izazvao veliku pažnju dajući Dakoti novu priliku da odigra mladu devojku koja otkriva svoju seksualnost letujući kod očeve bivše devojke i njenog novog dečka.  

foto: Profimedia

Guadagnino koji je režirao Bigger Splash, inače reditelj poznat po ponavljanju glumaca iz svojih filmova već je bukirao Dakotu za svoj novi film, rimejk Suspirije, horor filma iz 1977. godine o mladoj američkoj studentkinji baleta koja upisuje Nemačku plesnu akademiju za koju se kasnije ispostavlja da je vodi grupa veštica. Tilda Swinton, Dakotina koleginica iz Bigger Splasha takođe će glumiti u filmu, i to direktorku akademije.

“Dakota i ja smo se povezale na nekom dečjem nivou. Čim smo se upoznale prepoznale smo jedna u drugoj tu slatku nevinost, sklonost ka zabavi i zezanju zbog koje često mislimo kako nećemo nikada uspeti da se uozbiljimo i završimo film.”

A šta nas čeka u nastavku filma koji nosi naziv Fifty Shades Darker

Za razliku od prvog dela koji je bio više romantična melodrama, nastavak bismo mogli više da okarakterišemo kao uzbudljivi erotični triler. I odnos između Ane i Christiana je drugačiji. Više nije toliko hladan, čist seks bez emocija već je nekako intimniji, strastveniji a za to je najviše zaslužna Anastasia koja je odlučila da Christianu pruži šansu, ali pod njenim uslovima.    

"Anastasia je hiperinteligentna i hiperseksualna osoba koja želi da u odnosu oseti nežnost, ljubav, iako je na momente isto hladna, distancirana. Retko koja osoba ima toliko kontradiktornih osobina u sebi."

foto: Profimedia

Ne bi li se što bolje uživela u ulogu Dakota je istraživala što više o BDSM seksu izgadivši jedno divljenje prema ovakvoj vrsti odnosa u kome jedna osoba mora da dominira nad drugom.

"Mislim da ljude odbija ovakva vrsta seksa jer ne znaju skoro pa ništa o njemu. Raspitajte se! BDSM može da bude prilično intiman, strastven i prijatan! Lljude koji praktikuju ovakav seks smatram izuzetno hrabrim jer treba se odvažiti i priznati da ti je za zadovoljstvo potrebno nešto više, nešto drugačije, predajući se u potpunosti u ruke partnera. Iako živimo u 21. veku ceo svet a posebno Amerika je po pitanju seksa i dalje prilično puna predrasuda i nekog otpora. Nije li nam Bog dao divan dar da doživimo orgazam? I evo nečega što možda ne znate: žena ima jednak broj nervnih završetaka na klitorisu koliko muškarac ima na svom polnom organu."  

foto: Profimedia

Gde sebe vidi u budućnosti? 

"Volela bih da u jednom trenutku možda odem iza kamere i režiram neki film. Do tada, nastavljam da snimam filmove. Nakon što završim Suspiriju, počinjem sa snimanjem filma "The sound of metal" ljubavne priče u kojoj glumim zajedno sa belgijskim glumcem Matthiasom Schoenaertsom, kolegom iz filma Bigger Splash. U svakom slučaju, trenutno uživam snimajući filmove i osećam da sam na pravom mestu, da radim ono što volim i sarađujem sa ljudima koje cenim i od kojih učim."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/