Kada je Grant umro, 29. novembra 1986., iza sebe je imao više od 70 filmova, pet brakova i, zahvaljujući štedljivom životnom stilu, ostavio je nasledstvo toliko veliko da je i njegov terapeut (koga je redovno posećivao upravo zbog problematičnih epizoda iz detinjstva) bio doživotno obezbeđen sa sumom koju mu je ostavio.

Čak i za jednu klasičnu holivudsku "od prosjaka do kralja" priču, Grantov život bio je poseban. 

Njegovo ime asocira na Zlatno doba Holivuda. I zaista, ono je i izabrano upravo iz tog razloga, a sa liste ga je za sebe uzeo Archie Leach, momak poreklom iz Bristola u Velikoj Britaniji, koji je posle delimično sirotog detinjstva stigao do Amerike i postao jedna od najvećih zvezda Grada Kulisa.

Došao je na svet 1904. godine kao dete krojača alkoholičara i švalje.

Majka tada devotogodišnjeg Leacha zbog depresije je završila na psihijatriji. Otac mu je rekao da je umrla od srčanog udara. Proći će nekoliko decenija dok ne sazna istinu: da je živa i boravi u ustanovi.

Njegov poslednji brak bio je sa glumicom Dyan Cannon. Kada je imao 62 godine sa njom je dobio svoje jedino dete Jennifer Grant, koja je takođe glumica.

Mnogi tvrde da je njegov najpoznatija uloga, u filmu North by Northwest Alfreda Hitchcocka, ujedno bila i ona koja mu je najviše odgovarala: tumačio je lik čoveka koga smatraju za nekoga ko u stvari ne postoji. 

Čak je i Grant  sam izjavio: "Svi žele da budu Cary Grant. Čak i ja želim da budem Cary Grant."

Tokom proteklih trideset godina od njegove smrti bezbroj biografija je istraživalo njegov život, u pokušaju da reše neke od mnogih misterija koje su za njim ostale.

Mnoge nikada neće biti rešene, ili će postati urbane legende. Ali, bio on Leach ili Grant, živeo je jedan potpuno neverovatan život - a evo i nekih manje poznatih činjenica iz tog krajnje nesvakidašnjeg života...

Na sledećoj strani pročitajte sve o Grantovoj aferi sa Sophiom Loren i aktivnom korišćenju LSD-a:

PageBreak

1. Treća supruga ga je upoznala sa LSD drogom

Poznato je da je Grant uzimao LSD.

Bio je jedna od prvih ličnosti u Holivudu koja je probala tu tada eksperimentalnu psihijatrijsku drogu, a prvi put ju je uzeo 1958. godine - čitavu deceniju pre nego što će je Electric Kool Aid Acid Test Toma Wolfea proglasiti halucinogenom i zavisnošću povezanom sa hipicima i izopačenima.

Grant je ovu posebnu vrstu kiseline konzumirao pod veoma strogim režimom: odlazio bi u psihijatrijski institut na Beverli Hilsu subotom u 9 ujutru. Tamo bi, pod budnim okom svog terapeuta Mortimera A. Hartmana (koga je zvao "moj mudri Mahatma"), halucinirao 6 sati a zatim bi ga odvezli kući.

To je potrajalo tri godine, tokom kojih je bio jedan od javnih zagovornika LSD-a i smatrao je da mu je pomogla u prevazilaženju trauma iz detinjstva i godina onoga što se medicinski definiše kao "prolongirano emotivno isključenje".

U stvari, Grantova treća žena, Betsy Drake, je bila ta koja ga je nagovorila da se obrati Hartmanu.

I ranije je slušao njene savete - Grant je bio ubeđen da je samohipnozom koju mu je ona preporučila uspeo da ukloni ožiljke sa svog tela. Sama Betsy je počela da uzima LSD pošto je ostala potresena brodolomom koji je preživela, u kome je poginula 51 osoba. 

To je bio užasan kraj zlosrećnog putovanja: Drake je otputovala u Italiju 1956. godine da se pridruži Grantu na snimanju filma The Pride and the Passion. Ono što nije znala, a što je bilo opšte poznato ekipi filma, je da je Grant bio u sred afere sa Sophiom Loren.

Kada se Drake pojavila, Grant ju je sasvim ignorisao. Pokušala je da se smiri tihim povratkom u SAD brodom Andrea Doria, ali je plovilo potonulo posle sudara sa krstaricom. Događaj je kod Drake izazvao noćne more, koje je LSD revolucionarno ublažio, pa je Grantu rekla da je "našla pravu stvarnost za sebe prvi put posle dužeg vremena".

Grant se nije stideo svojih iskustava sa drogom, javno izjavivši da je "u jednom LSD snu sanjao sebe u obliku gigantskog penisa koji poleće sa zemlje kao raketa".

Njegova zahvalnost doktoru Hartmanu bila je porilična: ostavio mu je tadašnjih 100.000 funti u testamentu.

Na sledećoj strani saznajte zašto je jedan od najvećih srcolomaca Holivuda smatran ljubiteljem muškaraca:

PageBreak

2. Spekulacije o homoseksualnosti

Interesantno za čoveka koji je imao pet brakova jeste to što mu je jedna od najdužih veza (11 godina!!) bila sa kolegom, glumcem Randolphom Scottom. Zajedno su živeli dok je Grant bio u svom prvom braku sa Virginal Cherril 1934. godine. Pošto se se nedugo zatim razveli, njih dvojica su iznajmili sedmosobnu kuću na plaži u Santa Monici i nazvali je Bachellor Hall (Dvoranom neženja).

Njihovo prijateljstvo nikada nije važilo za išta više od platonskog, iako su obojica namerno izazivali glasine o svom seksualnom opredeljenju, zabavljajući se na račun senzacija koje je izazivalo njihovo nošenje identičnog donjeg veša i zajednički život. Scott je jednom prilikom na meniju za večernju žurku napisao "mom vereniku, Caryju".

Nagađanja o seksualnom opredeljenju i danas traju. Iako se veruje da se u Holivudu o tome govorkalo tokom čitave njegove karijere, jedan od njegovih biografa, Charles Higham, tvrdi da je tek 1965. godine čuo da se priča o Grantovim seksualnim navikama, i to od Marlene Dietrich koja mu je rekla "nikada ne bih mogla da budem u vezi sa Grantom jer je homoseksualac."

Iako je glumčeva ćerka rekla da je on donekle uživao u optužbama da je gej. "Govorio je kako to izaziva žene da dokažu da nije tako", to ga nije sprečilo da tuži Chevvy Chasea za 10 miliona dolara zbog klevete 1980. godine, pošto je izjavio sledeće "koliko sam shvatio, bio je homo."

Jedini njegov zabeležen odgovor u vezi pitanja o njegovoj seksulanosti jeste ovaj: Bilo to istina ili ne, dovoljno sam star da me ne bi zanimalo!

O ovoj temi više se pričalo posle njegove smrti, toliko da su osamdesetih objavljene dve knjige o tome.

2012. godine na površinu je izbilo još nekolicina priča, te ogovaranja od strane Scottyja Bowersa, holivudskog svodnika koji je tvrdio kako mu je Grant platio za seksualne usluge.

Na narednoj strani saznajte koliko je Grant bio plaćen i zašto se priča da je bio špijun

PageBreak

3. Bio je među najplaćenijim glumcima!

Za današnje standrade velikih glumačkih zvezda, njegove cifre možda ne izgledaju ogromno, ali tokom 40-ih i 50-ih bile su i više nego pozamašne. Grantov ugovor podrazumevao je jednu stavku koja je režisere zaista mnogo koštala ukoliko bi se snimanje produžilo.

Naime, za svaki produženi dan snimanja Grant je dobijao po 5.000 dolara. Te je tako na primer na jednom od filmova radio 78 dana duže od predviđenog rasporeda i zaradio dodatnih 390.000 na već ugovorenih nekoliko miliona koje je dobio za ulogu. 

4. Smatralo se da je špijun

U jednoj od njegovih biografija tvrdi se kako je bio angažovan od strane američkih vlasti i FBI-a, da špijunira svoju tadašnju suprugu, Barbaru Hutton. U braku sa Huttonovom, koja je tada bila jedna od najimućnijih žena na svetu, bio je u periodu od 1942. do 1945. godine.

Glasine su kružile da Barbara šalje novac nacistima. Sam Grant do svoje smti nije potvrdio ove priče. Ipak, joše jedan biograf naišao je na ove podatke, ali i na to da glumčev zadatak nije bio samo taj da motri na svoju suprugu, već i na neke vlastima tada sumnjive glumce u Holivudu, poput Errola Flynna i Gary Coopera.

Na sledećoj strani otkrijate čim se Cary Grant bavio nakon završetka glumačke karijere:

PageBreak

5. Odrekao se glume i postao direktor Faberžea

Ako ste mislili da je ovo više nego dovoljno za jedan vrlo nesvakidašnji život, prevarili ste se.

Ne znamo šta je pred kraj svog života sam Cary Grant mislio o svemu što mu se dogodilo, krenuvši do samog starta njegove karijere, ali mi smo mišljenja da je sve što je proživeo dovoljno za nekoliko nečijih, uzbudljivih života! 

Naime, iako je i sa 60 godina i dalje izgledao vrlo dobro, a filmske ponude su se i dalje nizale, napustio je glumačku karijeru 1968. I na opšte iznenađenje svih prihvatio jednu zapravo vrlo bizarnu ponudu: sa 64 postao je direktor kompanije Faberže. Njegov posao podrazumevao je pojavu na kupovnim konvencijama širom sveta, za šta je dobijao 15.000 dolara godišnje, kao i korišćenje luksuznog stana na Menhetnu, te prevoz kompanijskom avionskom flotom i helikopterom, kada god i gde god želi. 

“Faberže poseduje privatnu avionsku flotu, tako da se po ulasku u avion ne moram više sakrivati. Nema više koračanja pognute glave do samog kraja aviona, sa sve novinama i magazinima koje uporno držim na nosu, ne bih li sakrio svoje lice. A na kraju krajeva oni uvek znaju ko ste. Morate da naučite da sedite u poslednjim redovima kada ste javna ličnost ” , pokušao je Grant da obrazloži svoju odluku u jednom od intervjua. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/