Artnet je vodeći portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umetnina. Svake godine odabira najuticajnije osobe iz sveta umetnosti; umetnike, kustose, pokrovitelje, likovne teoretičare...

Pobednica takmičenja za 2016. godinu je Marina Abramović, svetska poznata umetnica srpsko-crnogorskih korena sa adresom u Americi. 

Marina Abramović predstavlja personifikaciju izvedbene umetnosti i već nekoliko decenija koristi svoje telo kao alat na šokantne načine. 

Njen put je krenuo od života u kombiju sa tadašnjim dečkom, do višemesečnih performansa u jednom od najprestižnijih muzeja na svetu, MoMA.

U oktobru izlazi i njena autobiografija koja se sa nestrpljenjem očekuje. Drugo mesto na Artnetovoj lestvici pripalo je Niti Ambani, pokroviteljici iz Indije koja sponzoriše razne velike izložbe u Metu i Chicago's Art Institute-u. 

Treće mesto zauzeo je Richard Armstrong, direktor Solomon R. Guggenheim muzeja i fondacije. U prvih pet nalaze se još i Bernard Arnault, vlasnik LVHM, kao i Patricia Barbizet, koja je osnivač (CEO) u Christie's, prestižnoj aukcijskoj kući. 

Ova nagrada za osnovni cilj ima da prepozna ključne događaje u svetu umetnosti te godine, kao i ljude koji su glavni pokretači tih događaja, ali bitan je kriterijum i uticaj na umetnost koju osobe poseduju.

Izvor: Buro 24/7.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija