Odeća iz njene kolekcije se pojavljuje u filmovima kao što su The Great Gatsby ili A Winter’s Tale, ali i u televizijiskim emisijama kao što je Boardwalk Empire, a oblačila je i sve poznate od Beyonce do Miley i Lupite.

Hoey, čija se radnja nalazi na Menhetnu, izgleda skromno u svojoj neobaveznoj uniformi (farmerkama i džemperu od kašmira), ali kada govorimo sa njom o spajanju ivica i izradi odeće, odmah je jasno da poznaje modnu istoriju veoma dobro.

Ona može da uoči razliku između perfektno napravljene haljine iz 1920. godine i današnjih lažnjaka.

“Žene su gubile vid šijući perle na metre i metre haljina. I videćete, ponekad se pojavi perla različite boje. Tako znate da je ručno rađeno, a ne fabrički”, kaže ona.

Foto: New York Vintage / Promo

Hoey je ušla u modu kroz "sporedna" vrata, nakon što je studirala istoriju umetnosti i radila s svojim suprugom (koji je odrastao u poslu oko antikviteta), slažući stvari u ogromnom broju nekretnina.

“Bili smo u jednom stanu gde sam zatekla sanduk prepun netaknutih šešira iz 40-ih. Za mene su oni bili umetnička dela, divni arhotektonski komadi. Počela sam da skupljam stvari i na kraju sam odlučila da otvorim maloprodajni butik 2001. godine.”

Dok se neki odluče da prodaju Pucci haljine, Hoey je razvila strast prema retkim stvarima, kao što je Christian Dior haljina iz 1958. godine koju je dizajnirao Yves Saint Laurent, ali samo kao stvari u koje se ulaže, koje nisi mogao da prodaš. (Kad bi se prodavale, ove stvari bi koštale između 8 000 i 10 000 dolara.) I tako je započeo ovaj posao.

Hoey sada iznajmljuje sve od korseta iz 1880-e do šešira u edvardijanovom stilu, zatim perijanih haljina i nakita iz 80-ih. Cena? Skupo ako znamo da je cena antikviteta porasla do nezamislivih granica u poslednje vreme.

“To su stvarno umetnička dela”, ona primećuje.

Da bi ih videli, morate da zakažete sastanak, naravno, ponekad morate da nosite bele rukavice kako ne bi oštetili delikatnije komade.

Zasigurno postoje i drugi butici koji prodaju vintidž odeću, gde filmska ekipa može da iznajmi timsku odeću iz 70-ih. Razlika između tih butika i Hoeynog je da je Hoey napravila kolekciju unikatne, vintage mode koja podjednako odgovara crvenom tepihu, zumiranom snimku na filmu ili editorijalu za modni magazin.

Čak je dovoljno dobro i za Michelle Obamu, koja je pozajmila Norman Norelli haljinu iz 50-ih za božićni koncert u Washingtonu 2010. godine.

Foto: Instagram / newyorkvintageinc

“Možete sedeti u taksiju i čitati editorijal sa odećom iz New York Vintage radnje, ili videti veliku reklamnu kampanju na autobusu (Estee Lauder ili L’Oreal) sa našim nakitom, većim od života, a onda odete da vidite film, kad ono, glavni glumci nose našu odeću”, kaže Hoey.

Njena kancelarija se nalazi u blizini radnje, a pored je vrtič za njeno troje dece.

“Ranije, vodila bih decu na putovanja Evropom u potrazi za odećom, koja traže strast, istrajnost i pomalo ludila. Jedno dete bi bilo u kolicima, drugo bi me držalo za ruku, a ja bih govorila “Koliko za tiaru?” Kada je Galliano svratio do radnje, rekla sam mu: “Izvinite, beba mora da jede! Slobodno sami razgledajte!”

Ono što Hoey i njen tim nude, jeste enciklopedijsko poznavanje modne istorije. Treba vam kapalet ili Paco Rabane haljina? Ako cena nije problem, New York Vintage je tu za vas - a možete naleteti i na Rihannu u svlačionici.

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija