Alma Ferović Fazlić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a magistrirala na Royal Academy of Music u Londonu na Odseku za muzički teatar (pevanje/gluma/ples) nakon čega je profesionalno usvršavanje nastavila na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu.

Internacionalno koncertno iskustvo Alma je stekla na britanskoj turneji sa Sir Eltonom Johnom i svetskoj turneji sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom sa kojim je nastupala u Engleskoj, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuvajtu i Singapuru.

U epicentru muzičkog teatra londonskom West Endu u originalnoj glumačkoj podeli mjuzikla Lord of the Rings odigrala je 492 predstave u ulozi Glorfindel, Elranien i glavnoj ulozi Galadriel. 

Tokom školovanja u Sarajevu kao solista hora Gaudeamus predstavljala je BiH u više od 12 zemalja Evrope a potom u Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvarila je ulogu u predstavi Svila, Branka Vekića, kao i nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

Od 2008. godine angažovana je na predmetu Muzičko-scenski projekti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Umetnički je rukovodilac prvog kabaretnog ansambla u BiH pod imenom. Producent je četiri mjuzikla Briljantin, Footloose, Prljavi ples i Annie. Osnivač je i direktorka Instituta za muzičku umetnost, teatar i multimediju Sarajevo.

Vi ste unuka sjajne Šantićeve muze, Mostarke Emine. Koliko ste vi u vašem umetničkom duhu, predodređena da živite umetnost?

Zaista sam sudbinski vezana za umjetnost posebno za muziku i teatar slobodno mogu reći oduvek. Ne samo radi muzičkih gena koji su bili nasledni sa majčine strane, već i nekog životnog puta kom sam se na momente čak i opirala svesno ili nesvesno tražeći se kao i svaka mlada osoba i misleći da možda ima još nešto što me jednako zanima. Danas znam da niti jedan drugi posao ni struka a bilo je raznih koje sam probala od ekonomije, novinarstva i dr. ne može ispuniti moje biće u potpunosti kao umetnost. Da se ponovo rodim isto bih izabrala bez sumnje, znajući koliko je težak put i koliko me borbe i iskušenja čeka da dođem tamo gde želim. U tome je zapravo i čar da nešto silno želiš, pa se boriš i onda izboriš. 

Živite na sceni pozorišta i širite je do ljudi koji i nisu njeni posetioci. Šta je to u vama? Tradicija, uticaj plahovite Neretve, sjaj Londona, šarenilo Sarajeva? Ili kohezija svega?

Verovatno spoj svega što sam krož život prošla, videla, naučila, iskustvo koje je stečeno u nekoj drugoj zemlji, kroz putovanja i upoznavanje drugih kultura. Ipak tradicija je ono što vas u srži čini onim što jeste i taj identitet je nešto što oblikuje jednu osobu bez obzira gde je životni put odvede. Moja privatna ali i poslovna priča je uvek bila vezana i za Mostar i lepu Eminu, pranenu, i moje Sarajevo najdraže iako sam se školovala i profesionalno ostvarila u Londonu, gradu koji volim beskrajno. Spoj svega toga je u svemu što radim a posebno pozorištu u kojem danas uživam gradeći jednu novu sliku u Sarajevu i Bosni, u kojoj jednako uživaju i publika ali i akteri predstava koje zajedno sa svim tim divnim ljudima kreiram i produciram.

Vizuelnim pristupom ste revitalizirali i savremenim muzičkim izrazom ste se vratili vašoj baki, pevajući Eminu. Da li je to bio vaš izazov ili obaveza?

I jedno i drugo. S obzirom da me pesma o Emini pratila kroz život i pevala sam je u najvažnijim momentima života osećala sam ogromnu potrebu ali i odgovornost da iza sebe moram kao njena praunuka ostaviti još jednu verziju ove neprolazne pesme. Moja verzija je insipirisana teatrom a sve je muzički aranžirano u pravcu world music i vizuelno prikazano kroz tu prizmu. Radila sam je sa kolegom Denebom Pinjom muzičkim producentom i želela sam da bude bezvremenska, eterična i da osim priče o Emini dočara lepotu Hercegovine za koju me vežu geni.  Ona nije nikakva paralela neprevaziđenoj izvedbi velikana Himze Polovine niti je moja namera bila stati rame uz rame sa bilo kojim sevdalijom s obzirom da se time i ne bavim. Moja želja je bila da iza sebe ostavim jedan muzički dokument kao njena praunuka, da je opevam s ljubavlju koju za nju i osećam jer me na kraju dovela i do supruga Sanjina i našeg sinčiča Ise, trenutno njenog najmlađeg potomka, koji će nastaviti priču o praneni Lepoj Emini.  

Decu Sarajeva,  čudesnim mjuziklom Annie ste učinili decom sveta. Šta vas je navelo za ovaj hrabri poduhvat jer najteže je decu šarmirati i naterati da zavole nešto? Annie vole svi, i veliki i mali.

Annie mjuzikl je nešto najbolje što mi se dogodilo tokom proteklih pet godina koliko vodim Institut za muziku, teatar i multimediju baveći se oživljavanjem muzičkog teatra u BiH. Deca akteri predstave su pokazali neverovatnu posvećenost koja je uz ogroman talenat rezultirala velikim uspehom. Oni su nas u kreativnom timu podsticali i šarmirali i zaista oni jesu deca sveta i kroz ovu predstavu su nam pokazali kako iskreno voleti, brinuti za druge i srcem živeti ono što radite. Ne znam kada cemo opet imati ovakvu ekipu i uopšte da li je to moguće ali i da ne bude, Annie mjuzikl će živeti u pozorištu i u njemu će uvek nanovo jednako uživati i mali i veliki građani naše zemlje. Jednako kao što sam uživala kao izvođač na sceni u mjuziklima u Londonu uživam gledajući kako se rađa jedan novi svet muzičkog teatra u Bosni i Hercegovini.

Razgovarala: Danijela Golijanin

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija