Više od pet decenija, Maye Musk uspešno se bavi modelingom i trenutno je na vrhuncu svoje karijere.

"Trenutno radim više nego ikada," navodi Musk dok sabira utiske iz svog dugogodišnjeg iskustva u profesiji koju priželjkuju sve mlade devojke.

Posao za vas treba da predstavlja nešto više od same zarade novca

"Nikada nisam poželela da prestanem da radim. Kada toliko dugo radite kako biste platili kiriju i račune, osećaj finansijske stabilnosti čini se potpuno bizarnim. I dan danas zaista uživam u svom poslu. Osećam se kao da sam tek na početku karijere. Možete li da zamislite nekog ko ima 67 godina, a tek počinje novu fazu u životu?"

Nije uvek bolje biti mlad

"Počela sam da radim revije sa 15 godina i sećam se upoznavanja sa jednim starijim modelom. Svi su bili toliko srećni i uzbuđeni što je vide. S godinama, mene su takođe počeli više da cene i poštuju. Kada se pojavim na pisti, publika glasno aplaudira i sve oči su uprte u mene. Sa 28 godina dobijala sam revije koje promovišu garderobu za starije žene, a danas bivam odbijena za određene poslove, jer izgledam dosta mlađe nego što zaista jesam. Zar to nije za svaku pohvalu?"

Biti mršav, takođe nije uvek u trendu

"Razvod je za mene bio veoma stresan period života, te sam nabacila koju kilu, pokušavajući da hranom izlečim bol.Tako sam postala plus-size model, što mi je donelo dosta posla, jer sam bila jedina koja se okrenula tom delu ove profesije. Kreatori su tražili različite figure, mršavost je polako izlazila iz mode."

Neka vam fokus bude na krupnim stvarima

"Sa 33 godine, otišla sam u jedan mali grad u Južnoj Africi kako bih završila master iz oblasti dejetetike. Kako bih platila školarinu, osnovala sam kurs modelinga, gde sam mlade devojke učila da hodaju uspravno, poziraju i budu opuštene pred kamerom, šminkaju se i izgrade svoj stil oblačenja.Toliko devojaka je pokazalo interesovanje, te je kurs ubrzo prerastao u malu školu. Polaznice moje škole radile su revije za lokalne radnje i bivale plaćene za svaki posao na moje insistiranje. Ubrzo sam se preselila u Toronto, gde sam počela da radim za jednu modnu agenciju i da vodim njihovu školu modelinga."

Ne prihvatajte NE kao odgovor

"Moja ćerka želela je da se preseli u Kanadu, čemu sam se ja strogo protivila. Dok sam bila u poseti porodici u Torontu, moja petnaestogodišnja princeza prodala je našu kuću, auto i napravila veliku raspodaju svog našeg nameštaja. Dovela me je pred svršen čin, te nisam imala drugog izbora nego da joj ispunim želju u vezi sa selidbom."

Živite opasno, ali na pažljiv način

"Odrasla sam u avanturističkoj sredini. Moji roditelji su retko boravili na jednom mestu, stalno smo bili u pokretu. Iz Kanade smo se preselili u Afriku što je dosta uticalo na moje odrastanje. Moj stariji brat je neurolog, starija sestra bila je vrlo uspešna plesačica, pre nego što je preminula, a takođe imam i sestru bliznakinju koja je u penziji i živi u Kalgariju."

Nema potrebe da se plašite sedih

"Kada sam ušla u šestu deceniju, dosadilo mi je da se farbam u plavo. Dopustila sam svima da vide moje sede i drastično sam skratila kosu. Govorili su mi da sa takvom frizurom više neću dobijati pozive za kastinge, međutim, ispostavilo se da mi je baš tada karijera krenula uzlaznim putem."

Kako biste izgledale mladoliko, pratite trendove

"Morate se kretati u korak s modom. Kada sam ja bila mlada veštačke trepavice su bile apsolutni hit i što se više primećivalo da nisu vaše to ste više bili in. Danas je pak u trendu prirodni look. Ako ostajete verni starim modnim trikovima, teško da ćete izgledati mladoliko."

Važno je poznavati svoje slabosti

"Moja slabost se odnosi na hranu. Dobro poznajem sebe i koliko mi je lako da pojedem sve što mi se posluži, te se trudim da ne budim u blizini peciva ili slatkiša koji me mame. Znam da moja snaga volje nije toliko jaka."

Ne mislite previše

"Pratila sam primer mojih roditelja, odrasla sam u vrlo opuštenoj, razumnoj, srećnoj i porodici punoj ljubavi. Isto to obezbedila sam i svojoj deci, iako nisam puno razmišljala o tome. Oni su danas vrlo jake, nezavisne ličnosti, iako ja nisam bila stalno uz njih, jer sam morala da radim. To što su neke stvari morali da čine bez moje pomoći, učinilo je da odrastu u sjajnu decu kakva i jesu."

Priredila: Violeta Vasiljević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija