Svako ko je početkom novembra bio prisutan na svečanosti ELLE Style Awards, nije propustio priliku da fotografiše veliku svetlosnu instalaciju u dnu sale. Vera Vuksanović, autorka There is no undo znaka, spretno se igra frazama dok širom otvorenih očiju upija svet oko sebe, pretresa istoriju i analizira potrebe ovdašnjih ljubitelja umetnosti. Sa Verom razgovaramo o tome da li je umetnost dovoljno snažna da promeni svet u kojem živimo.   

Da li su se svetlosne instalacije desile spontano?

Tokom opservacije savremene umetnosti, na meni je bilo da izaberem „najtopliju“ tehniku kojom mogu da izrazim sebe i kojom bih kao umetnica bila primećena u Srbiji. Želela sam direktnu komunikaciju sa publikom. To je afirmacija za koju je potrebno da budete u mraku. Magija svetlosti i brzina svetlosti. Flert sa otrovnim živom. Akupunktura struje. Egzistencijalna hipnoza u boji. Zvuk reklame i manipulacija iste. Svi putevi su me spontano doveli do neona, a neon je moja ljubav.

Kako biraš fraze za svoje instalacije?

Inspiracija mi dolazi sa više adresa. Kad imam projekat koji treba da uradim za nečiji lični, poslovni ili ugostiteljski prostor, volim prvo da osetim to mesto. Ono mi zatim, samo dâ odgovor. Komercijalizacija umetnosti u vidu reklama često me usmeri na muziku ili film. Najčešće su to note i kadrovi kasnih sedamdesetih. Kad radim nezavisno od prostora, za lični projekat, vratim se na fabrička podešavanja i „štancujem“ svoje citate bez ikakvih koordinata i redosleda. Potom ih uokvirim, rasporedim i postavim na svoje mesto. Tamo su na sigurnom i čekaju da zasvetle.

Šta te kao umetnicu u savremenom društvu provocira?

Provocira me provokacija. Njena ideologija i uloga u savremenom društvu. Provocira to što danas sve blinka pod sloganom sex sells. Osetljive teme sa kojima umetnik može da koketira, a da ne pogreši mnogo ili gotovo nikad i dalje su: politika, religija, seks, život/smrt i telo kao objekat. To je najprostija formula današnje provokacije.

Koju funkciju ima umetnost danas? Misliš li da ima dovoljnu snagu da promeni nešto u svetu u kom živimo?

Umetnik komunicira sa društvom i društvenom percepcijom. Funkcija umetnosti je i istorijska i naučna. Bitke su naslikane, ratovi su opevani. Funkcija umetnosti je komunikološka, dokumentarna. I ideološka i propagandna. Samim tim umetnik ima dosta prostora za manipulaciju. Umetnost je predizborna kampanja na bilbordu. Umetnost je crni talas jugoslovenske kinematografije. Umetnost je sukob između javnog mnjenja i institucija, borba protiv cenzure. Dokumentarno je postalo konceptualno i vice versa.

Kako si pomirila fotografiju koju si diplomirala i svetlosne instalacije?

Odgovor na ovo pitanje je: Light Box. Ispitivanjem domaćeg tržišta došla sam do zaključka kako je to idealno rešenje za one koji žele da poseduju savremenu umetnost „za poneti“. Fotografiju sam, za početak, direktno upoznala sa neonom tako što sam na jednoj svojoj izložbi postavila fotke oko neonske instalacije. Zatim je usledila fuzija tehnika, fotografija izrađena na metalnoj ploči, a na njoj neon kao krajnji rezultat.  

Tekst: Jasmina Avramov

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija