SS 16 revija u nekoliko rečenica...

Ja svoje kolekcije gradim na ideji individualnosti, a tako je bilo i sad. Pored toga, eklekticizam i osamnaestovekovni brokat − moja verzija 70-ih

Muška obuća na reviji…

Čudnovata stvar u plesnoj sali. Nešto što te čini džentlmenom u savremenom svetu. Znate, holandska slika... Malo panka...

Prva stvar koju je uneo u novu kancelariju… 

Moj gigantski sto. To je dvostruki sto. Kvadratan je, tako da kad neko sedne ispred mene ima podjednako mesta kao i ja. I obično je zatrpan knjigama i raznim drugim stvarima. On je moj moodboard.

Najviše voli da radi u… 

Kada moram da radim sam, da čitam, crtam ili listam knjige, obično sam za svojim stolom. Ali, ako neko dođe da razgovara sa mnom, ne želim da sedim za stolom jer to pravi distancu, čini me udaljenim. Takođe, čini da se osećam kao bankar. Zato, kad treba da razgovaram sa nekim, obično sedim na sofi. 

Ne bi mogao da stvara bez...

Bez konfuzije. Volim je. Muzika, slike, fotografije, tkanine, ljudi, razgovori: to je moj način rada. I hrana. I parfemi. Obožavam parfeme i cveće, biljke, haljine i vintage stvari. Ponekad čak i nešto što nema nikakve veze sa modom: ogrlicu za pse, na primer...

Obična olovka ili hemijska…

Svakako ću izgubiti i jednu i drugu. Uvek sam gubio svaku koju imam. Mogu da crtam bilo čime. Olovkom, hemijskom… svejedno je. 

Njegov radni dan počinje sa... 

Čim uđem u kancelariju, popijem kafu. Posle toga počinjem da radim kao lud.

Najgora strana njegovog posla...

Vreme. Uvek je protiv mene. Stalno mi treba sve više vremena za svaku kolekciju. 

Plaši ga... 

Iskreno, užasava me kontakt sa javnošću. To je čudno jer je ona sastavni deo mog posla. Volim da pokazujem svoj rad, ali ne i sebe. U početku mi je to bila noćna mora. Poklanjanje nakon revije za mene je skoro kao da idem na sopstveno pogubljenje. 

Kada bi morao da odabere omiljeni prsten bio bi to...

Ja sam kolekcionar starog nakita. Teško mi je da odaberem omiljeni. Jedan od takvih mi je džordžijanski (ili gruzijski jer kaže georgian)prsten. Jedan je uspomena od majke. Volim i onaj s kraja 18. veka, sa juga Italije. Jedan sam napravio sȃm. 

Kritike svojih revija čita...

Ponekad. Ono što meni pripisuju zapravo su započeli Armani i Yves Saint Laurent. Zato se često čudim kad čitam za šta mi novinari odaju priznanje jer očigledno ne znaju mnogo o istoriji mode.

Njegova estetika ukratko…

Hipi renesansna ideja mode.

Kao šef je...

Kao i svako, umem da budem težak na svoj način, ali ne podnosim agresivnost. To nije ono što sam ja, nije deo mog karaktera.

Ženstveno je…

Pa, za mene to definitivno nije Kim Kardashian. Nju jednostavno ne smatram seksi. Ona je kao jedan od onih primordijalnih skulptura plodnosti, kao Vilendorfska Venera. Ženstvena žena je intelektualka koja ima ukusa. Za nju nikako ne možete znati ima li dečka ili devojku, žena sa neverovatnom slobodom izraza.

Budućnost je...

Ne zanima me budućnost, ona još ne postoji. Zanimaju me prošlost i sadašnjost. Budućnost je sada.

Inspiriše ga…

Prošlost, ali ponekad i nešto savremeno. Na primer, izložba  China: Through the Looking Glass bila mi je tako inspirativna da sam poželeo da redizajniram celu kolekciju.

Muževnost je…

Lepota. Moje predstava muževnosti  je lepota. Ako želiš biti lep, možeš to biti na koji god želiš način. To ne znači da nisi muško ili žensko. 

Ne voli revije koje...

Ne volim modne revije gde postoje samo dva desena − to me izluđuje.

Da je rođen u XVIII veku bio bi...

Lord Byron.

Priredili: Milan Đačić i Teodora Jeremić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija