Christian Dior, dizajner koji je lansirao New Look i kultni fotograf Richard Avedon su bili dijementralno potpuno dve različite osobe, ali su zato zajedno bili i ostali jedan od najpoznatijih i najkreativnijih dua koji je sarađivao.

Francuskog dizajnera i poznatog fotografa je upoznala tadašnja urednica američkog Harper’s Bazaara, Carmel Snow i to nedugo nakon što je Dior osnovao svoju kuću, 1946. godine.

Iako je Avedon bio modernista koji je obožavao da fotografiše obične ljude u pokretu, na ulici, a Dior romantik čija odeća je bila ženstvena, otmena, nostalgična..., njihova saradnja je izgledala vrlo prirodno, komplementarno, homogeno. 

Avedon je akcentovao sjajan, arhitektonski kroj Diorovih modela, koji su Richardovim slikama dale jedinstvenu senzibilnost i magiju što je Snow kao ikona stila i odlične percepcije odmah prepoznala kao potencijal njihove saradnje te odlučila da upozna ova dva genijalca. 

Sama Snow je prva Diorovim suknjama pun krug, ženstvenim kaputima koje je Dior predstavio u svojoj prvoj kolekciji u februaru 1947. godine nadenula ime New Look.

Dior, vrlo stidljiv i skroman čovek za kog je Cecil Beaton rekao da je gromada napravljena od pink marcipana, je izbegavao da se pojavljuje u javnosti te nije puno učestvovao u promociji brenda...  

Pohvale ali i kritike koje su usledile na njegov račun su samo stvorile dodatni pritisak na slavnog kreatora od kog se očekivalo da nastavi sa dizajniranjem prekrasnih kreacija koje su trebale da budu iskorak u svetu mode.   

Veliki deo u promocijii brenda je na svoja "pleća" preuzeo Richard Avedon čije su slike lansirale u samo orbitu modne industrije Diorov New Look koji je bio otelotvorenje jedne ekstravagantne, redefinisane siluete koja je istovremeno bila otmena i praktična.

Najpoznatija Avedonova slika sa Diorovom modom je svakako ona na kojoj Dovima, odevena u crnu haljinu i satensku mašnu pozira s takvom gracioznošću i elegancijom između slonova.   

Christian Dior je iznenada umro 1957.godine u 52 godini, ali je New Look nastavio da živi i nakon njega.

Audrey Hepburn, mlada, talentovana i stylish dama je fotografisana 1959.godine u uzanom Dior kostimu, pokazujući kako je Diorovo nasleđe nastavilo da živi u rukama njegovog naslednika Yves Saint Laurenta.

Kasnije, pod mentorstvom Marca Bohana, Dior je nastavio da odeva i druge zvezde poput Barbre Streisand i modela Veruschka pokazujući da je već postao bezvremenski brend jer nema žene koja se nije zaljubila u Dior, u tu otmenu, elegantu i prefinjenu modu koju je u sam vrh lansirao i Avedon svojim specifičnim fotografskim okom.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija