Trebalo bi da znate neke stvari o Alexi Chung. Kao prvo, potrebno joj je samo 22 minuta da se spremi. Nije jutarnji tip, ali doručak je njen omiljeni obrok. Pije macchiatos sa smeđim šećerom i mnogo je plakala kada se pre šest godina preselila u Njujork. Opsesivni je sakupljač, ali odbija da organizuje svoj garderober („Torbe držim okačene o kvaku“, kaže). Kada je u Londonu, kupuje u Topshopu i Libertyju, nikada preko Interneta („Moram da osetim odeću i da je probam“, objašnjava) i kompulsivno se opskrbljuje kratkim šortsevima i odećom koja joj ne odgovara („Imam punu torbu stvari koje sam kupila u second hand radnjama sa namerom da ih prepravim, ali to nikada ne uradim“, priznaje).

Stil ove 31-godišnjakinje toliko je legendaran i naširoko kopiran da je British Fashion Council odlučio da prestane da je nominuje za British Fashion Awards nakon što je tu nagradu osvojila tri puta zaredom. Njena TV karijera traje devet godina i sposobnosti voditelja koje poseduje (kombinacija samopouzdanja, duhovitosti i stila 60-ih koji neguje) naprosto su očaravajuće. Osim toga, ona je i popularni DJ, novinar, ali i autor knjige It. Zbog svega navedenog, brendovi se utrkuju da sarađuju sa njom: najnovije saradnje dogovorila je za Nails Inc., Eyeko i AG, gigantom u proizvodnji džinsa iz Los Anđelesa, za koji je Alexa napravila i mini kolekciju.

Dečački izgled po kome je postala prepoznatljiva od 2006. godine, odavno je prevazišla: „Što sam starija, hoću da izgledam seksepilnije. Ranije sam se oblačila na način na koji želim da me ljudi percipiraju, a sada mislim da je to nevažno i njima i meni.“ No, bez obzira na to kako se Alexin stil razvija, mi i dalje priželjkujemo da se oblačimo kao ona. Zato smo je pitali da nam pomogne u stilizovanju novih komada za ovu sezonu. Evo kako Alexa vidi proleće/leto 2015.

Ne robujte pravilima

Konstantna promena. To je ono što najviše određuje moju modnu filozofiju. Ponekad se moje odevanje uklapa u aktuelni trend, ali to je potpuno slučajno, pošto ja ne pratim trendove. Jednostavno je, komadi inspirisani 60-im i 70-im uvek će biti kul zato što su bili pun pogodak i prvi put. To je klasika.

Imajte favorite

Na ovom slikanju nosim veliki broj svojih omiljenih dizajnera: Carven, Chloé, Gucci i Tabitha Simmons. Ostale revije iz sezone proleće/leto 2015. koje su mi se svidele jesu Miu Miu, Erdem, Christopher Kane, Saint Laurent, Michael van der Ham i Dries van Noten. I Ashley Williams bila je odlična. Takođe, uvek kupujem nešto od Belle Freud.

Poludite za džinsom

Bila je noćna mora pronaći savršene farmerke i zato sam dizajnirala model The Brianna za AG. Uvek se odlučujem za duboke farmerke od debljeg teksasa koje podesćaju na mušku siluetu. Preferiram one sa obrađenim unutrašnjim porubom od tanjeg teksasa u kojima se osećam udobno kao da nosim helanke. Teksas sa teksasom, leopard desen i teksas, military i tekas. Volim sve!

Poradite na kontrastu

Dobra ideja je upariti skrojen komad sa nečim iscepanim. Dopada mi se da nosim teksas košulje ispod sakoa, mini teksas suknje sa potkošuljom ili iscepane boyfirend farmerke sa svilenom bluzom. Stilizovanje je kao grafički dizajn: možete da uporedite koje stvari idu jedna sa drugom.

Budite seksi

Za mene „biti seksi“ znači biti svestan toga da vreme prolazi i osećati se dobro u svojoj koži. Ne želim da se osvrnem na neki period života i shvatim da nisam uživala u njemu. Namera mi je bila da cela AG kolekcija odiše seksepilom, da sve bude usko u predelu kukova. Takođe, mislim da se opuštam i kad je reč o bojama opuštena: trenutno mi se dopada crvena.

Dobro upoznajte sebe

Trebalo mi je vremena da shvatim šta mi pristaje. Čudno izgledam u zvoncarama i širokim pantalonama, iako bih volela da nije tako. Većina garderobe koju nosim prilagođena je mojim mršavim nogama. Ne mogu da se setim nečega što sam obukla, a da sam se pokajala. Čak i kada pogrešim, presvučem se i sve bude u redu.

Birajte klasične komade

Moja odeća odgovara svim vremenskim prilikama i vrlo je praktična. Moj zaštitni znak su komadi kojima najbolje pristaje pridev „britanski“: među njima je uvek nepretenciozna jakna i džemper koji izgleda kao da ste ga pozajmili od mame i tate. Ono što iznova kupujem jesu vuneni Sunspel džemper, Prada mačkaste naočare, crne rolke, pantalone sa tregerima i kaputi. Takođe mi se dopadaju odela. Želja mi je da nađem krojača koji bi mi pravio stvari.

Rizikujte sa aksesoarima

Uvek biram čudne cipele ili torbu. Volim Louis Vuitton torbu od Frankyja Gehryja i želim par nanula sa perjem. U torbi nosim malo stvari: novac, telefon, punjač, par kontaktnih sočiva i pasoš. Uvek treba biti spreman ako se ukaže prilika za put na neko egzotično mesto.

Slušajte svoje srce

Oblačim se shodno raspoloženju: onako kako se osećam tog dana i kako želim da me drugi doživljaju, u zavisnosti od toga jesam li spremna da se ističem ili ne. Uglavnom su mi sve stvari u koferu, pa čak i onda kada želim da izgledam lepo, većina od njih je prljava ili zaboravim da ponesem baš onaj ključni komad. Iskustvo me je, međutim, naučilo da se srećne okolnosti dešavaju obično onda kada su mogućnosti ograničene.

Preveli i priredili: Andrijana Živković i Marko Ranković