Obučen u provereno dobru jaknu, farmerice, iznošene braon čizme i bokserice na kojima je lik Alberta Einsteina (presvlačio se mnogo puta tokom ovog snimanja za ELLE i nisam baš uvek bio dovoljno pribran da u određenim momentima držim oči zatvorene), analitički je studirao moj pribor za pisanje. „Divna pernica! Gde neko može da ode i kupi sebi Hello Kitty pribor u četiri boje?“, pitao je radoznalo. Tridesetdvogodišnju zvezdu filmova Les Misérables i My Week with Marilyn, uskoro gledamo u ostvarenju The Theory of Everything, svakako presudnom momentu u njegovoj karijeri. Svi već znamo – igra Stephena Hawkinga, velikog fizičara i kosmologa, tokom njegovih studentskih dana na univerzitetu Cambridge. Iako mu je u tom periodu dijagnostikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), Hawking nije dozvolio da mu ova neizlečiva i devastirajuća bolest stane na put i spreči ga da postane najveći fizičar prošlog veka. Ili otac troje dece. „ALS ne uništava seksualne funkcije. Zapravo, mislim da je to jedna od poslednjih senzacija koju telo u takvom stanju zaista može da oseti”, objašnjava Eddie. 

Scenario je napisan na osnovu memoara Hawkingove prve žene Jane (koju maestralno igra Felicity Jones). Zanimljivo je da je Jane prisustvovala snimanju, ne samo kao konsultant, već vrlo često i kao stilista. „Prvog dana snimanja, prišla mi je i rekla ,Ne, Eddie, Stephenova frizura bila je mnogo neurednija od tvoje’.“ I sam Hawking pristao je da učestvuje u ovom projektu – kompjuterski glas koji budemo slušali tokom filma je njegov.

Već je jasno da je za Eddieja Radmayna ovo fizički najzahtevnija uloga do sada, a na licu ima i tragove koji to dokazuju. Ponosno mi pokazuje duboku boru koja se proteže od ugla usne do nozdrve i kaže: „Ova linija postala je mnogo dublja tokom snimanja jer sam morao intenzivno da kontrolišem mišiće lica“. 

Uzgred, lik slavnog kosmologa pre desetak godina, doduše na malom ekranu, dočarao je Eddiejev dobar prijatelj Benedict Cumberbatch u seriji Hawking iz 2004. „Čuo sam da je Benovo izvođenje bilo veličanstveno“, kaže Eddie, „pa sam odlučio da ga ne gledam kako ne bih pao u iskušenje da nešto od njega ukradem.“ Koristi priliku da mi ispriča kako ga je snimanje filma odvelo u Harrow, gde je Cumberbatch nekada išao u školu. Nije mogao da odoli a da Benedictu ne pošalje fotografiju na kojoj stoji kraj počasne table gde je Cumberbatchovo ime. 

Još jedno od otkrovenja koja će nam film The Theory of Everything doneti je to da je Stephen Hawking 1963. godine stvarno dobro izgledao. Ali, stvarno! Somotski sakoi, uštirkane bele košulje i fancy kravate... Ako je verovati Eddieju, ovo nije rezultat holivudskog makeovera slavnog fizičara. „Stephen se zaista tako oblačio. Inače, tokom snimanja filma u svojoj prikolici svakoga dana gledao sam fotografiju Jamesa Deana koju sam zalepio pored ogledala, zato što je i u Stephenu bilo puno od tog buntovnog i privlačnog u isto vreme. Stephen je voleo žene i one su volele njega.“ 

Eddie je do sada na velikom platnu često stajao uz poznate i prodorne žene – njegove filmske majke bile su Julianne Moore (u filmu Savage Grace) i Angelina Jolie (The Good Shepherd), ali na njegovu glumu nije uticala nijedna zvezda Hollywooda koliko, verovali ili ne, Jackie Woodburne i Alan Fletcher, bračni par Susan i Karl Kennedy, iz ulice Remsi, u australijskoj sapunici Neighbours.

Ja (iako verujem da haluciniram): Neighbours? Mora da se šališ!

On: Ne, ne, ne! Gledaj i videćeš da je sve što oni rade na nivou genijalnog. Stvarno to mislim. Oni su najveći glumački duo svih vremena.

Ja: Da li si ih upoznao?

Eddie: Ne, to bi bilo potpuno strašno. Sreo sam puno izuzetnih glumaca, ali da upoznam Susan i Karla? Pa mislim kako ne bih bio u stanju da govorim od uzbuđenja i treme.

Ja: Više treme nego pred Angelinom?

Eddie: Više treme nego pred Angelinom!

Ma šta pričao, verujem da bi se Eddie izborio sa svakim, a kamoli sa klanom Kennedy. Nekadašnji đak Etona i član boys benda Blue Tonic („Gde si samo iskopao tu informaciju? Bili smo grozni! Zvučao sam kao žabac Kermit koji pokušava da imitira Andreu Bocellija“, uzviknuo je šokiran mojim otkrićem), mladi Radmayne je živi dokaz koji obara teoriju da su britanske javne škole rasadnici emotivno zatvorenih mladića.

Na snimanju za ELLE ispunio je vazduh dobrom energijom, jednostavno, zračio je kao muškarac kome je veoma udobno u ženskom društvu. „Filmski setovi uglavnom su muško okruženje“, kaže, „baš kao i pozornica. Pitam se zbog čega je interesantnije ono što mi, muškarci, imamo da kažemo. Ravnopravnost bi trebalo da je prisutna i u umetnosti, zar ne?“

Slažem se, a stvar u kojoj će to i sam dokazati jeste njegov predstojeći film The Danish Girl u kome će dočarati lik umetnice Lili Elbe, jedne od prvih transrodnih osoba koja je hirurškim putem uspela da promeni pol, tridesetih godina prošlog veka.

„Pričao sam sa trans ženom o tome kako je biti u njenoj koži i dosta sam naučio o muškom pogledu na stvari. Što više radim, više shvatam da to što sam muško, beo i strejt znači da sam u privilegovanom položaju. Čak i da ništa ne postignem u životu, meni su u startu podeljene bolje karte. Verujem da bi iz toga trebalo da izvučem maksimum i vratim svoj dug.“

Što se tiče njegovih dana na univerzitetu Cambridge tiče, Eddie kaže da je bio prilično emotivno uzdrman kada se tamo vratio da bi snimao The Theory of Everything. „Scene bala koji smo snimali bile su grandioznije od onoga čega se sećam iz svojih studentskih dana. Onda sam dobio poruku od mame i tate koji su bili oduševljeni činjenicom kako se deset godina nakon diplomiranja vraćam na isto mesto da snimam film. To me je nateralo da se zdušno posvetim projektu.“

Učtiv je prema obožavaocima, do te mere da je svojevremeno dao intervju za vebsajt  iloveeddieredmayne.com (koji, kako kaže „ažurira jedna veoma fina žena“) i napominje da kad god primeti kako ga neko na ulici slika, ima želju da ga pozove da umesto toga zajedno urade selfie. 

Iako, istina, i dalje izgleda šokantno mladoliko, Eddie je napokon došao do tačke kada ga više ne posmatraju samo kao još jedno lepo lice. „Nedavno sam pročitao pregled štampe u kome piše: ,Ko bi rekao da je Eddie Redmayn više od napućenog momka?’ i pomislio „baš lepo što ste to primetili, ali je li moguće da ste deset godina nečijeg rada sveli na napućena usta?“

Koristi priliku da, dok sam u toaletu, (znam koliko to apoetično zvuči!) plati naš račun. Po mom povratku, ljubazno ispisuje autogram nasred svog čela na fotografiji naslovnice magazina koji sam poneo za svoju taštu. „Vidi… Mark sve vreme bunca o tebi.“ Četiri dana kasnije, moja tašta je neprirodno ćutljiva. Ipak, jedno je zanimalo: 

Vida: „Smem li nešto da te pitam?“

Ja: „Da.“ 

Vida: „Da li je Eddie Redmayne single?“

Prevela: Jasmina Lazić