Zvoncare, platforme, rese, koža, marame - dominiraju gotovo svakom kolekcijom za proleće/leto 2015. Veliki dizajneri su inspiraciju pronašli među originalnim ikonama te ere; Joni Mitchell, Cher, Charlie’s Angels, Kate Bush...

Od Gucci-ja preko Halstona i Laure Ashly pa sve do Biba-e... Mnogo je dizajnera i brandova koji su uvrstili bar po koji komad ovog stila u svoje najnovije kolekcije, nudeći nam bohemian, chic, glam rock, pa čak i punk stil.

#Diane Von Furstenberg, 1974

Pre svega ne možemo da se ne osvrnemo na jedno od najvećih modnih otkrića ikada! Diane je napravila, sada već dobro poznatu, haljinu na preklop pre više od 40 godina! Lagana haljina od svilenog žerseja napravljena je tako da je mogla da se prilagodi građi svake žene. Originalo izdanje sa printom iz 70-ih godina je postalo limited edition, i zato ga čini jednim od najpoželjnijih komada današnjice. 

#Joni Mitchell, 1972

Dobro poznata hipi devojka sa postera, Joni Mitchell je bez sumnje jedna od najuticajnijih ikona stila 70-ih. Prepoznatljiva po tunikama sa batik šarom, dugom kosom i gitarom... Ne može upečatljivije.

#Cher, 1973

Informacija da je 70-ih godina izbacila 10 albuma, govori vam o tome da je Cher bila prisutna svugde. Od ‘more is more’ printova i famozne kose sa minivalom, probala je gotovo sve trendove i svakako ostala upamćena.

#Studio 54, 1970s

Studio 54 u Njujorku je bio najpopularnije i najprestižnije mesto za izlaske tokom 70-ih. Od Andy Warhol-a do Yves Saint Laurent-a, svako ko je bio neko i nešto mogao je biti viđen tamo.

#Ziggy Stardust, 1973

Oh taj David Bowie i njegov alter ego! Pomera svake granice koje se tiču razlike polova, ali i mode! Ovaj legendarni kameleon 70-ih nosio je sve moguće - od zvoncara i šljokica, pa do trikoa i body paint-a! Bowie je od uvek transformisao svoj look kroz karijeru, ali Ziggy Stardust će biti upamćen kao momenat kada je promenio modu zauvek!

#Diana Ross

Ništa ne može da prođe bez čuvene Diana-e i njenog prepoznatljivog stila: ljubičasta senka, široka haljina na preklop i XXL minđuše. Silčno Cher, ona je izdala neverovatnih 9 albuma u prvoj dekadi svoje solo karijere i postala ključna fashion ikona. 

#Karl For Chloé, proleće 1974 

Pre nego što je Karl Lagerfeld postao ime koje danas čvrsto stoji iza Chanel-a, radio je i za još jednu veliku modnu kompaniju; Chloé. Njegova vizija je bila zaslužna za zaštitni znak ove kuće koji je težio boho stilu, a kojem istančano dizajnersko ime Clare Waight Keller i dan danas teži. 

#Bo Derek, 1979

Trčeći plažom u svom nude jednodelnom bikiniju, pojavljivanje Bo Derek u hit filmu “10” iz 1979, dalo joj je status pin-up devojke. Stil je ubrzo postao veoma popularan, a devojke širom planete su ga kopirale. 

#Disco, 1977

Saturday Night Fever (Groznica subotnje večeri) se pojavio 1977, i ceo svet je poludeo za diskom. John Travolta u glavnoj ulozi i njegova partnerka Karen Lynn Gorney pokrenuli su ceo svet!

#Charlie's Angels, 1976

Farrah Fawcett je postala jedna of najpoznatijih TV ikona od kako je prihvatila ulogu privatnog detektiva Jill Munroe u hit seriji Charlie’s Angels (Čarlijevi Anđeli). Zajedno sa svojim koleginicama, Kate Jackson i Jaclyn Smith - one postavljaju nove granice mode 70-ih. Karirane košulje, uzane majice i naravno... Ništa bez zvoncari sa visokim strukom.

#Kate Bush 

Kraljica 70-ih! Poznata po svom eklektičnom muzičkom stilu i sopran vokalu, ali i po... divljem i punk-ish modnom stilu koji su kopirale devojčice širom sveta. Doza samopouzdanja! 

#Vivienne Westwood 

Vivienne Westwood i punk su jedno! Zauvek je promenila svet mode kada je otvorila butik ‘Too Fast To Live, Too Young To Die’ 1971. Dve godine nakon toga, promenila je ime prodavnice u 'SEX,' i pretvarala fetiše u modu sa tagom ‘rubberwear for the office.'

Tekst: Branislava Lazin