Ovogodišnji FEST otvoriće film za kojim ludi cela filmska i modna industrija Saint Laurent (nemojte ga mešati sa Yves Saint Laurent koji je takođe izašao prošle godine), a u čiju realizaciju se uključio sam krem francuskog modernog glumišta. Gaspard Ulliel je na sebe preuzeo ulogu harizmatičnog Yvesa, Louis Garrell je njegov ljubavnik Jaques de Bacher, a Lea Seydoux plemkinja i njegova muza Loulou de la Falaise.

1. Za modu se zainteresovao još kao dečak kada je počeo da šije haljine za svoju majku i sestre i to je bilo njegovo utočište od škole u kojoj su ga maltretirali.

2. Yves je prvu samostalnu kolekciju za Dior uradio na prolece 1958. Prvu samostalnu kolekciju izbacio je 1961. godine.  

3. Bio je veliki ljubitelj Marsela Prusta i vilu u kojoj je živeo dekorisao je inspirisan njegovim romanom U potrazi za izgubljenim vremenom.

4. Poznat je po tome što je prvi demokratizovao modu predstavljajući prêt-à-porter (ready-to-wear) kolekciju koja je vremenom počela da donosi sve veću zaradu i prvi razbio rasne predrasude u modi angažujući manekenke sa različitih podneblja.

5. Prilagodio je mušku modu ženama dizajniravši tzv. Le Smoking 1966. i tako dao ženama slobodu odevanja kakvu su ranije imali samo muškarci.

6. Jaques de Bacher bio je istovremeno u vezi sa Karl Lagerfeldom i Yvesom tako čineći njihovo profesionalno rivalstvo i privatnim.

7. Yves je rođen u Alžiru, ali se kao tinejdžer preselio u Pariz. Iz Alžira su ga pozvali da učestvuje u ratu za nezavisnost gde je izdržao samo 20 dana kada je doživeo nervni slom. Vraćen je u mentalnu bolnicu u Parizu što će ostaviti trajne posledice na njegovu psihu.

8. Posao koji je imao kod Christiana Diora i obećanje da će postati naslednik čuvenog dizajnera nisu ga dočekali kada se vratio iz rata i ovo ga je podstaklo da pokrene sopstvenu modnu kuću.

9. Yves se fotografisao bez odeće 1971. kako bi reklamirao svoj prvi parfem namenjen muškarcima Pour Homme. Fotografisao ga je prijatelj Jean Loup Sieff i to je bio prvi put da se dizajner lično fotografiše u marketinške svrhe. Ova fotografija je na aukciji prodata za više od 4000 funti.

10. Pierre Bergé je bio njegov partner, zaštitnik i sila koja ga pokreće kada bi se Yves borio sa depresijom. Veruje se da je upravo zahvaljujući Pierreu stvorio današnju modnu imperiju.

izvor: citymagazin.rs