Obučen u savršeno navy odelo, sa perfektno zalizanom, sjajnom kosom, ovaj slavni dizajner, titan iz sveta mode, nas je podsetio koliko je šarmantan i veliki pričajući o svojoj dugogodšnjoj i uspešnoj karijeri.  

Od detalja koji ga je inspirisao da stvara svoje kreacije (haljina iz filma Ziegfeld Follies) do toga kakav je bio osećaj dizajniranja kreacija za Elizabeth Taylor ("Ona je bila čarobna. Tada je još uvek gospođa Fisher.") do mišljenja da visoka moda odumire ("Ono što sam ja stvarao pre, i što su radile moje kolege, više niko ne radi."), Valentinovi odgovori su nas naučili da ga cenimo još više. Kao i da stalno hvatamo beleške kad god uočimo neki njegov intervju.  

Prenosimo vam nekoliko njegovih upečatljivih izjava koje potvrđuju da je Valentino "imperator" iz sveta mode.

O godinama (rođen 1932): Stvarno? Kažete tada sam rođen. Nisam znao.  

O svom horoskopskom znaku: Ponosam sam na to što sam Bik. Oni uvek znaju šta žele, a kada nešto žele, to moraju da dobiju odmah!

Na komentar da su ga roditelji razmazili: Od malena sam voleo da imam jedinstvene, prelepe stvari. To je za mene jedna od ključnih stvari. Sećam se kako sam davao da mi se izrađuju unikatne cipele.

O svom prvom pariskom apartmanu koji je više ličio na ostavu nego na stan: Moja plata nije mogla ni taj stančić da pokrije. Da me roditelji nisu izdržavali, ne znam kako bi uspeo. Bio sam švorc skoro uvek."

O modi osamdesetih: Haljine su bile van svih proporcija. Kosa je bila užasna. I mrzeo sam cipele koje su se tada nosile. Ukratko: jedna užasna dekada.

O omiljenoj hrani: Ja sam Italijan. Obožavam pastu i pirinač. Kao i ribu. Isto tako ne mogu da odolim čokoladi. 

O zvezdama koje su nosile njegove kreacije: Jennifer Lawrence, Keira Knightley... (ove dame) i veliki broj prijatelja koje obožavam bez obzira na činjenicu da vole moje kreacije. Ali ako bih morao nekoga da izdvojim, onda Gisele. Ona mi je savršena.

O Michelle Obami: Mislim da ona ima najlepše, najbolje oblikovane ruke na celom svetu.  

O činjenici da je njegov dugogodišnji partner Giancarlo Giammetti platio neverovatnih 9.8 miliona dolara za jednu sliku: To je uradio bez mog pristanka i znanja.  

O današnjem stilu: Nisam baš nešto šarmiran niti oduševljen kada vidimo koliko sve veći broj žena nosi crnu. I to od glave do pete.

O tome ko bi ga glumio u filmu o njegovom životu: Ne znam. Morali bi da nađu nekog starijeg džentlemena.