Odabrali smo kreacije mladih dizajnera koji u prvim autorskim kolekcijama ostvaruju najsmelije ideje otkrivajući kroz eksperiment i igru svoj stil i pravac. Kao i uvek, ELLE magazin je tu da prepozna rad i trud i ukaže na nova imena domaće modne scene. Držimo ih na oku!

Sonja Jocić

Završila: Swedish School of Textiles

Posle škole: Usavršila je svoje znanje u Štokholmu, na praksi u modnom brendu Fifth Avenue Shoe Repair, gde je pored dizajna i konstrukcije ženske i muške odeće imala priliku da pomaže u organizaciji i na snimanjima u okviru Nedelje mode u Štokholmu. Nakon nekoliko samostalnih revija i izlaganja na sajmovima mode u inostranstvu, Sonja se oprobala kao kostimograf u studentskim filmovima.

Fokus: Eksperimenti u ženskoj odeći. Kombinovanje pozorišnog kostima i savremene mode. Razvijanje modne linije kao samostalni dizajner.

Marija Janošević

Završila: Fakultet primenjene umetnosti 

Posle škole: Istakla se muškom kolekcijom Kony Miami, koja je nastala tokom master studija i zbog koje joj je pripala ULUPUDS nagradu. Kolekcija je takođe bila prikazana na FASHIONCLASH festivalu tokom juna ove godine u Mastrihtu. 

Fokus: Muška odeća. Potraga za inspiracijom kroz različite kulture i svetove, kao što je internet.

Bojana Jovanović

Završila: Mod’Art International

Posle škole: Finese posla stekla je u ateljeu londonske dizajnerke Sorche O’Raghallaigh. Prvo samostalno izlaganje imala je na modnim vinjetama u okviru Belgrade Fashion Weeka, a zatim je prikazala svoju kolekciju na FASHIONCLASH festivalu u Mastrihtu. Pobednik je na takmičenju mladih dizajnera B FUTURE.

Fokus: Kontrasti i eksperimenti sa materijalima i teksturama. Ljubav prema ilustraciji.

Milica Vukadinović

Završila: Fakultet primenjene umetnosti

Posle škole: Pored modnih revija svoju kreativnost pokazivala je kroz niz raznih izložbi i projekata u oblasti modnog dizajna i scenskog kostima. Radovi joj se često pojavljuju i u inostranstvu, u Holandiji,  Italiji i Sloveniji. Dobitnica je ULUPUDS nagrade.

Fokus: Elementi koji naglašavaju dominantne muške linije i oštre karaktere. Protiv stereotipa. Isključivo muška moda.

Priredio: Milan Đačić