Platinasta ikona koja je rušila tabue u puritanskoj Americi i pomerala granice pristojnosti i seksualnosti, Mae West bila je glumica, spisateljica, rediteljka, producentkinja, pevačica, ljubavnica, muza. Jedina žena koja je u svim filmovima u kojima je igrala pisala svoje dijaloge. Niko pre i niko kasnije (osim možda Madonne i Barbre Streisand) nije upravljao svojom javnom personom i kreativnim radom kao ona. Udavala se samo jednom, i to kad joj je bilo sedamnaest, ali je taj brak krila i usput imala bezbroj ljubavnika („tako mnogo muškaraca, tako malo vremena“).

Otac joj je sagradio prvu binu u podrumu porodične kuće, a već sa pet godina debitovala je na sceni. Kaže da joj je to bila prva ljubavna afera, afera sa publikom koja će trajati čitavog njenog života. Njen prvi komad SEX, koji je napisala, producirala, režirala i u njemu glumila, proglašen je opscenim, i nakon što je policija prekinula jednu od izvedbi uhapšena je sa ostalim kolegama glumcima. Osuđena je na deset dana zatvora, ali je odslužila samo osam, zbog dobrog vladanja. Upravnik zatvora joj je dozvolio da nosi svoj svileni veš, jer joj je zatvorski bio nekomotan. Odmah zatim piše, glumi i režira u predstavi The Drag. Komad se bavi homoseksualcima, pa je na Brodveju zabranjen i odigran tek u Nju Džersiju. 

Njen filmski debi dogodio se neobično kasno, u njenoj 38. godini, u filmu Noć posle noći. Odmah zatim dobija glavnu ulogu u filmu Učinila mu je zlo sa Caryijem Grantom. Kada ga je prvi put ugledala u studiju na probnom snimanju rekla je: „Ako zna da priča, uzimam ga.” Ponovo igraju zajedno u Ja nisam anđeo, u filmu koji je Hejsov savet cenzurisao. Njena reakcija na to je pisanje još oštrijih i skandaložnijih scenarija: „Verujem u cenzuru. Posle svega, na njoj sam se obogatila.”

Nakon nekoliko neuspešnijih projekata povlači se sa filma i pojavljuje se na radiju, gde takođe biva zabranjena. Odlučuje da se oproba u Las Vegasu. Tamo ima svoj šou, i na sceni se pojavljuje okružena bodibilderima. Jedan od njih, Chester Rybinski (koji kasnije menja ime u Paul Novak), postaje njen ljubavnik. Ona tada ima 67, a on 37. Novak, rvač i bivši mister Kalifornije, postaje njen verni pratilac i ostaje uz Mae sve do njene smrti. Snimila je album sa obradama rok pesama, a Usne (sofa) Salvadora Dalia inspirisane su upravo njom − Mae West. Možda najbolji način da se opravda Mae iz naslova jeste priča u kojoj je glavni akter jedan od njenih ljubavnika. William Jones bio je bokserski šampion, takođe poznat i kao Gorila Jones. Kada mu je uprava zgrade u kojoj je Mae West živela zabranila ulazak u nju, diskriminišući ga zbog boje kože, Mae je rešila taj problem tako što je kupila čitavu zgradu.

Tako je stvari radila Mae.

Tekst: Nenad Janjatović