Njihova priča sa uzbudljivom razradom i zaključkom započela je sa buntom devedesetih godina. Jelena i Svetlana zaslužne su za nesvakidašnju modnu priču začinjenu rokenrol rifovima, lakovanom kožom, perfektnim krojevima i neodoljivim aksesoarom, koji su bez sumnje pružali zasebni identitet. Tako i ne čudi što su se baš tim nazivom i poslužile kada su otvorile svoj prvi Identity Concept Store u Beogradu, koji je pored garderobe nudio kultne šešire Leonore Vekić i upačatljivu obuću Danijele Biškup, sa kojom i danas imaju neraskidivu saradnju. S početka dvehiljaditih se u beogradsku Zmaj Jovinu ulicu zalazilo sa istom euforijom kao i sedamdesetih na King Cross Road u Londonu. Izloženi komadi koje ste do tada zasigurno zapazili u nekom od kultnih domaćih muzičkih spotova mamili su sve zaljubljenike u modu i njihov rad. Pored toga što su uticale na izgled Bebi Dol, grupa Plejboj, DLM i sličnih, paralelno su izgradile nezanemarljivu kostimografsku karijeru u pozorištu, koja Jelenu kasnije dovodi i do saradnje sa Pandur teatrom.

Dokaz da se upornost isplati nazirao se u svakoj novoj kolekciji koja na inovativan način nije pokazivala da JSP trpi zbog sve većeg broja angažmana koji je doveo i do fizičke razdvojenosti sestara i razvijanja brenda u dva grada, Beogradu i Ljubljani.

Od kostimiranog rokenrola do pobesnelog Maksa kojim su bile inspirisane dolaze do freestyle modernizma kroz unikatne reciklirane materijale i performanse kroz koje se izražavaju ne prihvatajući ništa do perfekcije, što ih odvodi do Njujorka, Pariza, a nešto kasnije i do Londona, ali sa stalnom povratnom kartom ka beogradskoj sceni, koju doslovno žive.

Danas, nakon više od dvadeset godina karijere, ustaljene na promovisanju brenda kroz svaku sezonu, proširuju energiju na  ambicioznije angažmane u teatru i vizuelnoj umetnosti.

Sa sve češćim poređenjem sa sestrama Rodarte i apetitom za svojim omiljenim komadom iz neke naredne kolekcije, udobno se smestite i posmatrajte - rokenrol još uvek živi.

U brojkama:

XX
naziv je retrospektivne izložbe povodom dvadeset godina rada dvojca JSP

1992.
godine sestre Proković pokreću svoju prvu liniju

83
pozorišne predstave prate njihovi kostimi

13
nagrada im je potvrdilo da vrede

Tekst: Gordana Manojlović