Tačno juče, (19. avgust) navršilo se 130 godina od rođena kreatorke koja je bila prvi vizionar mode, žena koja je proslavila sofisticiran stil i koja je kompletnoj modnoj industriji dala vetar u leđa i odvela je korak napred.

Njen stil ispratio je veliki broj dizajnera, od Toma Forda preko Helmuta Langa, Dereka Lama, Oscara de la Rente i ofkors Karla Lagerfelda koji je omogućio eponomnoj liniji da živi i posle Coco. U želji da obeležimo 130 godina od rođenja velike Coco, odlučili smo da vam donesemo 7 manje poznatih činjenica o francuskoj dizajnerki.

1# Opatice su slavnoj kreatorki pružile prvo znanje o tkanju

Opatice iz Aubazine Abbey-a u kom je Coco odrastala su slavnoj kreatorki pružile skoro pa kompletno znanje o tkanju, materijalima koje je Chanel kasnije iskoristila kreirajući svoje modele.  

2# Pre modne karijere, Coco je bila pevačica

Da dobro ste pročitali. Slavna kreatorka (kojoj je pravo ime Gabrielle) je pevala u čuvenom pariskom bistrou La Rotunde. Upravo ju je pesma “Who has seen Coco in the Trocadero?” , koju je često pevala, inspirisala da kasnije da sebi nadimak “Coco”.  

3# Imala je aferu sa nacistom

Tokom Drugog svetskog rata, Gabrielle je bila u vezi sa nemačkim oficirom, Hansom Guntherom von Dincklageom, koji je bio jedan od ključnijih nemačkih špijuna. Još uvek su nedokazane indicije da je sama kreatorka bila špijun.  

4# Ona je prvi dizajner koji je lansirao soptsveni parfem

Sada već kultni parfem Chanel No. 5 je prvi parfem koji je nazvan po nekom dizajneru. Ovo je bio potez prave “šefice”.

5# Drugi svetski rat je uništio posao kreatorke

Ratno vreme je bilo krajnje kontroverzan period za kreatorku koju su optuživali da je pored ljubavne afere sa nacistom (#3) bila i nemački špijun. Optužbe su prisilile kreatorku da zatvori svoj butik 1939. godine, ali čim se rat završio Coco se vratila i to trijumfalno.  

6# Londonska ulična rasveta ima ugraviran logo čuvene kratorke, dva slova CC koja se prepliću 

Ko god je šetao Londonom, i to oko Westminstera mogao je da primeti ovaj detalj za koji se vezuje krajnje romantična legenda po kojoj je vojvoda od Westminstera bio toliko zaljubljen u svoju ljubavnicu, famoznu mademoiselle pa je odlučio da njene inicijale ugravira pored svog “W”. Ali, ta legenda je izgleda samo legenda, s obzirom da svi u Londonu tvrde da su isprepletena slova inicijali “City Councila”.

7# Većina citata koja se pripisuju kreatorki nisu njena

Iako je bila vrlo britkog uma, kreatorka ne stoji iza svakog citata koji joj se pripisuje. Na primer, ovaj nije njen: “Gde bi neko trebao da stavi parfem?” mlada devojka je upitala, a kreatorka joj odgovorila” Na mestima na kojima želi da je muškarac poljubi”.