Kada je 1998. premijerno prikazana serija "Sex and the city", niko baš nije očekivao da će priča o četiri singl Njujorčanke u srednjim tridesetim i četrdesetim postati možda i najpopularnija ženska serija u istoriji televizije.

Ali serija je uspela da obori sve rekorde, lansira HBO u sam epicentar network mreže i stekne verne i pasionirane fanove koji su iščekivali s nestrpljenjem nove epizode i sezone serije. Da ne pominjemo čak 7 Emmy nagrada, osam Golden Globes statua i 3 Screen Actors Guild nagrade.

Jeste da je Njujork bio savršena scenografija sa svojim šljaštećim noćnim životom, prelepim Bruklinom i Central parkom, kao i da su scenaristi uspeli da napišu maestralne zavrzlame i nezaboravne dijaloge koji su sada već meme i gif po celom Internetu, ali da budemo iskreni kastng serije je doprineo i to čak 90% da "Sex and the city" bude u ovoj meri uspešna.

SJP, Kim Cattrall, Cyntia Nixon i Kristin Davis toliko su bile uverljive na setu u ulogama Carrie, Samanthe, Mirande i Charlotte da nismo mogli nikog drugog da zamislimo u njihovim ulogama.

Insert iz drugog dela filma Sex and the city (foto: Profimedia)

Devojke su se uživele u svoje uloge da su nas ujedno ubedile i kako su sigurno van platna "kliknule" te postale nerazdvojne i bliske prijateljice. Da je taj deo bio laž, svedoci smo poslednjih nekoliko dana (i meseci) kada je istina oko odnosa između Kim i SJP postala medijski vidljiva.

Čini se da su ove dve glumice uspele da prikriju netrpeljivost koja je postojala u startu, nalik velikoj Bette Davis i Joan Crawford čije svađe su poslužile kreatorima serije American crime story da snime Feud: Bette and Joan.

Da li će i priča oko Kim i Sarah poslužiti za neku seriju, još ne možemo da prognoziramo ali javnost je ovih dana svedočila nizu optužbi s obe strane koje prete da nam nekako "uprljaju" uspomenu na kultnu seriju i još legendarniju četvorku.

Insert iz drugog dela filma Sex and the city (foto: Profimedia)

Iako smo uvereni da ste već upoznati sa detaljima oko svađe koja je nastala na društvenim mrežama nakon posta Kim Cattrall, evo male rekapitulacije kompletnog odnosa između slavnih tv diva:

Septembar, 2004: Iako su na Emmy nagradama sve četiri glumice prisustvovale after-party zabavi HBO kanala, samo su SJP, Cynthia i Kristin uslikane kako zajedno provode veče i slave uspeh serije. Već tada pokrenuta je priča kako su se na setu stvorili tabori na šta je Kim rekla: Mi nismo najbolje prijateljice. Mi smo profesionalne glumice koje van scene žive odvojene životne priče".

Decembar, 2004: U razgovoru sa Jonathanom Rossom, Cattrall je na špekulacije o tome kako se serija završila jer je ona sama lobirala za veći angažman odgovorila: Nakon šest godina rada na seriji koja je doživela toliki uspeh, smatrala sam da svaka od nas treba da dobije neki bonus, nagradu ili bar udeo u finansijskom uspehu te iste. Kada moje razmišljanje nije naišlo na odobravanje, odlučila sam da je vreme da se okrenem nečemu novom."

Kim Cattrall na premijeri prvog filma Sex and the city, 2008 (foto: Profimedia) 

Maj, 2008: Tokom promocije prvog Sex and the city filma, Sarah se osvrnula na priče o sukobima na snimanju između Kim i ostalih zvezda: Iskreno, mi smo sve prijateljice i žao mi je što nisam viđala Kim češće. Znam da je ona spomenula problem oko honorara, ali to je njeno legitimno pravo i zbog toga niko ne treba da pokuša da ocrni njenu reputaciju.

PageBreak

Jun, 2008: Kada je održana premijera prvog filma, CEO Hbo kanala Chris Albrecht otkrio je kako je SJP dobila daleko veći honorar od ostatka ekipe te da je to izazvalo određenu neprijatnost unutar četiri zvezde: Sarah je bila nosilac serije i filma, i njena popularnost je rasla, te samim tim i njen honorar. To je uslovilo da i druge glumice zatraže više para od ponuđenog.

Slavna četvorka na premijeri prvog filma Sex and the city, 2008 (foto: Profimedia) 

Novembar, 2009: U razgovoru za ELLE, Sarah je opet pokušala da sakrije priču o lošem odnosu: Mislim da niko ne veruje u tu priču. Ja prosto obožavam Kim i da to nije istina, ne bih snimila film sa njom. Ne bih i nisam.

Januar, 2010: Glasine je utišala i Kim, odgovarajući upravo na taj intervju: Mislim da je Sarah u pravu. Niko nije poverovao u tu priču koju su servirali mediji, jer ljudi ne mogu da poveruju da dve jake, samostalne i uspešne žene mogu da se spuste na taj nivo. Lično mislim da je Sarah fantastična.... i da smo obe umorne od cele ove priče.

Maj, 2010: Drugi deo filma pokrenuo je takođe priču oko sukoba između Kim i SJP. Sama Sarah progovorila je o glasnima u jednom interju: Kada ste na setu i radite po 90 sati nedeljno, ne stižete da se vidite sa porodicom, prijateljima, i iscrpljeni ste, normalno je da ste nervozni u nekim trenucima i preosetljivi pa i u nekim trenucima da se osetite povređenim. Ali opet, nemam potrebu da se nekom izvinjavam. Moja savest je čista.

Sarah na premijeri drugog filma Sex and the city, 2010 (foto: Profimedia)

Jun, 2016: Dok su fanovi s nestrpljenjem iščekivali najavu trećeg dela, Kim je otkrila da za sada o tome nema ni govora: Znate kako, mislim da stvarno više nema smisla da se produžuje ta priča o četiri žene koje pričaju o putovanjima i trošenju 400 dolara na par cipela. Živimo u takvim vremenima, gde neke druge priče zahtevaju pažnju. Pritom, svaka od nas je u nekim novim projektima, i imale smo dovoljno vremena da snimimo treći deo do sada. Ali to
se nije desilo.   

Septembar, 2017: Nakon što je Daily Mail objavio članak u kome navodi da trećeg dela neće biti jer je Kim tražila veći honorar od ponuđenog, Cattrall se oglasila na svom Tviteru: Jedini razlog zašto trećeg dela neće biti jer ja prosto ne želim da snimam treći nastavak i to sam rekla još prošle godine!



Oktobar, 2018: U ekskluzivnom intervju Piers Morganu, nakon godina negiranja postojanja bilo kakvog sukoba ili nesuglasica, Kim je istupila i otkrila kako ona i njene koleginice iz serije nikada nisu bile prijateljice, već samo kolege i kako ona nikada nije glumila divu na setu, te da ju je SJP nekoliko puta povredila ponašanjem na snimanju: Nikada ništa nisam zahtevala, niti glumila neku divu. Ovo je onaj trenutak u kome se obraćam koleginicama, a posebno Parkerovoj jer smatram da je morala da bude ljubaznija na setu i da se prema meni ponaša srdačnije.



Januar, 2018: U emisiji Watch What Happens Live with Andy Cohen, Sarah je izjavila kako joj je srce "slomljeno" nakon Kiminog intervjua: Vrlo sam pogođena onim što je Kim rekla jer ja nisam stekla taj utisak o nama.

Februar, 2018: Nakon što je rođeni brat Cattralove preminuo, SJP je u komentaru na post o smrti brata napisala kratko saučešće "Dearest Kim, my love and condolences to you and yours and Godspeed to your beloved brother. Xx." Nakon toga su usledila dva vrlo direktna Kimina post u vezi Parkerove u kome Kim traži od Sarah da je ostavi na miru u ovom teškom i bolnom trenutku, kao i da one nikada nisu bile prijateljice, te da nema potreba da tako
izgled. Kim se u ovom postu dotakla i velike priče koju je u oktobru 2017. objavio New York Post, a koja nam je po prvi put otkrila koliko duboko ovaj, do tada još navodni, sukob seže.

Naime, Cattrall je na početku snimanja serije bila najjače glumačko ime u projektu, kamera ju je obožavala, producent joj je bio prijatelj Darren Starr, odlično se slagala s Kristin Davis i Cynthijom Nixon, a Sarah Jessica se osećala ugroženo. Nakon dve sezone će Starra zamenjuje prijatelj Sarah Jessice Parker, Michael Patrick King. U tim trenucima Kim biva sklonjena u senku, kako finansijski, tako i u ekipi serije. Tako na primer kada se snimalo u Atlantik sitiju, Parker je iznajmila kuću za sebe i koleginice, dok je jedino Cattrall boravila odvojeno. Službena verzija je glasila kako je to bilo zato što joj je suprug dolazio u posetu, ali glasine o netrpeljivosti i rivalstvu zbog nejednakih honorara se više nisu mogle utišati.

Ono što je evidentno i nekako utisak koji imaju svi fanovi serije, pa i oni koji su samo posmatrači, to je da niko nije očekivao da će Kim i SJP kompletan sukob  i "prljav veš" izneti na društvene mreže, kao neke posvađane komšije ili srednjoškolke. U pitanju su ipak profesionalne i iskusne glumice koje imaju i ozbiljne godine da bi bilo kakve nesuglasice, netrpeljivost i sukob otkrile na ovaj način. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/