Pokrenuta 1990. godine, Glamourova nagrada je dodeljivana raznim ženama za doprinose u svetu umetnosti, dizajna, filma, politike i nauke.

Ove godine, Glamour premešta nagradu Žena godine iz njujorškog Carnegie Halla u NeueHouse u Los Anđelesu, 14. novembra, a to je samo jedna od promena koje uvode.  

Dodela nagrada će se produžiti u LIVE događaj, a magazin će proglasiti i svog prvog Muškarca godine, Bonoa iz benda U2.

Poput svojih rivala, ženski medijski list pokušava da proširi svoj domet i uživo. Sve to zbog povećanja prihoda nakon teške godine za štampana izdanja. I upravo iz tog razloga veći je i fokus na Glamouru nego poslednjih nekoliko godina.

Iz svoje kancelarije u Conde Nast sedištu u Njujorku urednica Glamoura Cindi Leive objašnjava odluku da nagradu na girl-power događaju dobije i jedan muškarac.

"Muškarcima ne nedostaju priznanja i nagrada. Sasvim im dobro ide i bez njih. Oko njih je uvek lovorovo lišće... do sada nije delovalo da su im nagrade potrebne", kaže ona. "Ali to je bila propuštena prilika. Moderno shvatanje ženskih prava i feminizma je "hej, u ovome smo svi zajedno". Muškarci mogu i treba da budu feministi. Ideja da samo žene mogu da se bore za prava žena je shvatanje prošlih vremena."

Iako je Glamour zamolio predsednika Baraka Obamu da napiše esej o sopstvenom feminističkom stavu, urednica je odlučila da počast dobije Bono, koji je borac na nekoliko polja, od kojih je najbitnija borba za sprečavanje širenja AIDS-a i siromaštva. Kroz svoju ONE fondaciju, Bono je skrenuo pažnju na žene i devojke kampanjom "siromaštvo je seksističko".

"Ta borba ima pravi efekat i navodi svetske vođe da se posvete jednakosti polova", kaže Leive, dodajući da je Christiane Amanpour sa CNN napisala tekst o Bonou za decembarsko izdanje Glamoura.

Dobitnice Glomur nagrade za Ženu Godine su sledeće: Miuccia Prada, Gwen Stefani, olimpijska gimnastičarka Simone Biles, osnivačice pokreta Black Lives Matter Patrisse Cullors, Alicia Garza i Opal Tometi, direktorka International Monetary Fund-a i dobitnica Lifetime Achievement nagrade Christine Lagarde, žrtva seksualnog napada na Stanfordu Emily Doe, aktivistkinja protiv ISISa Nadia Murad, plus size model i aktivistkinja Ashley Graham i glumica Zendaya.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/