Na početku nedelje oprostili smo se od legendarnog kreatora koji je preminuo u 82-godini nakon borbe sa kancerom koji mu je otkriven pre osam godina. Od tada veliki broj poznatih koji su poznavali i sarađivali s jedinstvenim Oscarom, ne prestaje da se poslednjim oproštajem pozdravi sa čovekom koji je bio pravi džentlmen modne scene.

Poslednja u nizu osoba koja se oprostila od Oscaar je holivudska glumica Sarah Jessica Parker i to u vidu intervju koji je dala novinaru Hollywood reportera. Iz članka izdvajamo nekoliko najzanimljivijih delova, a kompletan tekst možete da pročitate na ovom linku.

“Ne sećam se kada sam prvi put skupila hrabrost da se upoznam sa njim, ali pamtim koja je bila prva haljina koju sam pozajmila od njega za neki događaj. Bilo je to pre nekih desetak godina kada sam iz njegove prolećne kolekcije za 2000. izabrala model pod rednim brojem 67, koji sam planirala da nosim na nekom promo HBO događaju za Sex and the city. Nakon toga uredili smo sastanak u njegovom  ateljeu u kom smo dogovorili da mi Oscar osmisli haljinu za nastupajuću dodelu Emmy nagrada na kojoj sam potom nosila savršenu pink haljinu sa donjom suknjom od perja koja je izazvala velike reakcije. I to mahom zbog činjenice da sam je finiširala sa velikom mašnom od tila koju sam nosila na levom laktu.”

Naravno, legendarni kreator je bio jedan od najčešćih dizajnera čije modele je Path Field, stilista serije birao za Carrie izdanja. Svi pamtimo spektakularnu, balsku kreaciju koju je Carrie nosila u finalnim epizodama serije i koju je dobila na poklon od Mishe (Mikhail Baryshnikova).

“Bio je to jedan vrlo zabavan period u kom smo se dosta družili svi sa seta sa njim. Misha i Oscar pogotovo, jer su oboje imali uspomene iz Dominikanske republike koje su ih dodatno zbližile.“

Pogledajte kako se modni svet oprostio od Oscara de la Rente.

Kreator je potom uradio još nekoliko nezaboravnih kreacija koje je osmislio specijalno za SJP, među kojima je bila i haljina za proslavu njenog 40-og rođendana, kao i spekatakularna haljina koju je Sarah nosila ove godine na Met Ball događaju.

“Sećam se kada sam prvi put bila u njegovom studiju na aveniji Medison, kako mi je rekao da bismo trebali da pevamo, i pevali smo. Obožavao je da peva, a pevao je prelepo, kao slavuj. Jedne godine mi je otpevao serenadu, mada je obožavao da peva i kao marijači.”

Pogledajte 10 najpoznatijih citata Oscara de la Rente.

Na pitanje kako je reagovala kada je čula da je Oscar preminuo, glumica je izjavila da se osećala kao da je izgubila najboljeg prijatelja…

“Svet je prepun talentovanih umetnika koji imaju dosta toga da podare svetu, ali on je bio jednistven, i njegovim odlaskom, ostao je vakum u modnom svetu koji niko neće moći da nadomesti. Da, doći će drugi koji će imati slične balske, magične kreacije, sve sa džepovima, na ljupke tufne, ili cvetni print, ali nijedne neće biti kao njegove. Jer niko nije imao taj osećaj za eleganciju kao on. Niko nije znao niti umeo kao on da zadovolji i objedini ukus jedne Nancy Reagan sa totalno drugom, urbanom, mladalačkom generacijom, a to je složićete se krajnje impresivno.”