Pre 13 godina, negde na drugoj godina fakulteta, dobio sam dijagnozu atopijskog dermatitisa. Terapija je tada bila fokusirana na topikalne kortikosteroide, izbegavanje upotrebe omekšivača i standardnog sapuna. Ove preporuke za mene nisu bile dovoljne pošto bi se simptomi ekcema vraćali svega nekoliko nedelja posle prestanke upotrebe korstikosteroida. Stoga sam tokom naredne dve godine promenio bar četiri dermatologa gde bi mi svaki naredni prepisivao neki drugi tip ili jačinu krema iz iste kategorije.  

Kada me je prošao inicijalni bes i frustracija, odličio sam da preuzmem kontrolu pa samim tim i odgovornost za svoj dalji tok lečenja. Neverovatno je kako lako zaboravimo da smo mi uvek primarni donosioci odluka kad je reč o našem zdravlju dok su medicinski radnici naši stručni savetnici. Preuzimanje odgovornosti takođe je značilo informisanje o svom zdravstvenom stanju, kako uzročnicima tako i o toku lečenja ili alternativama, ali i potragu za relevantnim stručnjacima specijalizovanim za atopijski dermatitis. Mi smo mala zemlja koja nema mnogo usko specijalizovanih stručnjaka i relativno lako sam odlučio na čija ću sledeća vrata pokucati. 

Ovaj put bilo je apsolutno sve drugačije, od uzimanja anamneze preko razgovora o stilu života i navikama do samog pregleda kože. Proveo sam negde oko sat vremena u ordinaciji gde je znatan deo vremena bio posvećen edukaciji o promenama stila života. Terapija uopšte nije podrazumevala dermatološke lekove već adekvatne proizvode za čišćenje i negu kože, dodatke ishrani, blage promene u ishrani koji su se uglavnom odnosili na veći unos presnih namirnica i izbegavanje prostih šećera i rafinisanih masnoća. 

Danas, 10 godina posle izbora pravog dermatologa, nisam imao nijednom ponovnu pojavu simptoma atopijskog dermatitisa. Moja priča nikako nije jedinstvena, verovatno svako od nas ima slično iskustvo, ali lekcija jeste univerzalna a to je da je pravi izbor lekara, čini se, više od pola leka. 

Opšta VS. estetska dermatologija 

Prvenstveno je važno odrediti da li je vaša potreba za dermatologom zdravstvene ili estetske prirode. U praksi ovo znači da se nužno ne bi trebalo obratiti estetskom dermatologu za rozaceu ili ekcem bez obzira na njegovu popularnost na Instragamu ili TV, već bi valjalo izabrati opšteg dermatologa, a u idealnom slučaju onog koji je specijalizovan za vaše stanje. Isto tako, filere ili botoks ne bi trebalo raditi kod opšteg dermatologa ili stomatologa, što postaje trend, već kod estetskog dermatologa koji ima iskustvo u primeni injekcionih metoda. Naime, osnovna teorijska znanja za primenu filera i botoksa poseduju svi doktori svih usmerenja, ali njihova estetski uspešna primena stvar je veštine, odnosno opširne kliničke prakse koju tradicionalno uglavnom imaju estetski dermatolozi. Prilagođavanje postupka primene filera ili botoksa individualnim parametrima korisnika garancija je zadovoljavajućih rezultata, a ne trka za najnovijim jedinjenjem koja su, navodno, hit u svetu. 

Znanje je jedina garancija  

Najveći broj dermatologa verovatno će moći dobro da odgovori na osnovne probleme svojih pacijenata. Ipak, trebalo bi težiti što užim specijalizacijama u oblasti dermatologije, odnosno lekarima koji se kontinuirano usavršavanju ili imaju profilisanu kliničku praksu koja je u direktnoj vezi sa vašom potrebom. Na primer, najmanji broj dermatologa specijalizovan je za lečenje akni, što znači da osobe koje nisu imale uspeha sa ranijim tretmanima ili one koje imaju težak oblik ovih neprijatnosti na koži treba da se fokusiraju isključivo na dermatologe koji su specijalizovani za ovu oblast ili su razvili zavidnu kliničku praksu. Postoje i oni koji su specijalizovani samo za opekotine ili samo za lasere. Važno je da razumeti da nisu svi dermatolozi isti, niti jednako vešti u svim zahvatima, bilo da su estetski ili opšti, gde se razlike obično ocrtavaju u obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju. 

Ophođenje i građenje poverenja

Dijagnostički uspeh kao i ishod lečenja direktno je uslovljen poverenjem koje se gradi između pacijenta i lekara, odnosno stanjem gde bi pacijent trebalo da se oseća slobodno da iznese sve relevantne detalje o svom životu koji mogu uticati na adekvatno uspostavljanje dijagnoze i tok lečenja. Ovo podrazumeva sve, od seksualnih praksi, i preko konzumiranja alkohola i narkotika, do estetskih tretmana kod neregistrovanih lica (na crnom tržištu).  Poverenje se može postići ukoliko se lekar prema vama ophodi sa pažnjom, naklonošću, nežnošću i pre svega sa razumevanjem. To znači da su neprimereni komentari, užurbani pregledi, manjak fokusiranosti i funkcionalne komunikacije kao i generalna nezainteresovanost prema onome što imate da kažete apsolutno neprihvatljivi pošto sve to kod pacijenta budi nepoverenje, sumnju i strahove. Ovakvo ophođenje takođe govori o poremećaju odnosa moći na relaciji pacijent - doktor gde je lekar zauzeo znatno dominantniji položaj umesto da se ulože napor u uspostavljanje balansa moći kao stanja koje vodi ka suštinski pozitivnom ishodu. U određenim situacijama nega takođe treba da bude dostupna i po odlasku od dermatologa putem mejla ili telefona pogotovo kada je reč o zahvatima koji sa sobom povlače neprijatne propratne reakcije kao što su oticanje, krvarenja, ljuštenje kože itd. 

Sva pitanja ovog sveta su na raspolaganju

Ako se uzme u obzir da kod nas ne postoje stručna i nezavisna tela koja po transparentom i opšteprihvaćenom metodološkom okviru rangiraju dermatologe, kao sto je to slučaj u zemljama zapada, prepušteni smo uglavnom sami sebi i svakojakim, često oprečnim komentarima na internetu. Stoga je posebno važno da svog budućeg dermatologa ispitate o svemu što smatrate da je relevantno i to posebno: o obrazovanju i stručnom usavršavanju, iskustvu u konkretnoj oblasti, modernim i alternativnim terapijama, negativnim posledicama, objektivno očekivanim rezultatima i izgledima toka lečenja, kao i kada su poslednji put servisirani aparati (takođe je moguće tražiti i izveštaj o servisu na uvid). Na kraju, broj dermatologa koji je angažovan od strane kozmetičkih kuća, proizvođača opreme i medicinskih sredstava je zapanjujući te bi valjalo da se informišete o svim oblicima saradnje koje imaju sa njima i da onda sami prosudite kako se to uklapa u vaše ukupno iskustvo.  

Najčešći mitovi

Fizički izgled 

Spoljašnji izgled lekara nema nikakve veze sa znanjem i iskustvom. Ne mogu svi da budu starlete, neko mora i da leči ljude.  

Zvezde TV-a i socijalnih mreža

Prisustvo u medijima nema nikakve veze sa kvalitetom nege, već isključivo govori o tome da je lekar našao još jedan kanal komunikacije i prodaje. Naši najpoznatiji dermatolozi dali su svega nekoliko intervjua za svojih, sada već nekoliko decenija rada.  

Poznata lica kao klijenti 

Ukoliko između javne ličnosti i dermatologa nije reč o poslovnom dogovoru, ovo može da bude dobar indikator tehnike i estetike rada.  

Edukatori  

Edukacija za filire i botoks u Srbiji najčešće traje cela dva dana. Zato treba obratiti pažnju na kompletan estetski portfolio, a ne samo na diplomu na zidu. 

Količina priznanja i nagrada

Vrlo mali broj priznavanja kvaliteta ovim putem zaista je nezavisan i objektivan i lišen interesa što dermatoloških klinika, što proizvođača kozmetike. Ovo je globalni fenomen. 

www.pravestvari.com