Mleko i jogurt

Mleko čisti i najdublje slojeve kože, a pravi je izbor za osetljive oči. Ono umiruje i čisti masnoću, a proteini koje sadrži koža lako upijaju što pospešuje njenu obnovu. Dovoljno je jednu kašiku mleka pomešati sa par kapi bademovog ulja i sredstvo za skidanje make-upa je gotovo.  

Slično delovanje ima i jogurt koji vlaži kožu i vraća joj elastičnost, pa ga možete pomešati sa par kapi bademovog, kokosovog ili maslinovog ulja i njime očistiti ostatke šminke. 

Ulja

Maslinovo ulje uspešno uklanja šminku, pa čak i vodootpornu maskaru. Maslinovo ulje možete pomešati i sa ricinusovim u razmeri 1:1. Takva kombinacija odgovara svim tipovima kože, dok se čisto ricinusovo ulje preporučuje masnoj koži. 

Kao zamena za maslinovo ulje mogu poslužiti bademovo ulje i ulje semenki grožđa koja su bogata vitaminom E i blagotvorno deluju na kožu. 

Krastavac

Krastavac je bogat mineralom silicijumom koji jača vezivno tkivo u koži. Osim toga, on podstiče prirodnu proizvodnju kolagena i usporava proces starenja, a u kombinaciji sa mlekom uspešno skida šminku. 

U blenderu izmiksajte jedan krastavac, postepeno dodajte pola šoljice mleka i nastavite sa mešanjem. Nakon toga mešavinu stavite u drugu posudu i kuvajte oko 10 minuta. Ostavite da se hladi. 

Tonik za čišćenje možete napraviti na jednostavniji način tako što ćete izrendati krastavac, procedite sok i u njega dodate nekoliko kapi bebi ulja.