Sladak ukus putenih, kao krv crvenih usana, poziva na razotkrivanje brižljivo čuvanih tajni ženske senzualnosti. Majstori šminke kojima verujemo savetuju nas kako da na najbolji način dodamo pravu nijansu crvene boje na svoje poljupce.

Koja mi nijansa, crvene odgovara?

Žene svetle puti trebalo bi da biraju hladnije nijanse. Ukoliko ste tip Gwyneth Paltrow, odgovaraće vam crvena koja sadrži mrvicu plave, ljubičaste ili pink nijanse. Ako vam je boja kose smeđa, a kože poput livadskog meda, za vas su idealni tonovi bakarnocrvene, duboki tonovi narandžaste ili terakote. Ako su vam boja kose i ten poput onih Penelope Cruz, neka vaša crvena bude tamna i topla. Tamniji, dublji tonovi poput čokoladnih ili bordo za vas su savršeni.

Kako nanosim ruž?

Pre nego što pređete na nanošenje ruža, obavezno se pobrinite da pri ruci imate odgovarajuću četku za nanošenje. Svi ozbiljni stručnjaci reći će vam da je ona od suštinske važnosti i da obavezno mora da bude od prirodne dlake. Ruž nanosite vrhom četkice, malo-pomalo, sve dok ne dobijete ravnomeran sloj boje koji ćete potom pažljivo papirnom maramicom dodatno utrljati i ujednačiti. Nakon toga nanesite i drugi sloj da biste dobili odgovarajući ton. Zatim (ali samo ako vam je to zaista potrebno) olovkom za usne (obavezno u boji u kojoj je i ruž) pređite blago duž ivice usana da biste ih umekšali. Olovka vam je potrebna samo za eventualne korekcije na samim usnama i ne sme da se primeti da je korišćena.

Da biste obezbedili postojanost boje, pređite preko usana četkom ili pufom na koji ste naneli malo transparentnog pudera. Ukoliko koristite glos, budite oprezni. Glos je veoma teško kontrolisati, boja se lako i brzo razliva, tako da efekat nije najbolji. Preporučuje se samo ako se koristi neka teška boja, nanosi se na centar usana da bi im dao svežinu. Da završite, dodajte mrvicu hajlajtera na sam vrh usana, srebrni ako ste plavuša, zlatni ukoliko vam je koža maslinastih tonova.

Želim besprekorno crvene usne. Kakva mi je priprema potrebna?

Da bi usne bile meke, a boja puna i postojana, pre svega je neophodna dobra hidratacija. Nije loše početi nekim blagim pilingom koji će sa usana skinuti izumrle ćelije i tako ih pripremiti za hidrataciju. Na potpuno suve usne umasirajte eksfolijator ili jednostavno pređite preko njih vlažnim frotirskim peškirom koji ste prethodno zagrejali (može i na radijatoru). Zatim nanesite hidratantni balzam. Ukoliko su vam usne potpuno ispošćene ili ispucale, uradite piling dva puta.