Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ubrzava mršavljenje. Konzumiranje sirćeta pre obroka stvara duži osećaj sitosti i podstiče gubitak kilograma. Čak i male količine sirćeta usporavaju otpuštanje šećera u krv i time poboljšavaju osetljivost tela na insulin, potvrdila su brojna istraživanja. Ako šećer naglo naraste, naglo i pada zbog čega se javlja nekontrolirana glad, piše Shine.Yahoo.

Jabukovo sirće sadrži enzime i kiseline koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju zadržavanje vode i čiste telo od neželjenih toksina. Međutim, njegova kiselinu može nadražiti grlo, ali i oštetiti blistavost zuba. Stoga treba biti oprezan s njegovim korišćenjem.

Zeleni čaj

Slično kao i jabukovo sirće, i zeleni čaj podstiče mršavljenje. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su tokom tri meseca pili zeleni čaj smršali više nego oni koji su pili oolong čaj.

Zeleni čaj obiluje katehinima, flavonoidima koji imaju protivupalno delovanje. Oni ubrzavaju topljenje masti i povećavaju osećaj sitosti. Zeleni čaj ubrzava metabolizam i reguliše nivo holesterola i šećera u krvi zbog čega je sastavni programa mršavljenja.

Limun

Istina: Limun, baš kao i jabukovo sirće, sadrži kiseline koje ubrzavaju metabolizam. Limunska kiselina usporava apsorpciju šećera iz hrane čime smanjuje i količinu šećera pretvorenog u masti. Pijenje vode s limunom svako jutro aktivira detoksikacijske procese u telu i podstiče prirodno čišćenje.

Mit: Uprkos tome što kontroliše glad i ubrzava metabolizam, ustaljeno je mišljenje da limun uništava već postojeće masti u telu i masti koje unosimo hranom. Međutim, stručnjaci se slažu da je to samo mit. Limun neće sprečiti telo da iskoristi masti već će samo pomoći u njihovoj bržoj razgradnji, piše Fit Day.

Jogurt  

Istina:Jogurt produžava osećaj sitosti, a probiotici koje sadrže potiču gubitak kilograma. Istraživanja su potvrdila da su žene koje su tokom 12 nedelja redovno jele jogurt smršale 4,3 kilograma, a one koje su dobijale placebo 2,5 kilograma. Osim što su smršale dvostruko više nego placebo grupa,  ženama koje su konzumirale jogurt apetit se smanjio.

Redovno konzumiranje  jogurta ubrzava topljenje masti na stomaku, podstiče brže izlučivanje viška soli iz tela i pozitivno deluje na crevnu floru. Jogurt takođe obiluje kalcijumom i aminokiselinama koje pomažu u sagorevanju masnih naslaga.

Mit: Uvreženo mišljenje da su sve vrste jogurta jednako delotvorne, nije tačna. Voćni jogurti obiluju šećerima, a samim tim i praznim kalorijama koje uzrokuju debljanje. Bolji izbor su nemasne varijante i čisti jogurt, a preporučuje se da se u kombinacijama sa žitaricama od celog zrna jer produžavaju osećaj sitosti, piše Jillian Michaels.

Beli čaj

Istina: Bogat je moćnim antioksidansima i polifenolima pa je jedan od najzdravijih čajeva uopšte. Beli čaj čisti jetru od toksina i reguliše nivo insulina, a baš kao i zeleni čaj ubrzava rad metabolizma i pospešuje mršavljenje. Takođe, sadrži antioksidans ECGC koji sprečava stvaranje novih masnih ćelija.

Njegovo delovanje zavisi od organizma, pa se kod nekih ljudi prvi rezultati vide već nakon nekoliko dana, a kod nekih tek nakon nekoliko meseci. Njegova uspešnost zavisi i od toga koja je željena telesna težina.

Mit: Da je beli čaj delotvorniji u topljenju masti nego zeleni samo je mit, a sve zahvaljujući najmanjem udelu kofeina. Najviše kofeina sadrže crni i zeleni čaj, što dodatno ubrzava metabolizam, a samim time i mršavljenje. Takođe, kofein nakratko suzbija apetit, piše Caffeine Content.

Kokosovo ulje

Mit: Za razliku od jabukovog sirćeta i zelenog čaja koji podstiču mršavljenje, kokosovo ulje nije najbolji izbor. Ono obiluje zasićenim mastima, trigliceridima koje telo lako pretvara u energiju, ali dugotrajna upotreba može povećati nivo holesterola u krvi, piše The Huffington Post. Takođe, ono obiluje kalorijama što nije nimalo dijetalno. Kašika kokosovog ulja ima oko 115 kalorija.

Iako postoje naznake da bi moglo pomoći kod mršavljenja, stručnjaci tvrde kako su potrebna dalja istraživanja.

Izvor: 24sata.hr