Ako ste od onih koji ne preskaču doručak, vama ne moramo da napominjemo: Doručak je najbitniji obrok dana. Ali to ne znači da biste trebali da pojedete bilo šta, samo da bi se reklo da ste doručkovali.

Neke namirnice mogu da deluju prilično negativno i učine da se osećate umorno, teško, iscrpljujuće, bez energije. I nije samo zbog toga bitno šta konzumirate za doručak. Zdrav jutranji obrok može da smanji rizik od raznih oboljenja, poput dijabetisa i raka.

Mi vam donosimo 6 namirnica koje bi trebalo da izbegavate ujutru:

Slanina, šunka i kobasica

Veliki broj ljudi obožava da doručkuje sendviče sa pomenutim mesnim prerađevinama nesvesna da su te namirnice na listi 10 najvećih prehrambenih ubica, jer uvećavaju rizik da obolite od raka. Znamo da volite meso, ali možda je vreme da promenite svoj režim ishrane. Bar jutarnji.  

Pahuljice

Nisu sve pahuljice iste. Veliki broj njih sadrži šećer i previše ugljenih hidrata, a kada ih jedete vaš nivo šećera u krvi raste. Kako ne želite da višak energije “potrošite” već na startu dana, najbolje je da izaberete one pahuljice koje imaju celulozu i proteine.

Krofne, peciva iz pekare i danska peciva

Ne samo da su napravljeni od belog brašna nego imaju i veliku dozu šećera, a to je najgori izbor za jutro jer će vam rapidno povećavti nivo šećera u krvi. A to znači da ćete ranije biti ponovo gladni + povećavate rizik od dijabetisa i viška kilograma. Uostalom, veliki broj naučnika je ubeđen da su šećer i karcinom povezani.

Kupovni sendviči

Većina kupovnih sendviča sadrži konzervanse i natrijum. U ovom slučaju naša je preporuka da sami napravite svoj sendvič.

Voćni jogurti

Ovi jogurti imaju po nekoliko stotina kalorija i skoro svi su sličnog ukusa jer sadrže zaslađivače i hemikalije pa je bolje da ih preskočite i izaberete običan jogurt.

Mafini

Spadaju u najkaloričniju hranu koju možete da odaberete za doručak. Oni su miks belog brašna, ulja, šećera i putera. Avoid.