Najbolji napitak prilikom držanja dijete je voda. Tečne kalorije vam baš i nisu neophodne, jer vas neće zasititi i savršen su primer "praznih kalorija". Na primer, čaša soka od jabuke sadrži 114 kalorija, i potrebne su četiri jabuke da bi se dobila ta količina soka. Ukoliko volite jabuke, mnogo je bolje da pojedete sveže voće.

Sok od pomorandže, ukoliko nije sveže isceđen, može da sadrži brojne aditive i konzervanse. Zato je i u ovoj varijanti bolje da se poslužite svežim voćem.

Jedini izuzetak ovih pravila koji važe za sokove, tiče se napitaka od povrća - oni vam mogu pomoći da izgubite kilograme, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom Baylor College.

Kada su naučnici podvrgli dijeti 81 gojaznu osobu, gde je režim ishrane obilovao voćem, povrćem, žitaricama i mesom sa niskim procentom masti, otkrili su da su osobe koje su svakodnevno pile čašu soka od povrća u periodu od tri meseca izgubile oko 1,5 kilogram više od osoba koje su bile na istom režimu ishrane, ali nisu pili sok od povrća. Naučnici su zaključili da je sok od povrća zasitio ispitanike, tako da su generalno jeli manje hrane.

Sok od povrća ima tako malo kalorija da se bez problema može uklopiti u svaki plan ishrane. Čaša od 220 mililitara soka od povrća sa niskim procentom natrijuma sadrži oko 50 kalorija, a čaša soka od paradajza ima 41 kaloriju.

Izaberite svoj omiljeni koktel od povrća i uživajte u zdravom i niskokaloričnom napitku.