Svi smo upoznati s činjenicom koliko je jetra bitna za zdravlje, jer ona bukvalno “izbacuje” sve loše sastojke iz našeg organizma, sve toksine.

Ali, ukoliko ste imali ili nameravate da imate nezaboravan provod koji uključuje priličan broj koktela i čaša vina, sledećih šest namirnica mogu da pomognu i vrate vam “oduzetu” energiju.    

Beli luk

Slažemo se da nije baš “mirisna” namirnica, ali beli luk je savršena, moćna hrana koja svakom jelu dodaje poseban “touch”,  a istovremeno aktivira enzime koji eliminišu toksine iz vašeg tela. Beli luk takođe sadrži selenijum i alicin, lekovite sastojke koji jačaju vaš imuni sistem i bore se protiv kardio-vaskularnih oboljenja.

Avokado

Ova super hrana ima nekoliko lekovitih sastojaka, a odlična je za čišćenje jetre jer podstiče glutation koji je neophodan za izbacivanje toksina.

Brokoli

Brokoli, pored ostalih povrća kao što su karfiol, kupus, kelj, prokelj, smatra se savršenim "prijateljem" u borbi protiv toksina. Ovo moćno povrće sadrži vitamine B i C koji povećavaju nivo glukozionata, a samim tim jačaju rad enzima u jetri.

Grejpfrut

Mala čaša soka s grejpfrutom ima toliko vitamina C da će vaši toksini sami pobeći pre poslednjeg gutlja! Najmoćnija detoks namirnica!

Kurkuma

Ovaj začin može da vam pomogne u detoksikaciji tako što će da izbaci sve karcino-gene iz organizma.

Limun

Umesto da započnete dan šoljom kafe ili čaja, neka vaš izbor bude čaša mlake vode sa limunom. Limun pročišćava i stimuliše rad jetre, podstičući istovremeno rad creva.