Linda Lomelino (Švedska, call-me-cupcake.blogspot.com)

Linda je za samo nekoliko godina postala lider u ušećerenom svetu. Svoj blog započela je 2009. godine, bazirajući postove na zanimljivim receptima za kapkejk kolače i torte. Njene maštovite scenografije i kvalitetne fotografije brzo su je učinile prepoznatljivom u online zajednici.

Tri godine kasnije, Lomelino je svoje recepte stavila u tvrdi povez – izdala je knjigu Lomelinos tårtor (Lomelino torte), a u maju 2013. godine izašla je i druga Lomelinos glass (Lomelino sladoled). Trenutno vredno radi na trećem nastavku.

Ukus: prah šećer, mućena jaja, pasirane maline, sitno rendana čokolada... Slatko!

Manuela Kjeilen  (Norveška, www.passionforbaking.com)

Ljupka plavuša koja se odeva isključivo u pastelne tonove, Manuela Kjeilen, autorka je zanimljivog food bloga i odličnog naloga na Instagramu. Njena kuhinja izgleda toliko dobro da ćete poželeti da živite u njoj.

Manuela najčešće priprema poslastice. Vrlo je ozbiljna u svom online nastupu, ambiciozni pristup doneo joj je nagradu za najbolji norveški food blog posle samo godinu dana blogovanja. Danas ona iza sebe ima tri knjige sa svojim receptima: Love Manuela, Just Sweet i Manuela’s hjemmebakst.

Ukus: kremasto, kalorično i potpuno nedoljivo.

Ida Skivenes (Norveška, idafrosk.blogspot.com)

Pod geslom „zdrava hrana ne mora biti dosadna“, Ida slaže prave male umetničke kompozicije od hrane. Sve je počelo tako što je fotke postavila na Instagram, a danas ona ima više od 175 hiljada pratilaca na toj mreži, popularan blog i knjigu Eat Your Art Out: Playful Breakfasts.

Njen uspeh je utoliko veći što se nikada nije bavila fotografijom profesionalno, a sa svojim Instagram projektom počela je tek pre dve godine. I sama je postala inspiracija – korisnici su na Instagram okačili preko 100 hiljada fotografija inspirisanih njenim receptima.

Ukus: zapravo nas i ne zanima, sve izgleda tako zabavno i njam!

Signe Johansen (Norveška, www.signejohansen.com)

Signe Johansen jedna je od najzaslužnijih osoba za promociju skandinavske kuhinje. Ova devojka rođena je u Norveškoj, a život u Londonu nastavila je posle završenih studija antropologije. Za raziliku od ostalih blogerki, Signe je završila Leiths kulinarsku školu i radila je kao kuvar u nekoliko top restorana.

Njen blog pod nazivom Scandilicious bavi se receptima karakterističnim za sever Evrope. Svoja istraživanja tradicionalnih skandinavskih načina pripremanja hrane je 2012. godine pretvorila u knjigu Secrets of Scandinavian Cooking.

Ukus: mafini sa borovnicama, domaći džemovi i puno kardamona. Ovaj blog učiniće da postanete fan skandinavske kuhinje.

Ina-Janine Johnsen (Noverška, www.matpaabordet.com)

Ova dizajnerka enterijera živela je u Nemačkoj, Kanadi, Americi, Švajcarskoj, Engleskoj i Norveškoj. Već na prvi pogled njena biografija zvuči zanimljivo, a kad na to dodate i diplomu kulinarske škole i blog na kome sakuplja recepte, dobijate jednu jako zanimljivu web lokaciju.

Ina-Janine piše na norveškom jeziku, a sa blogovanjem je počela 2008. godine. I njen blog prerastao je u knjigu, ukoričila je zbirku recepata za hleb i slatkiše. Johnsenova je do sad osmislila 50 varijacija recepta za hleb.

Ukus: vazdušasta testa, sa raznovrsnim dodacima. Idealno za zimske dane.

David Frenkiel & Luise Vindahl (Danska, www.greenkitchenstories.com)

Blog Green Kitchen vode David i Luise. Posvećen je zdravoj ishrani i jednostavnim vegeterijanskim receptima koji se baziraju na organiskim namirnicama, dobrim mastima, voću i povrću. David je art direktor jednog magazina, ali i food stilista i fotograf na njihovom blogu. Luise je završila sociologiju, a trenutno je na studijima za nutricionistu u Stokholmu. Ona je u ovom sjajnom duetu zadužena za osmišljavanje recepata. „Zelena kuhinja“ sada živi u tvrdom povezu, specijaliteti sa bloga su objavljeni u Britaniji (The Green Kitchen) i u SAD (Vegetarian Everyday).

Ukus: zdravo, a ukusno! Obavezno isprobajte njihove predloge! 

Tekst: Jelena Karakaš