Svi smo svesni toga da je organska hrana najzdravija, ali činjenica je da malo ko od nas zna šta ona tačno podrazumeva. Hemikalije koje se mogu naći na usevima i koriste u stočnoj hrani doprinose ekološkoj šteti, a takođe izazivaju zdravstvene probleme. Zato organska hrana podrazumeva proizvodnju i gajenje bez prisustva hemikalija. Pripremili smo vam listu namirnica koje bi trebalo da se gaje isključivo po principu organske proizvodnje hrane, što nažalost često nije slučaj.

Jabuke
Jabuke su se našle u samom vrhu liste namirnica kada je u pitanju nivo pesticida. Preko 40 različitih pesticida pronađeno je u neorganskim jabukama ukjlučujući hemikalije koje izazivaju rak, zatim neurotoksini, reproduktivni toksini i hemikalije koje dovode do dizbalansa u nivou hormona.

Meso
Neorgansko meso koje uglavnom jedemo je velika pretnja. Ne samo da je stočna hrana puna pesticida već je mešana i sa antibioticima i hormonima rasta kako bi održavala životinju zdravom i činila je što većom. Ove supstance prisutne su u mesu koje čovek koristi u ishrani. Neki eksperti veruju da je nivo antibiotika u mesu doveo do porasta broja ljudi koji su postali otrponi na iste.

Spanać i zelena salata
Neorganski spanać i zelena salata pravi su prevoznici hemikalija iz prostog razloga što imaju veću površinu po kojoj se prskaju pesticidi. Salata je još gora jer jedna od dve sadrži preko čak 50 vrsta pesticida, dok spanać za sada sadrži 48.

Krompir
Beli krompir može da sadrži do 37 različitih tipova pesticida. Ako niste u mogućnosti da kupite organski, slatki krompir (batat) je bolji izbor jer ima daleko manje hemikalija.

Jaja
Pesticidi, hormoni rasta i antibiotici sa kokošaka prelaze na njihova jaja. Zbog njihove učestale upotrebe trebalo bi koristiti jaja od organski gajenih kokošaka.

Mleko
Baš kao i kokoške, stoka je hranjena hranom koja sadrži previše hemikalija. Od pesticida, hormona rasta do antibiotika, sve je tu! Baš kao i meso, ove hemikalije nalaze svoj put do mleka. A veoma je zanimljiv podatak da što je viši nivo masnoće u mleku to je i viši nivo pesticida. Stoga, obratite pažnju.