Povrće je dobilo na ceni više no ikada, a kuvari širom sveta pokušavaju da pripreme jela od najraznovrsnijeg povrća u najsočnijoj varijanti i to sa minimumom izgubljenih hranjivih materija, koje se tokom procesiranja hrane uglavnom gube.

Isto važi i za voće, ali i sve vrste semenki i koštunjavog voća, pa čak i nekog cveća koje se našlo na pojedinim menijima.

Zahtevan, ali reklo bi se isplativ zadatak. Restorani koji u svojoj ponudi budu imali veće kombinacije povrća i mesa, umesto recimo krompiria ili pirinča sa mesom, koji su decenijama bili standardni prilozi, prolaziće mnogo bolje kod klijenata.

Činjenica je da ne može svako priuštiti restoransku kuhinju, naročito ne na redovnom meniju, zbog čega je tu stara dobroa "Uradi sam" alternativa, ali u vidu najrazličitijih sajtova sa detaljno objašnjenom pripremom jela i brojnim zdravim receptima.

Popularnost "Uradi sam" stava ponovo je na snazi. Mnogo je više kul ukoliko sami umete spremiti potaž od povrća i pileću supicu, no da umesto vas to čini mama ili da istu platite bespotrebno mnogo u restoranu. 

Isto važi i za sve ostalo, ponovo je na ceni cura koja ume da umesi ražani hleb i napravi ukusan sufle od voća. I što je najbolje modernim devojakama je ovo postao izazov, pored svih onih koje svakodnevo prevazilaze. Kulinarsko nezanje postalo je demode i to je tako dobra stvar.

Jedno od istraživanja tržišta urađenih tokom prošle godine došlo je do zapanjujućih rezultata: čak 80 postto ljudi širom sveta obraća mnogo više pažnje na ono što jede, no što je to bio slučaj ikada ranije. Većina brižljivo čita etikete na poleđini namirnica koje kupuje i teži tome da nabavalja organsku hranu.

Bademi

Bademi ne samo da su puni vitamina E, koji je dobar za kožu, i proteina, nego njihov sadržaj pun vlakana daje duži osećaj sitosti. Istraživači sa Purdue Univerziteta su 2007. izjavili da -iako imaju visok broj kalorija - bademi sami po sebi ne utiču na stvaranje masnih naslaga. Zamenite svoju jutarnju užinu šakom badema i vidite kakva je razlika.

Lisnati zeleniš

Najbrži način za izravnavanje neposlušnog stomačića? Ubacite lisnati zeleniš u svaki obrok. Kelj, spanać i zelena salata sadrže izrazito malo kalorija, puni su vlakana i nude nekoliko važnih vitamina i minerala koji olakšavaju zadržavanje vode u organizmu bez izazivanja nadutosti i neprijatnosti kao što to ponekad učine druge vrste povrća.

Jabukovo sirće

Ako tražite način za brzu detoksifikaciju organizma, dodajte nekoliko kapi jabukovog sirćeta vašem obroku. Ono se ponaša kao tonik za varenje, pomaže smanjivanju štetnih bakterija u crevima, izbacivanju toksina i olakšava zadržavanje vode iz stomačnog dela. Sipajte ga preko povrća prilikom kuvanja, ili kao preliv za salatu.

Špargla

Špargla se često smatra luksuznim povrćem, i ne bez razloga. Svaki komad je pun vitamina A, B-kompleksa, C i E, a sadrži i visok nivo cinka i potasijuma, koji pomažu pri oslobađanju viška tečnosti iz tela. Špargla se koristila i za smanjivanje upala, poput artritisa i reumatizma.

Beli luk

Možda je krivac za neprijatan dah, ali svaki češanj belog luka sadrži ne samo antioksidante već i prirodnu hemikaliju alicin. Pri varenju, alicin reaguje s krvlju i stvara proizvod koji uništava štetne bakterije i viruse koji borave u telu - uključujući i one u organima za varenje. Zdrav stomak je presudan u postizanju ravnog stomaka - tako da dodajte nekoliko komada sirovog belog luka hrani pre služenja da bi ga najbolje iskoristili.

Papričice

Crvene papričice, poput svojih ljućih rođaka, smatraju se dobrim za varenje, a usput i poboljšavaju metabolizam. Budući da je ovo povrće prepuno vitamina C, može vam pomoći i da se oslobodite žudnje za slatkim - što ga čini savršenim oružjem protiv stomačnog sala.

Lubenica

Polovina lubenice sadrži skoro duplo više potasijuma nego banane, što je čini niskokaloričnom, antioksidantnom zamenom koja može pomoći pri oslobađanju viška tečnosti iz celog tela. Kantalup lubenica takođe sadrži duplo veću dozu vitamina C nego što treba unositi, što znači da će pomoći vašem imunitetu i održavati vam kožu u savršenom stanju.

Maslačak

Ako želite da izgubite težinu koja je vezana za zadržavanje tečnosti, pijte čaj od maslačkovog korena, ili biljne čajeve koji sadrže maslačak. To je prirodni diuretik, i pomaže bubrezima pri oslobađanju viška tečnosti i sodijuma. Ponekad tu ubacite i nekoliko kašičica ceđene...

Kruške

Visoka količina pektina (prirodnih voćnih šećera) koji se nalaze u kruškama čine ovu sočnu voćku jakim diuretikom i korisnom pri borbi sa neželjenim zadržavanjem tečnosti u organizmu. Pune su i vlakana, što daje osećaj sitosti i zdravog varenja.

Crni biber

Lak način da se spreči nadimanje i neprijatan osećaj posle jela? Dodajte hrani malo sveže mlevenog bibera. To je prirodan pomagač varenju, a u isto vreme pomaže kod sprečavanja nadimanja.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/