Kurkuma, koja nosi titulu najzdravijeg začina na svetu, ne pripada našoj kulturi kuvanja te je samim time retko koristimo. Ali postoji bezbroj načina na koji određene začine možete uvesti u vašu ishranu. Napici su svakako jedan od njih!

Ako ste ikada pili zlatno mleko ili chai latte, ukus je vrlo sličan ovim dvema kombinacijama. I predivan. Malo začinjen, kremast, ovaj napitak će svako jutro probuditi vaš organizam, zagrejati vas i zasititi. 

Pored kukrume jedan od glavnih sastojaka ovog detoks mleka su reishi gljive. Kinezi ih koriste u svrhu lečenja preko 2000 godina. Imaju sposobnost detektovanja nepravilnosti u radu organizma te vam određenim spoljnim simptomima govore koji deo vašeg organizma je van balansa. Svojevrstan skener za telo. Takođe, redovnim konzumiranjem ove gljive, organizam vraćate u ravnotežu. Ovo je jedan od najmoćnijih sredstava za podizanje imuniteta. Nazivaju je još i gljivom besmrtnosti.

Sastojci za 1 porciju mleka:

1 kašika bademovog maslaca

1 kašičica Manuka meda (ili meda domaće proizvodnje)

2 kašičice kokosovog ulja

1 kašičica Reishi praha

1/4 kašičice muškatog oraščića

1/2 kašičice kurkume

1/4 kašičice klinčića (u prahu)

1/4 kašičice cimeta

Prstohvat soli

Prstohvat crnog bibera

2 dcl kipućeg kokosovog mleka (ili vode)

Priprema:Preporuka je da svi sastojci budu organski. Sve sastojke miksajte zajedno u blenderu. Možete koristiti i samo vodu jer će kokosovo ulje i bademov maslac dati napitku kremastu strukturu, ali za još bolji ukus koristite kokosovo ili neko drugo biljno mleko. Popijte vruće.

izvor: Journal.hr / (K)uživancija 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/