Sudeći po psihološkim istraživanjima, većina onoga što radimo na dnevnom nivou uslovnjeno je automatskim delovanjem i praktično nesvesnim navikama. U njih spada i konzumiranje hrane, koje iz potrebe neretko prerasta u učestalu naviku grickanja. Dobra vest je da uz nekoliko trikova, svoj mozak ipak možete prevariti.

Da biste se navikli na ovaj način razmišljala i organizovali svoj jelovnik i namirnice, na novi, zdraviji i ako smemo dodati: smisleniji način, potrebno je prođete kroz period privikavanja koji traje između 21 i najviše 90 dana. Nakon ovog perioda promeniće se ne samo sistem organizacije u vašoj kuhinji i vaš način razmišljanja po pitanju unosa hrane, već i sasvim logično: brojka na vagi.

Tendencija da jedete i kada niste naročito gladni ili da prosto imate potrebu da grickate nešto dok gledate film, čitate knjigu ili prosto sedite za kancelarijskim stolom i radite, a pored vas je činija sa kikirikijem, svežim ili suvim i koštunjavim voćem, može se činiti kao zdrava navika, ali činjenica je da je to ipak navika.

I to je ono na šta nam psiholozi skreću pažnju.Zapitajte se da li ste zaista gladni? Da li vam zaista uz film u bioskopu treba kesa puna kokica? Da, kokice jesu zdrave i niskokalorične, ali većina njih, a naročito one bioskopske prelivene su puterom.

Neće vam mnogo naškoditi nekoliko kolutića keksa uz čaj, vaš omiljeni ritual dok čitate knjigu u omiljenom kutku, zato nema potrebe da se uskraćaujete ova mala životna zadovoljstva. Ali kada sve saberete, razmislite koliko puta u toku dana zapravo nepotrebno jedete?

Vreme je da obavite ozbiljan razgovor sa zakonodavnim telom koji vas nagoni na ove grešne radnje, sa vašim mozgom.

Počnite da jedete umno

Svi gore nabrojeni načini na koji konzumiramo hranu, u bioskopu, za radnim stolom ili ispred televizora i laptopa, zapravo nisu potreba već usvojena navika, koja je vremenom dovela do toga, da zapravo i osećamo neku vrstu gladi kada sedimo ispred televizora. Ipak, to je samo navika. Nedostaje nam ono na šta smo navikli, činija sa čipsom i kokicama.
Ovo bespotrebno konzumiranje hrane je savremna bolest. Ne dopustite da vas sopstveni mozak prevari i razmišljajte svaki put kada posegnete za hranom: 

Koliko ste zapravo gladni, kada ste zadnji put jeli, da li vašem telu zaista treba ta vrsta hrane?
Onog trenutka kada posegnete za slatkišem ili grickalicama, napravite pauzu i razmislite, ali bez osuđivanja, samo trezveno: šta vas je navelo grickate keks? Potreba, glad ili dosada?

Ne budite rob automatskog delovanja.

Planirajte unapred

Pre no što krenete u nedeljnu nabavku, opet dobro razmislite. Šta je ono što vam je zaista neophodno od namirnica koje najviše konzumirate, a bez kojih zaista ne možete.

Pokušajte da nađete alternativu visokokaloričnoj hrani. Probajte sa crnom čokoladom sa visokim procentom kakaoa i sa nekim dodatkom, poput brusnice, malina. Zasta su ukusne , a dve kockice će izbalansirati nivo šećera i vašu potrebu za njim. 

Organizujte namirnice

Ovo je možda i najjednostavnije pravilo koje će vam pomoći da izbalansirate ishranu. Ukoliko na dohvat ruke nemate “grešne” namirnice, vaša želja za njima će se vremenom smanjiti. Jednosatvno zaboravićete vremenom na njih. To ne znači da iz kuhinjskih kredenca treba da izbacite sve slatkiše i grickalice, ali redukujte ih i zamenite. Vremnom ćete se navići na tu vrstu hrane.

Jedite više proteina

Organizmu je potrebno više vremena da svari proteine, o što je to slučaj sa ugljenim hidratima. Doručak koji se sastoji od nekih vrsta mahunarki i jaja, vaš je najbolji saveznik. Kao najvažniji obrok dana, ukoliko je bogat proteinima, čini čitavom telu ogromnu uslugu, jer na dnevnom niovu unosite manje kalorija.

Plavo i malo posuđe

Istraživanja su pokazala da ukoliko jedemo iz manjih posuda, kao i onih koja su u kontrasnoj boji sa namirnicama u tanjiru, jedemo manje. Dakle nabavite tanjire koji su manji i u tirkizno plavoj boji. Još jednom prevarite mozak na vrlo jednostavan način. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija