Vaš metabolizam predstavlja količinu energije ili kalorija koje vaše telo sagoreva da bi se održale vitalne funkcije organizma. Ubrzavanje ovog procesa je ključ za mršavljenje, pa kombinovanjem ovih sastojka sa ishranom gde su kalorije pod kontrolom (1 500 kalorija da izgubite kilograme, 2 000 za održavanje težine) i redovnom fizičkom aktivnosti treba da vas vrati u omiljene farmerke za kratko vreme.

Voda 

Tako jednostavna, a tako efikasna. Ako ozbiljno razmišljate o gubljenju težine, morate biti sigurni da pijete dosta vode. Voda je od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje hemijskih procesa ćelija u telu, a vaš metabolizam nije izuzetak. Da ostane u punoj brzini, pijte preporučena 2 litra dnevno (oko osam čaša).

Zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano pomaže gubitku težine ubrzavajući metabolizam, inhibira apsorpciju masti i potpomaže regulaciju glukoze. Ovo nije zbog kofeina koji sadrži, već zbog visoke koncentracije prirodnih antioksidanata koji se zovu catechin polyphenols. Probajte da pijete tri do pet šoljica dnevno, da bi zaista primetili razliku.

Grejpfrut

Merilin Monro se klela u dijetu sa grejpfrutom, kako se ispostavilo, možda je ipak bilo nečega u tom ludilu. Istraživači na Nutrition and Medical Research Centre u San Diegu otkrili su da jedenje grejpfruta ili konzumiranje soka od grejpfruta pre obroka rezultira sa gubljenjem više od 3 kilograma telesne težine za 12 nedelja. To je zbog prirodne hemijske reakcije u grejpfrutu koja snižava nivo insulina, smanjujući apetit i povećavajući sposobnost tela da sagoreva masti.

Čili 

Nema boljeg sagorevača masti od čilija. Aleva paprika i druge sorte čili papričica sadrže hemikaliju koja se zove capsaicin, koja poboljšava metabolizam povećanjem temperature tela. Šta više, jedan čili sadrži dovoljno beta karotena za celodnevno snabdevanje organizma (što je odlično za održavanje zdrave kože, kose i noktiju), i dva puta veću od preporučene dnevne doze vitamina C - koji je bitan antioksidans jer pomaže u borbi sa toksinima i stranim telima u krvotoku.

Beli luk 

Svi znamo da je beli luk idealan za borbe sa prehladama (prirodnia hemikalija allicin reaguje sa krvlju kreirajući proizvod koji je sposoban da ubija mnoge štetne bakterije i viruse kojima vaše telo može da bude utočište), ali da li ste znali da može da pomogne u snižavanju holesterola i smanjenju masnih ćelija u organizmu? Sada znate…

Morske alge

Alge su cenjene zbog svog visokog nivoa joda. To pomaže da se stimuliše hormon štitne žlezde u vašem telu, koji reguliše metabolizam. One takođe sadrže nekoliko minerala koji utvrđeno pomažu razgradnji masti stomaka i oslobodađaju vas zadržavanja vode. Kupite ih u prodavnici zdrave hrane u obliku suplementa.

Ovas 

Ovas je ispunjavajuć, zbog čega je teško poverovati da on može pomoći da izgubite težinu. Ali jedući ga ujutru za doručak kao deo nisko kalorične ishrane, dolazite do odličnog načina da obezbedite svoje telo sa sporim oslobađanjem prirodne energije tokom dana. Ovo može smanjiti holesterol i pomoći da se održi zdrav metabolizam.

Ćuretina 

Ne samo za Božić! Ćureće meso je izuzetno vretenasto i veliki izvor proteina, što pomaže da se izgradi mišićna masa, smanji apetit i duže vas čini sitima. Sve ove stvari doprinose zdravom i bržem metabolizamu. Vegetarijanac ili vegan ste? Probajte tofu ili sojin proteinski prah umesto toga.

Bademi

Možda jesu mali, ali svaki individualno je pun vlakana, proteina i esencijalnih masnih kiselina. Ova kombinacija hranljivih materija je odlična za smanjenje apetita i za ubrzavanje metabolizma. Samo budite sigurni da pazite na veličinu porcije - kao i sa svom hranom sa visokim sadržajem masnoće, bademi su prilično kalorični. Pokušajte da dodate nekoliko u svoj doručak sa žitaricama ili u voćnu salatu.

Špargle

Špargle - kao cvekla - su posebno bogate vitaminom B, koji prirodno potpomaže zdrav metabolizam. Takođe su bogate vlaknima i drugim antioksidansima koji pomažu da se održi nivo insulina i da se osećate duže sitima.

Bobice 

Sveukupno zdravlje je od suštinskog značaja za održavanje dobrog metabolizma, zbog čega toplo preporučujemo bobice. Ne samo da su pune antioksidanata za lepotu, već i vlaknima - koja su od suštinskog značaja za sprečavanje osećaja gladi i regulisanje proizvodnje insulina.

Krastavac

Krastavci su fenomenalni sagorevači masti. Ne samo da semenke sadrže stimulativna svojstva, što može da ubrza metabolizam, već sadrže i sumpor i silikon - od kojih oba mogu da pomognu u procesu prirodnog sagorevanja masti u telu. Kombinujte krastavac u paru sa ljutim obrokom i dobićete sjajnu kombinaciju ubrzanja metabolizma i rashlađenja.

Limun

Limun balansira alkalnu kiselinu u telu, držeći unutrašnjost, na stabilnoj pH vrednosti. To znači da če vaše telo bolje da podrži zdrave bakterije i ukloni toksine iz okoline, što može pomoći da se stimuliše spori metabolizam. Pokušajte da pijete sok od jednog limuna u šolji tople vode kao jutarnje piće i vidite da li ima razlike.

Spanać

Zašto jesti salatu kada možete jesti spanać? Spanać nudi veliku količinu zdravstvenih koristi za telo i to kao fantastičan izvor antioksidanta, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B (što je posebno dobro za jačanje metabolizma) i vitamina C. Takođe je niskokaloričan i bogat vlaknima, koja smanjuju želju za ugljenim hidratima i održavaju nivo šećera.

PageBreak

Maslinovo ulje

Istina je - masti mogu zapravo pomoći da izgubite na težini. Nezasićene masti poput onih u maslinovom ulju mogu učiniti da osećaj gladi prestane, dok samo maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, koja pomaže razgradnji viška masti u organizmu. Slobodno ga isprskajte preko salate ili koristiti kao zdravu alternativu puteru ili suncokretovom ulju.

Pomorandže

Definitivno je vredno ostaviti prostora za pomorandžu ili dve u vašoj ishrani. Kao i jabuke, visok sadržaj vlakana koji sadrže daje osećaj punoće i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Ali klonite se soka - ima više kalorija i šećera, što bi moglo učiniti vaš metabolizam usporenim.

Losos

Losos je bogat proteinima i prepun zdravih omega 3 masnih kiselina, koje mogu da menjaju nivo hormon leptina u vašem telu. Leptin reguliše unos i potrošnju energije, zbog čega je od suštinske važnosti ako želite da ubrzate metabolizam. Pokušajte da jedete dva do tri obroka masne ribe nedeljno ili, ako ste vegetarijanac ili vegan, pospite šaku semenki suncokreta (takođe visokog sadržaja omega 3 kiselina) po doručku ujutru.

Ostrige

Sva morska hrana ima nizak sadržaj masti, ali mekušci kao što su to ostrige, školjke su posebno bogate gvožđem. Vaše telo traži gvožđe za transport kiseonika po organizmu. Vašim mišićima treba kiseonik kako bi sagoreli masti, pa ako nemate dovoljno gvožđa, nećete sagoreti mnogo masti. Druge namirnice koje sadrže visok sadržaj gvožđa su spanać, brazilski orasi, pasulj i crveno meso.

Brokoli

Jeden sirov, spremljen na žaru ili na pari, brokoli je nisko kaloričan dodatak vašoj ishrani, pun vlakana, koji pomaže metabolizamu u borbi sa bezbroj različitih hranljivih materija. Svaki deo sadrži visok nivo vitamina A i C, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i proteina, što ga čini jednim od najznačajnijih korisnih namernica koje možete jesti.

Limunova trava

Limunova trava, poznata po korišćenju za čišćenje i anti-inflamatornim svojstvima, se koristi godinama u azijskoj kuhinji. Postoje dokazi koji ukazuju da neke prirodne hemikalije u limunovoj travi pomažu razgradnji viška masti i snižavanju holesterola u organizmu. Ako želite piće za vrhunsko podsticanje metabolizma, kupite kutiju limunove trave i zelenog čaja iz lokalne prodavnice zdrave hrane.

Cimet

Često se preporučuje kao dodatak ishrani, jer pomaže da se suzbije rastući nivo šećera u krvi tako što stimuliše proizvodnju insulina. Postoje neki dokazi koji ukazuju da ekstrakt cimeta takođe čini da masne ćelije više reaguju na insulin, što znači da su mnogo manje šanse da se zadrži višak energije, a mnogo šanse da se umesto toga sagore postojeće količine.

Bosiljak

Mešanje šake svežeg bosiljka u obrok pre postavljanja porcija ima više zdravstvenih koristi nego što vaše nepce može da poveruje. Ova biljka je puna gvožđa i magnezijuma, koji pomažu da se poboljša cirkulaciju krvi u telu, dok eterično ulje eugenola obezbeđuje anti-upalne efekte slično kao aspirin ili ibuprofen. Sve u svemu, odlično za metabolizam...

Origano

Origano, pored ruzmarina, žalfije i nane, ima visoka antioksidatna svojstvima te se često koristi u mediteranskoj kuhinji.

Đumbir

Đumbir se odavno koristi kao digestivna pomoć, za smirivanje želuca i smanjuje upala digestivnog trakta. Kada se jede poboljšava metabolizam podizanjem unutrašnje temperature tela i prisiljava ga da sagori više kalorija. Iseckajte u jelo ili pijte kao čaj da bi dobili najviše iz svog korena.

Ananas

Tropsko voće kao što je ananas sadrži egzotični koktel hranljivih materija neophodnih za metabolizam, uključujući i jod, koji potpomaže zdrav rad tiroidne žlezde (koja reguliše metabolizam tako što kontroliše koliko se brzo sagoreva energije). U međuvremenu, visoki nivo B kompleks vitamina, kalijuma i kalcijuma stimulišu protok krvi i smanjenje holesterola.

Kopriva

Pored toga što ima neverovatno antiinflamatorno dejstvo, kopriva ima i temičku osobinu koja ubrzava metabolizam po povećanju unutrašnje temperature tela. To je odlično za čišćenje kožnih probleme kao što su akne, takođe. Pijte tri šolje dnevno i vidi da li ima razlike.

Slatki krompir

Kompleksi integralnih ugljenih hidrata koji su puni vlakna predstavljaju izvor osnovne energije za telo, koji može da pomogne da se ubrza naš metabolizam za regulisanje nivoa šećera u krvi i održavanje osećaja sitosti. Slatki krompir je posebno dobar, jer kao i gore već navedene namernice, on takođe sadrže vitamin B.

Asai palma

Dijete su lude za asai palmom, i nije teško videti zašto. Takozvano "supervoće", koje je poreklom iz Brazila, jedan od najvećih izvora antioksidanata koji možete jesti, pomažući da se poveća nivo energije i vitalnosti. Pokušajte konzumirati asai sok ili u obliku suplemenata i vidite da li primećujete razliku.

Ženšen

Sportisti se kunu da izdržljivost duguju ženšenu i često ga uzimaju kao čaj ili u formi suplementa pred veliku trku. To je zato što ubrzava metabolizam, poboljšavajući njegov rad, dajući im dodatnu energiju koja im je potrebna da izdrže distancu. Prebaci ovaj savet u svoj naporan život i vidi da li vam pomaže da izdržite malo više.

Spirulina

Niste čuli za spirulinu? Ova super alga ima toliko zdravstvenih koristi da je čudo da je ne uključujemo u svoju ishranu sve vreme. Ne samo da jedinstvene fito-hranljive materije koje sadrži osnažuju imuni sistem, poboljšavaju varenje i čiste telo, već se takođe pokazalo da smanjuje umor, kontroliše apetit, poboljšava zdravlje srca i poveća nivo energije. Svratite malo u prodavnicu zdrave hrane i spremite smoothie od spiruline da biste izvukli najviše iz nje.

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija