Da biste uspostavili kiselo baznu sredinu u organizmu neophodna ph vrednost trebala bi biti između 7,35 – 7,45. 

A da biste znali koje su vaše vrednosti, možete ih proveriti i testom krvi, ali najčešće proverom urina. Što redovno čini čuveni model Elle Macpherson, navodeći kako uvek u tašni ima set sa ovim testom, te u svakom momentu može saznati koja joj je kiselost tela, smatrajući to vrlo značajnom stavkom tokom sprovođenja ovog režima ishrane.

Zašto je važna određena ph vrednost organizma?

Ukoliko unosimo namirnice koja remete zdravu kislelost u telu, ono reaguje tako što izvlači kalcijum iz kostiju ili zuba ne bi li postiglo balans. 

Prerađena hrana, poput pekarskih proizvoda, te raznih vrsta šećera koju sadrže sokovi i alkohol, ali i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, pa i kafa narušavaju ravnotežu u našem organizmu i nazivaju se kiselim namirnicama.

Da biste vratili zdrav balans telu obratite pažnju na veći unos baznih namirnica, poput koštunjavog voća, maslinovog ulja, pečuraka, krompira, graška, limuna, kupusa, zelene salate i biljnih čajeva.

Dovoljno je da bacite samo jedan pogled na Elle Mapherson koja ima 52 godine i telo za koje bi ubila većina žena duplo mlađih od nje, te da pod hitno smanjite kisele namirnice, a na dnevni meni uvedite veći broj baznih. 

foto: Instagram/ellemacphersonoffical

Studije kažu da preterana kiselost tela ne utiče samo na njegovu spoljašnjost, već i da se tokom godina sa ovim disbalanosm ph vrednosti, mogu razviti i bolesti poput osteoporoze, ali i raznih vrsta tumora kojima odgovara ovakva "nezdrava" sredina.

Zbog svih ovih činjenica, alkalan režim ishrane podržavaju mnoge poznate dame među kojima su i Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston.

Macphersonova je njen najveći zagovornik jer smatra kako joj je ovaj režim ishrane promenio život za dve nedelje.

foto: Instagram/victoriabeckham

Iako je i do tada vodila računa o tome šta jede, izbegavala je crveno meso, alkohol, pila i do tri litre vode dnevno, uzimala razne vitaminske suplemente, ali bez rezultata koje je očekivala. Bila je malaksala, umorna i gojila se i dalje. Tada je otišla kod nutricioniste koji joj je predložio da proba alkalan metod ishrane.

"Godine su učinile svoje i više nisu vredele neke od mojih metoda koje sam praktikovala godinama. U potpunosti sam izmenila ishranu, dajući svom telu preko potrebne minerale, vitamine i namirnice koje će mu činiti dobro i jesu. Već nakon dve nedelje bila sam vitalnija, moja koža više nije bila suva, prestala je moja želja za šećerom, a čak mi se i raspoloženje popravilo, zbog čega sam i dalje verna alkalnoj ishrani i smatram da ljudi trebaju upoznati sve njene beneficije", izjavila je Elle.

Na meniju bi vam se trebalo naći što više zeleniša, poput spanaća, brokolija, kupusa, zelene salate, ali i sirovog voća i povrća. Međutim, ukoliko znate da ćete tog dana za ručak pojesti veću količinu mesa i salate ili da neće odoleti pasti, ujutru popijte čašu sveže pripremljene limunade i potrudite se da dnevno pojedete makar jednu šaku koštunjavog voća.

No, za dugorčne rezultate, moraćete da se potrudite malo više, a to je primena principa 80/20 koji praktikuju i gore navedene poznate dame.

Ovaj princip se zasniva na 75 do 80 odsto baznih i 20 do 25 odsto kiselih namirnica koje se obeduju u toku dana. Da biste to postigli i uspostavili željenu baznu vrednost organizma, prepruka je da ne jedete više od jednog mesnog obroka dnevno i to uz mnoštvo salate prelivene limunovim sokom. Isto tako, uz svaki obrok se preporučuje salata. Slatkiši, kafa, testenine, mlečni proizvodi, pa i jaja, maksimalno se izbegavaju. 

Napomena: Tokom zamrzavanja smanjuje se ph vrednost hrane, te biste trebali jesti što više svežih i neprerađenih namirnica. U toku dana neophodno je popijete 2 litre tečnosti, a preporučuju se biljni čajevi i voda sa limunom.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija