Dodavanje čili papričice u salatu ili hamburger definitivno nije loša ideja. Prema novoj studiji objavljenoj u British Medical Journalu, ishrana bogata začinjenom hranom može smanjiti rizik od smrti, odnosno nastanka pojedinih zlokobnih bolesti poput raka, kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja.

Rezultati istraživanja otkrili su sve prednosti začina i njihovih aktivnih komponenti na zdravlje. Za potrebe ove studije, međunarodni tim na kineskoj Akademiji medicinskih nauka, u China Kadoorie Biobank, obrađivao je podatke 487. 375 učesnika, starosti između 30 i 79 godina, kako bi ispitali vezu između dnevne potrošnje začinjene hrane i rizika od nastanka smrti- za koju mogu biti odgovorni razni faktori.

(8 zdravstvenih benefita koje vam donosi ispijanje vina)

Muškarci i žene su upisani u studiju od 2004. do 2008. godine, a naučnici su naknadno pratili i merili podatke, kako bi utvrdili oboljenja i smrtne slučajeve. Svaki upitnik o zdravlju je sadržao sveobuhvatne podatke o ishrani- koliko su često konzumirali začinjenu hranu, crveno meso, povrće i alkohol.

Učesnici su takođe morali da prilože istoriju bolesti. Oni koji su ranije bolovali od kancera, srčanih oboljenja ili šloga su bili isključeni iz istraživanja. Pored toga, istraživači su kontrolisali i potencijalne faktore kao što su starost, bračni status, nivo obrazovanja i fizička aktivnost.

Prosečno praćenje vremena u grupi je bilo oko sedam godina, a postoji podatak da je tokom ovih perioda bilo 20 224 smrtnih slučajeva. Među onima koji su redovno konzumirali začinjenu hranu, primećeno je da su imali neku vrstu zaštitnog efekta koja se dobro odrazila na zdravlje. Ishrana koja se sastojala od začinjenog jela, koje je uvedeno jednom ili dva puta u toku nedelje, povezana je sa 10 odsto manjom šansom za nastanak smrti, kada se uporedi sa onima koji su jeli ljutu hranu, manje od jednom sedmično. Učesnici koji su jeli začinjenu hranu u toku tri ili više dana nedeljno, smanjili su rizik od nastanka smrti za 14 odsto.

(8 zdravih namirnica koje bi trebalo jesti svaki dan)

Ovi rezultati nisu iznenadili istraživače jer su potvrdili rezultate ranijih istraživanja, kada se o potencijalnim pozitivnim efektima začinjene hrane retko razgovaralo.

O čemu se ovde radi? "Začinjena hrana ili njene aktivne komponente pozitivno deluju na upalna stanja u organizmu, smanjenje telesne težine ili povećanje lipida u krvi", kaže Qi za Yahoo Health. On dodaje: "Uzmite sveži čili jer je bogat visokim sadržajem kapsaicina i vitamina C. Ipak, nama još uvek nisu poznate sve činjenice o čili papričici i svim njenim sastojcima, te nam je potreban veći broj studija da razjasnimo njen uticaj."

Istraživači će u narednim studijama morati da ispitaju da li začinjena hrana ima direktan uticaj na ljudsko zdravlje i da li konzumiranje hrane sa visokim sadržajem ljutoće zajedno sa drugim faktorima pozitivno utiče na organizam.

(4 namirnice zbog kojih izgledamo deblje nego što jesmo)

U međuvremenu, ne može škoditi da uvedete malo čilija u vaš sledeći obrok. Ishrana koja se zasniva na začinjenoj hrani aktivira TRPV1 recpetore na jeziku, koji govore mozgu: "Vau, ala je ovde vruće!" Kao odgovor na ovaj signal, mozak mehanički počinje da hladi vaše telo, što dalje vodi do znojenja. To je verovatno razlog zašto se u tropskim zemljama gde vladaju visoke temperature ljudi okreću začinjenoj hrani, koja predstavlja glavnu i nezamenjivu namirnicu u ishrani.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija