Seme konoplje

Ovo seme je brzo dostiglo veliku popularnost. Sadrži alfa-linoleinsku kisleinu i omega-3 kiseline koje ubrzavaju metabolizam. Istraživanje koje je sprovedeno ranije ove godine došlo je do zaključka da omega-3 kiseline smanjuju rizik od dijapetesa tipa 2, bolesti koja se je posledica gojaznosti. Konopljino seme jedite sa ovsenim ili kukuruznim pahuljicama, salatama ili jogurtom.

Zeleni čaj

Ovaj čaj je prirodni antioksidant koji ubrzava metabolizam. Sastoji se od katehina (koji su na prirodnoj bazi). Ova komponenta pozitivno utiče na smanjenje kilaže i masti u organizmu, ali i daluje kao stimulans za dodatnu energiju. Voda reguliše termogenezu, ali i izaziva osećaj sitosti.

(Namirnice koje će vas zasititi, a ne goje!)

Zob

Osim što reguliše nivo holesterola u krvi, i pozitivno utiče na sveukupno kardiovaskularno zdravlje, ugljeni-hidrati koji se nalaze u pahuljicama ubrzavaju metabolizam, a konzumiranjem zobi osećaj sitosti je duži.

Jaja

Kajgana, barena, pržena ili poširana - jaja su obavezna za doručak. Kako su bogata proteinima, utiču na ubrzanje metaboličkih procesa u telu. Ukoliko ih jedete redovno za doručak,rad vašeg metabolizma biće ubrzan za 10%.

(Dijeta koja ubrzava metabolizam)

Ljute papričice

Čak iako niste ljubiteljke ljutog, možda ćete promeniti mišljenje kada ćujete da upravo ova namirnica vaš metabolizam ubacuje u petu brzinu. Ljute papričice generišu toplotu, sagorevaju kalorije i tope masne naslage. Da ne zaboravimo, duži osećak sitosti.

Proteinske štangle

Proteini izazivaju osećaj sitosti, sagorevaju kalorije i razlažu nezdrave naslage. Ne bi bilo na odmet da su štangle koje jedete ljute. Konzumirajte ih kao užinu.

(Napitak za tanji struk)

Palmino i kokosovo ulje

Unošenje ovih ulja povećava energiju u telu i ubrzava metabolizam. Ukoliko držite dijetu, dve kašike ovog ulja ubrzaće gubitak kilograma, a ako i nakon dijete nastavite da koristite ova ulja, ona će sprečiti kilograme da se vrate. 

Mlečni proizvodi sa manje masti

Ishrana bogata kalcijumom posprešuje gubitak kilograma, i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Nedostatak kalcijuma može da izazove oslobađanje kalcitriola, hormona koji izaziva taloženje masti u telu. 

(7 jednostavnih koraka balansirane ishrane)

Kinoa

Ukoliko želite da smršate, trebalo bi da svoju ishranu bazirate na hrani koja je bogata vlaknima, jer se takva hrana sporije vari, pa se radi toga ubrzava metabolizam. Takođe, vlakna nas duže drže sitima, i podstiču oslobađenje horomna i na taj način doprinose gubitku telesne težine.  Kinou je supee žitarica . jedna kašičica = 12g dijetetskih vlakana.

Banane

Ovu voćku bije loš glas, bez opravdanog razloga. Jedna veća banana sadrži 500mg kalijuma koji pozitivno utiče na regulaciju minerala i tečnosti u ćelijama organizma, te ubrazava metabolizam i sagoreva kalorije. Banane su bogate skrobom, koji se sporo vari, pa se iz tog razloga metabolizam ubrzava. 

Prevela i priredila: Jelena Davidović