Naime, Američko zdravstveno udruženje, nedavno je napravilo istraživanje između dve grupe ljudi s povišenim holesterolom. Obe grupe su 2 meseca pratile program zdrave ishrane. Tokom prvih mesec dana, jedna je grupa za užinu dobivala porciju badema, dok je druga grupa istovremeno dobivala obične muffine.

Osim tog jednog međuobroka, obe su grupe imale potpuno isti plan ishrane! Sledećeg meseca grupama su zamenili međuobrok, pa je tako ona prva grupa sada jela muffine, a druga porciju badema. Ponovo, ostatak plana ishrane je ostao isti. Ono što su istraživači otkrili je zapanjujuće - kada su grupe jele bademe umesto muffina, svim ispitanicima se smanio nivo lošeg holesterola (LDL) i paralelno s tim povećao im se nivo dobrog holesterola (HDL) u telu.

Možda još i bolje otkriće jeste činjenica da se ispitanicima nije promenila težina, kada su jeli bademe umesto muffina - ali im se drastično smanjio postotak masnog tkiva na stomaku i obimm struka, i to za nekoliko santimetara!

I pazite sad ovo: i muffin i porcija badema imali su približno jednak broj kalorija (između 250 i 270) kao što su i njihove dete imale sveukupno jednak broj kalorija. Ovo je dokaz kako je uistinu važna kvaliteta kalorija, a ne samo količina - što je često mišljenje!

Bademi su bogati proteinima, vlaknima i vitaminom E (čime se muffini nikako ne mogu pohvaliti) te sigurno u tome leži razlog ovakvih rezultata istraživanja. Stoga, poslušajte naš savet, i sledećeg puta kada ogladnite i posegnete za brzim međuobrokom - ovaj orašasti plod savršen je izbor!

izvor: fashion.hr